Snap
  • Baby
  • Voeding

Borstvoeding vs. flesvoeding

Gister zat ik met een collega in de auto toen ze me vertelde dat ze een heftige discussie heeft gehad met vriendinnen over borstvoeding.

Laat ik even beginnen met vertellen dat ik zelf 4 maanden volledig borstvoeding heb gegeven aan mijn prachtige dochter Quinn. Sinds een weekje ben ik over op een combinatie van borstvoeding en flesvoeding. Voor zo lang dat goed gaat in ieder geval.. aangezien je productie je veelal in de steek laat als je voor de 9 maanden overgaat op gedeeltelijk voeden. We zullen het zien... Quinn doet het overigens geweldig op de overgang en lijkt een meer tevreden baby te zijn/worden.

Nu vertelde mijn collega dat zij überhaupt geen borstvoeding wilde gaan geven. Ze voelt zich prettiger bij flesvoeding. Haar vriendinnen reageerden hier heftig op. Want ja; borstvoeding is het beste wat je je kindje kunt geven, dus zij zou niet het beste voor hebben met haar (nog niet bestaande) kindje. Kortom, labeltje 'slechte moeder'.

Ik vind het zo gemeen als mensen dit zeggen. Ik begrijp dat borstvoeding theoretisch gezien de beste voeding is voor je kindje die er beschikbaar is. Toch ben ik van mening dat het niet altijd het beste is voor je kind om borstvoeding te geven. Als een mama veel stress ervaart door het voeden, zich er niet prettig bij voelt of soms zelfs ongelukkig; waarom zou dit dan het beste zijn. Goed, je kindje krijgt borstvoeding, maar moederlief zit te huilen tijdens het voeden omdat het niet goed voelt. Dit voelt je kind ook! Uiteindelijk vraagt de borstvoeding zoveel van moederlief dat ze er bijna aan onderdoor gaat. Maar.... je doet wel het beste voor je kindje. Nou, AMMEHOELA! 

Ik zeg laat iedereen in hun waarde. Laat iedereen hun eigen keuzes maken hierin, zonder hier een oordeel over te hebben. Borstvoeding, flesvoeding, wat dan ook. Wat maakt het uit. Je liefde, dat is het beste wat je je kind kan geven!

8 jaar geleden

Als je idd puur naar de samenstelling van de melk kijkt is moedermelk zo veel beter als kunstvoeding. Als je dan naar de moeder kijkt kan het idd zo veel stres op leven dat de voordelen van de moeder melk niet meer opwegen tegen de nadelen van de stress. Maar er is een ding waar ik me wel aan stoor is hoe weet je dat borstvoeding niets voor je is als je het niet geprobeerd hebt. Neem bv dingen die je nog nooit hebt gegeten, je weet pas of ze lekker of vies zijn als je ze hebt geproefd. Of met dingen om te doen, als je iets nog nooit hebt gedaan weet je niet of je het wel leuk vind of niet. De kans is wel heel groot dat je de bv niets vind als je er al zo over denkt voor je het gaat proberen, door je eigen vooroordelen, maar dan heb je het iig geprobeerd.

8 jaar geleden

Ik heb nooit borstvoeding gegeven en werd net door mijn oudste benoemd als de liefste moeder van de hele universum en melkweg erbij. Dus geloof niet dat het aan borst of flesvoeding ligt. Iedereen voed zijn kindje op naar zijn , haar manier en de meeste moeders hebben daar echt de beste bedoelingen mee. Is altijd makkelijk die stempels.

8 jaar geleden

Ik heb ook bewust flesvoeding gegeven en tot op de dag van vandaag ben ik daar onwijs blij mee. Ik snap ook nooit die wijzende vingertjes en het (ver)oordelen...

8 jaar geleden

Ik snap sowieso niet dat mensen altijd zo met hun vingertje naar anderen moeten wijzen. Iedereen bemoeit zich met elkaar. Waar is het fatsoen gebleven om sommige dingen maar gewoon voor je te houden en niet altijd hardop te zeggen? Goeie blog!