Snap
  • Baby
  • Gezond

De consumentenbond waarschuwt voor ‘gevaarlijke’ traphekjes

 

De Consumentenbond waarschuwt voor vier gevaarlijke traphekjes. De traphekjes zouden niet goed zijn getest en hebben veel tekortkoming. Het is zelfs zo erg dat de Consumentenbond vindt dat deze vier traphekjes van de markt gehaald moeten worden.

Dit zijn de traphekjes waar het over gaat:

  • Jeweret Emma (te koop bij Praxis)
  • Jeweret Laura (te koop bij Praxis)
  • Noma Extending Metal (o.a. te koop bij Bol.com)
  • Kidsriver Flexy (o.a. te koop bij Wehkamp)

Op de verpakking van de traphekjes staat dat de hekjes getest zijn en voldoen aan de Europese veiligheidsnorm. In de praktijk blijkt dit toch heel anders. De traphekjes, die te koop zijn bij de Praxis, zijn makkelijk te openen zonder het tweede (voet)slot te gebruiken. Een peuter zou daardoor het hekje gemakkelijk op kunnen tillen en het hekje open maken.

Bij de Jeweret Laura werkt ook het controleschermpje niet goed. Het schermpje zou alleen groen moeten zijn als het hekje op slot zit, maar het schermpje staat ook op groen als dat niet zo is.

De Norma Extending Metal werkt ook niet precies zoals het zou moeten. In de instructies staat dat het hekje zó hoog geïnstalleerd moet worden dat het lichaam van een kind er met gemak onderdoor past.

Ook bij de Kidsriver Flexy is dit het probleem. Daarbij is het textiel van het hekje, dat werkt als een soort rolgordijn, veel te flexibel. Een klein kind kan zich makkelijk over het hekje heen trekken.

De Jeweret Emma kwam al eerder als afrader uit een test. Deze werd vervolgens van de markt gehaald, maar is sinds dit voorjaar weer te verkrijgen.

De Consumentenbond testte in totaal zeven verschillende traphekjes. Meer dan de helft kwam niet goed uit deze test. De bond vind het onbegrijpelijk dat producten die worden aangeschaft voor de veiligheid van baby’s en peuters zulke ernstige fouten vertonen en toch worden verkocht.

Bron: De Consumentenbond

7 jaar geleden

Maar een klemhekje word ook afgeraden bovenaan een trap. Dat is toch ergens ook wel logisch. En als een hekje niet goed dicht zit is het zoizo niet veilig. Wij hadden er 1 van de ikea was volgens de consumentenbond in de top 3 van (ik geloof) 2015 en daar was ook een terug roep actie van. Dus ja wat is nu betrouwbaar dan?? Bij ons voldeed hij al een jaar prima en heb ook spijt dat ik heb ook heb terug gebracht. Maarja mocht het fout gegaan zijn na de oproep vergeef je het jezelf nooit.

7 jaar geleden

De klemhekjes van Ikea zijn ook killers. Als die niet goed gesloten zijn, en een kindje duwt hem dicht, kuukt deze met hekje en al de diepte in. Het hekje klemt namelijk niet als hij niet goed in de vergrendeling zit, al lijkt dat wel zo. Zo heeft mijn neefje bijna zn nek gebroken, die heeft de gehele trap holderdebolder naar beneden genomen, met ziekenhuis bezoek met de ambulance tot gevolg. Een maand later heeft Ikea de beschrijving aangepast dat ze alleen onderaan de trap geplaatst mogen worden. Probleem opgelost..... Al denk ik dat er nog zat mensen voor die tijd er eentje boven aan de trap hebben gemonteerd en nog zo hebben staan....