Snap
  • Baby

Consultatiebureau???? Waarom zou je!!!!!!

Hoe vaak hoor je wel niet dat er geklaagd wordt over het consultatiebureau? Nou, wij gaan gewoon niet!

Bij mijn oudste dochter, In, ben ik braaf naar het CB gegaan. Om hier vervolgens regelmatig commentaar te krijgen op wat ik deed en hoe ik het deed. In sliep bijvoorbeeld perfect in de wipstoel voor de tv...in bed overdag was een drama. Maar oh wat was ik een slechte moeder... Kom nou, wat is nu belangrijker? DAT ze slaapt of WAAR en HOE ze slaapt? 

En ook tijdens andere bezoekjes was er altijd wel iets niet goed (genoeg), wat maakte dat ik ook bij de ja en amen ouders ging horen. Ik gaf ze in alles gelijk, maar deed mijn eigen ding :)

Dat alles heeft ervoor gezorgd dat ik bij mijn jongste, El, besloten heb om gewoon helemaal niet te gaan. Ik heb van tevoren opgezocht wat de regels hiervoor waren, want het voelde wel een klein beetje alsof ik iets ergs deed. Alsof ze jeugdzorg op je af gaan sturen als je niet gaat en nog erger... Maar wat bleek, het is helemaal niet verplicht! Het is wat de naam ook zegt, een consultatiebureau. \precies, je gaat erheen ter consultatie, ofwel advies. En dat was dus precies wat ik van hun niet nodig had. Als er iets zou zijn, dan had ik ten eerste mijn ervaringen en gezond verstand en ten tweede kon ik natuurlijk altijd advies vragen als ik het zelf nodig had. 

Na de geboorte van El vertelde de kraamhulp dat er een mevrouw van het CB zou komen voor een intake en de eerste afspraak in te plannen. Nou, ehm, dat is niet nodig, want dat gaan we niet doen. Gelukkig accepteerde zij onze beslissing. 

Vervolgens kreeg ik na anderhalve week toch een telefoontje van het CB om een afspraak te maken. Nu ook weer verteld dat het niet nodig was. Graag wilde ze toch op huisbezoek komen en mijn gegevens noteren, want dan stond ik in het systeem en als het dan toch een keer nodig was om langs te komen, dan hadden ze in ieder geval mijn en El haar gegevens. Nou aangezien ik de beroerdste niet ben, dit wel gedaan. Vervolgens alleen afspraak voor enting gemaakt (waar we intussen ook niet meer mee verder gaan, maar dat is voor een ander blog :)

Of ik dan op zijn minst wel langs wilde komen voor het wegen en meten. Hoezo??? Ik heb een eigen babyweegschaal aangeschaft en kan zelf prima in de gaten houden of ze wel aankomt en groeit. Kleding wordt weleens te klein, is een goed teken, wegen kan ik zelf. Waar heb ik hun dan voor nodig???

Als compromis mogen ze wegen en meten als ik kom voor de enting. Ondanks mijn wensen blijven ze toch telkens vragen of ik niet een afspraak wil plannen en wordt er nadrukkelijk tegen de verpleegkundige of de arts gezegd: mevrouw komt Alleen voor de enting!

Ik moet zeggen, ik heb er nog geen seconde spijt van gehad dat ik deze beslissing gemaakt heb. Voor mij geen ja en amen meer en geen gezeur!!! Mijn kind, mijn opvoeding en dat gaat helemaal super! 

( voor alle ouders die er wel naar toe gaan, helemaal prima natuurlijk! Ik wil met mijn verhaal alleen aangeven dat het geen verplichting is en ook echt wel anders kan :)

8 jaar geleden

Mijn motto is: 'Je moet mensen niet wijzer maken, dan ze al zijn.' Toch maak ik soms nog wel eens die fout. Toen mijn dochter last had van spruw zeiden ze op de CB dat ik na elke flesvoeding de flessen uit moest koken en haar eigen mondje moest 'wassen' met afgekoelde thee. Dus dat deed ik. Elke keer weer... Hielp voor geen ene moer. Een week later kom ik weer op het CB en meld (bij een andere vrouw) dat het niet helpt. Zij verklaarde me voor gek dat ik zoveel moeite deed, het was zwaar overdreven en wie mij dit advies gegeven heeft... Nou je eigen collega stomme trut! Daarom: 'Maak mensen niet wijzer dan ze zijn'. Ik ga naar het CB om te meten en wegen, omdat ik dat zelf leuk vind om te weten. Maar verder hoef ik daar ook niet te praten. In mijn ogen zijn het een stel afgekeurde huisartsen.

8 jaar geleden

Ik ga totaal niet met tegen zin naar het CB, ook al heb ik ook wel eens adviezen gekregen waar ik het niet mee eens was. Het is heel simpel, je hoeft er niets mee te doen. Ik vertrouw op mijn instinct en als ik ergens over twijfelen dan spreek ik met moeders uit mijn omgeving. Maar ik vind het wel fijn dat ze hem in de gaten houden qua groei, al zie ik zelf ook wel dat hij het goed doet. Eigenlijk is het CB zoals met alles.. Je hoeft er niets mee te doen. Maar ik kan me voorstellen, dat als je onzeker bent of iets, sommige opmerkingen je nog onzekerder maken..

8 jaar geleden

Ik vind het juist leuk om te gaan met dochter lief. Hier ook nooit negatieve ervaringen gehad met het bureau. Wel is dat het voor kwam dat ze iets anders zei dan dat ik zou doen maar dat is prima. Elk mens is anders en heeft andere gewoontjes. Ik zie deze andere dingen niet als commentaar etc. Maar als een andere manier met een andere blik op opvoeden. Hier worden dingen ook nooit opgedrongen. Daarnaast heeft de arts een hartruis bij onze dochter ontdekt. Zonder dat bezoek aan het cb was dat niet ontdekt en had het ook nog mogelijk schadelijk kunnen zijn. Gelukkig bleek het allemaal onschuldig na een bezoek aan de ka. Nog een kleine 2 maand en dan mogen we weer naar het cb. Ben benieuwd hoe onze dame nu gegroeid is en hoe het zit met de ontwikkeling :)

8 jaar geleden

Wij hebben ook nooit problemen gehad met het cb. Maar onze dochter doet inderdaad alles volgens het boekje. De arts zag dat wij alles doen op gevoel en zei dat dit het allerbeste is. Dus geen belerende opmerkingen maar als hij ziet dat de ouders het doen op hun eigen manier daar juist complimenten voor geven. Zelfde gold voor de verpleegkundige. Zij heeft juist wat zorgen weggenomen door te zeggen dat je je niet zo strak aan alle regeltjes moet houden. Maar we zijn verhuisd, dus heel benieuwd naar ons nieuwe cb. Vaccinatie doen we wel, ook na inlezen. Alleen de prik voor baarmoederhalskanker twijfel ik nog over. Ik hoop dat er tegen die tijd iets meer gegevens zijn over de gevolgen. Er is nu nog weinig over bekend.