Snap
  • Baby

Business Baby in de maak.

Hoe vroeg moeten kinderen leren om met mobiele apparaten om te gaan? Na hun achtste?

Baby's leren al spelenderwijs. Dat weten we al decennia.

Maar het is pas onlangs dat - nu ouders meer te besteden hebben en ons leven steeds digitaler wordt - dat baby's niet vreemd opkijken van een mobiel telefoontje, een tabletje, of een gezellig laptopje.

Integendeel, ze weten dondersgoed wat ze er allemaal mee kunnen doen. Beter nog dan wij, verstandige volwassenen.

Kleuters kijken Youtube, peuters kleuren digitale kleurplaten in (keurig binnen de lijntjes), en dreumessen spelen treinjes-spellen online. Kleine kindjes bakken zonder problemen digitaal een taart: hupsaflups, breek een ei in de kom, schud het meel erbij, roeren met die garde, vliegensvlug in de oven en dan... "Mama! Ik heb een cake. Mama! Mamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!" "Ja, schat, wat mooi," zegt mama verheugd terwijl ze haar gesprek even onderbreekt. "Doe nog maar een keer."

En dan nog een keer. Ik zie ze wel hoor, moeders die hun kinderen mee uit eten nemen, en snel de vislepel, de garnalenvork en het broodmesje vervangen door een Ipad met tekenfilmpjes, want anders WEIGERT kindlief aan tafel te blijven, laat staan een hap door te slikken. Ik zie ze wel, kinderen achterin dikke, dure bakken op de snelweg, hun ogen gebrand op de DVD-spelers die achter de hoofdsteunen van pa en ma hangen. Oh wee dat de kinderen zichzelf even moeten vermaken.

Wat is er mis met "Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet?" Mijn oudste neefje is er sinds kort fan van. "Ik zie, zie, zie, eh, jij, niet, de kleur is..." Grote lol met Oma en Tante Suus. Doet Mama ook mee, dan is het helemaal perfect. Gelukkig maar.

En nu is er Baby. Hij is overduidelijk slim, want hij gaat letterlijk met grote passen vooruit. Met zijn krappe negen maanden wandelt hij al om de tafel, trekt zware borden uit de keukenla, en laat het duidelijk merken wanneer hij er niet van gediend is zijn zin niet te krijgen.

Die krijgt hij vaak niet als het om mijn laptop of mobiele telefoon gaat. Prada, OK: hij mag wat vaker op mijn Prada portomonee knabbelen. Maar mijn laptop? Hij ramt even op het toetsenbord en tadaaa, er popt een sportpagina naar boven. Verbijsterd kijk ik dan toe. En mijn mobiel?

Hij krijgt die niet alleen niet omdat ik van mening ben dat een baby zich prima moet kunnen vermaken met zijn bergen gekleurde blokken, rammelende ringen en pratende Disney loopkar, maar ook omdat ik lichtelijk bang ben dat hij straks achter mijn rug om een aandelenpakket afsluit. Echt, geef hem dertig seconden mijn mobiel, en hij trekt als eerste een balk naar beneden waar de AEX, de DOW JONES en de AAPL melden hoeveel ze omhoog of omlaag zijn geschoten. Baby grinnikt als hij verder naar beneden scrolt met zijn fijne wijsvingertje. Dan valt hij meestal even om van de hevige concentratie, klautert omhoog, pakt de mobiel weer op en opent altijd de app stocks en giert het uit van het lachen als hij de Euronext Delayed Quote onderaan een bepaald aandeel leest.

Laat het duidelijk zijn dat ons spreekwoord, "Een kind kan de was doen" snel moet worden aangepast. "Een kind kan op Wall Street", zou passender zijn.

8 jaar geleden

Oh wow, ja zeker, samen de keuken in, ik kijk ook al uit naar het samen pannenkoeken bakken, dan mag Baby de pan omdraaien! Aandelenpakket gelukkig nog rustig... :$

8 jaar geleden

En hebben julie al winst gemaakt op het aandlenpakket ;D. Zoonlief hier weet precies hoe hij de foto's door moet sweepen bij papa op de telefoon. Het fototoestel van mama is een stuk lastiger maar wil hij op de zelfde manier behandelen. Dat koken en bakken doen wij hier zo af en toe in het echie. Zoonlief mag champignons snijden SAMEN met mama. Ook mag hij helpen met brood, cake en koekjes bakken. Dat is veel lekkerder dan de digitale versie.

8 jaar geleden

Tja zie zo'n nepperd... Je ontkomt er bijna niet meer aan in dit digitale tijdperk, helaas! Ik ga er nog eens heel goed over nadenken. Misschien geef ik hem wel een nep-fax voor zijn verjaardag...

8 jaar geleden

Hihi ach als het aandelenpakket gunstig uitpakt zeg ik waarom niet? Nee zonder gekheid ik ben er ook echt geen fan van. Mini krijgt wel mijn telefoon af en toe maar dan ook alleen maar omdat het lipje van het hoesje bijzonder interessant is, dat kan namelijk open en dicht en weer open en weer dicht enzo.. Vaak kom ik er dan ook nog wel mee weg door mijn telefoon uit het hoesje te halen en haar het hoesje te geven. Maar eerlijk is eerlijk al die lichtjes en dat scherm wat onder haar vingertje beweegt vindt ze wel enorm interessant. Ze heeft nu dan ook haar eigen verantwoorde plastic mobiele telefoon. Met knopjes en muziekjes. En die is ook hilarisch (gelukkig!).