{{ message.message }}
{{ button.text }}

Borstvoedingsdrama

Afbeelding blog 'Borstvoedingsdrama'

‘Ga je borstvoeding geven?’ vragen heel veel mensen tijdens je zwangerschap. Als je dan ‘Nee’ zegt of ‘Ik weet het nog niet’ krijg je vaak afkeurende blikken. Overal krijg je het riedeltje te horen over hoe goed borstvoeding voor je kindje is en welke voordelen er allemaal aan verbonden zijn (goedkoop, altijd bij je, steeds de juiste temperatuur). Wat mensen alleen vergeten te vertellen is hoe het voor de moeder is!

Bij mijn oudste had ik na lang wikken en wegen besloten om borstvoeding te gaan geven. Tegen de tijd dat ze geboren werd stond ik helemaal achter dit besluit en begon ik vol goede moed.

Na twee dagen in het ziekenhuis borstvoeding te hebben gegeven had ik al enorme kloven en had ik de indruk dat mijn kindje niet goed dronk. Bij thuiskomst gaf de kraamhulp al aan dat ze het erg vreemd vond dat het personeel in het ziekenhuis niet aangegeven had dat ik ook moest kolven om de melkproductie op gang te krijgen. De borstkolf werd dan ook meteen gehuurd en het kolven kon beginnen. Geen prettige bezigheid voor moeders, maar alles voor de gezondheid van de kleine meid.

Tijdens het kolven bleek al dat er niet erg veel melk uit mijn borsten kwam. Bij het weegmoment door de verloskundige werd dit ook bevestigd: mijn dochter was meer dan 10% van haar geboortegewicht verloren en daarom moest er begonnen worden met bijvoeden.

De kunstvoeding ging erin als koek. Mijn borstvoeding (let op! Na 24 uur had ik net genoeg gekolfd voor een flesje van 40cc!) werd geweigerd door dochterlief. Dat was het moment dat ik besloot om te stoppen met de borstvoeding. Door de indoctrinatie van verloskundige, kraamzorg en niet in de laatste plaats vele personen uit mijn omgeving was dit een emotioneel zwaar moment. Het voelde als een mislukking.

Bij mijn tweede kindje heb ik er niet over getwijfeld: deze keer geen borstvoeding! Vreemd genoeg leek dit (bijna 3 jaar later) veel meer geaccepteerd te zijn. De jonge moeders in mijn omgeving kiezen massaal voor flesvoeding en ook de verloskundige (wegens omstandigheden een andere dan de vorige keer) noteerde mijn keuze zonder opmerkingen of afkeurende blikken.

De moraal van dit verhaal: laat je niet gek maken. Je bent geen slechte moeder als je kiest voor flesvoeding in plaats van borstvoeding.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Baby, #Voeding, #post

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je