Snap
  • Baby
  • couveusekindje
  • hooggevoeligheid
  • Couveusenazorg
  • couveusebaby
  • oudersvancouveusekinderen

Couveusekindjes en Hooggevoeligheid

Hoe komt het dat veel couveusekindjes zo gevoelig zijn?

In de praktijk komt het vaak voor dat couveusekindjes extra gevoelig zijn. Maar hoe komt dat nou eigenlijk?

Hechting tussen ouders en kind

De meeste kindjes die in de couveuse belanden zijn ofwel prematuur of dysmatuur geboren. Vaak worden ze binnen korte tijd na de geboorte gescheiden van hun moeder (en vader). Hierdoor kan de eerste hechting een behoorlijke knauw oplopen. Gelukkig is er tegenwoordig meer aandacht voor de hechting tussen ouders en kind, door middel van bijvoorbeeld buidelen. Toch brengt het kindje veel tijd door in de couveuse, dus alleen. Terwijl het nou juist zo belangrijk is om elkaar te voelen, ruiken, horen en zien. Om de band, die al in de baarmoeder is gestart, verder uit te bouwen.

Pijnlijke procedures

Door alle toeters en bellen en het felle licht in het ziekenhuis kan overgevoeligheid voor licht en geluid ontstaan. Buiten het afgescheiden zijn, worden er ook vaak pijnlijke procedures uitgevoerd in die periode. Dit kan er voor zorgen dat een kindje aanraking gaat associëren met ongemak of pijn. Hierbij kan hij het gevoel krijgen alles alleen te moeten doen. Daardoor ontwikkelt het mechanisme om te leren omgaan met stress zich niet goed. Dat kan voor een kindje ook later als volwassene moeilijk blijven.

Geboortepatronen

De onbewuste gedragspatronen, die we ontwikkelen door wat we hebben meegemaakt tijdens zwangerschap, geboorte en ons eerste levensjaar, noemen we geboortepatronen.

Als je meeneemt wat hierboven staat over het alleen zijn en de pijnlijke procedures, het felle licht en de vele geluiden, dan zullen de geboortepatronen die kunnen horen bij het verblijf in de couveuse je niet verbazen. Ik zal er een paar noemen, dit zijn o.a. moeite hebben met aanraking, overgevoelig zijn voor licht en geluid, wantrouwend zijn naar anderen en moeite hebben om zichzelf te kalmeren in stresssituaties. Als volwassene kun je hier nog steeds last van hebben, net als bijvoorbeeld het moeite hebben met kritiek of veel behoefte hebben aan rust en veiligheid. Zelf ben ik ook een couveusekindje en ik herken veel in deze patronen. Niet alles, want een compleet geboorteverhaal gaat niet over 1 aspect van wat je hebt meegemaakt, maar over het grote geheel.

Wat kun je als ouder doen?

Als ouder kun je daar met je kindje al jong iets mee doen. Bijvoorbeeld zoeken naar een manier waarop het kindje kan ontspannen, bijvoorbeeld met massage, wandelen, zingen of met muziek bezig zijn. Ook het praten met je kind over de periode van de zwangerschap en zijn geboorte kan heel helend zijn. Als het kindje al wat ouder is, kun je bijvoorbeeld samen foto’s kijken van de zwangerschap en eventueel de geboorte.

Liefdevolle aandacht

Verder zijn ook na de couveuseperiode liefdevolle aanrakingen en echte aandacht heel fijn. Natuurlijk is dat voor elke kindje zo (en voor ons als volwassenen ook!) maar een kindje wat de nabijheid van zijn ouders zo heeft moeten missen, heeft dit extra hard nodig. Zo kan er worden gewerkt aan het versterken van de hechting tussen ouders en kind.

Wil je meer lezen of meer informatie? 

Bezoek de besloten Facebook groep: 

Couveusekanjers Community

Voor (ex)couveusekindjes en hun ouders. Ben jij of is je kindje prematuur of dysmatuur geboren of ziek geweest na de geboorte? In deze groep delen we ervaringen en kennis op het gebied van couveusekindjes. Voel je welkom om onze groep te komen versterken.