{{ message.message }}
{{ button.text }}

Consultatiebureau in Duitsland

Sinds 2,5 jaar wonen we in Duitsland en onze kinderen gaan hier ook naar de dokter. Onze twee oudsten zijn in Nederland nog naar het consultatiebureau geweest, ze zijn ook in Nederland geboren. De jongste is hier geboren, daarom deze blog over een consultatiebureau in Duitsland.

Afbeelding blog 'Consultatiebureau in Duitsland'

Consultatiebureau in Duitsland

Duitsland kent geen consultatiebureau zoals in Nederland. Hier gaan kinderen naar de kinderarts, die net zoals de huisarts een eigen praktijk heeft. Bij de kinderarts krijgen de kinderen alle onderzoeken en inentingen, die lopen bijna gelijk met de inentingen in Nederland.

Toch is er een groot verschil met Nederland. In Nederland werd ons altijd gevraagd hoe het ging met eten/drinken/plassen/ontlasting/lopen/praten enz enz enz. Ging er iets niet volgens het boekje, dan kregen we adviezen of meteen een verwijzing naar het ziekenhuis. Onze kinderarts hier heeft nog niet 1 keer gevraagd wat onze jongste, nu 1 jaar en 4 maanden, eet en drinkt en hoeveel. Als we komen voor een onderzoek wordt eerst geluisterd naar hart en longen, oren en keel worden bekeken en er wordt aan mij (!) gevraagd of ze gezond is. Als ik antwoord dat ik denk van wel, is alles goed. Vaak volgt dan nog een inenting en dan krijg ik een hand en wordt er 'tschüss' gezegd. Een consult dat ongeveer 2 minuten heeft geduurd. Af en toe wordt de ontwikkeling nog bekeken, de assistente doet dan wat onderzoekjes en het kind wordt dan gewogen/gemeten.

Zelf heb ik er geen moeite mee dat het zo gaat. Met drie kinderen weet je een beetje hoe alles moet en waar je op moet letten. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat je bij een eerste kindje iets meer begeleiding wil, vooral als het op eten en drinken aankomt. De kinderarts vertelt niet hoeveel flessen je baby nodig heeft per dag, wanneer er met het fruithapje begonnen mag worden en wat een gezond eetpatroon voor een kind is. In dat geval is een consultatiebureau in Duitsland niet handig!

Aan de andere kant is het zo, dat de arts eigenlijk altijd tijd heeft. Als ik 's ochtends bel en vertel dat ik iets niet helemaal vertrouw, kan ik vrijwel altijd meteen komen. Als ik alleen al het woord 'krank' (=ziek) gebruik, gaan bij hun de alarmbellen al rinkelen ha ha.

Kinderen kunnen hier tot hun 18de naar de kinderarts gaan. Maar het komt ook voor dat ze vanaf 4 jaar naar de huisarts van de ouders gaan. Als de kinderarts verder onderzoek nodig vindt, wordt er vaak doorverwezen naar de kinderarts of een specialist in het ziekenhuis.  Hier hebben we ook de nodige ervaring mee, maar dat komt misschien nog wel in een volgend blog.

Mama Renate is niet blij met haar consultatiebureau, lees hier haar blog.

Lees hier alles over het consultatiebureau.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je