Snap
  • Baby
  • borstvoeding
  • borstvoedingsmama
  • normaliseerborstvoeding

Borstvoeding shaming

Foto gemaakt door Walter Koopman

Zoiets is toch heel privé? Dat ga je toch niet openbaar delen?" Waarom niet?! Jij deelt toch ook een foto van je driegangendiner Sjaan!

Het verbaast mij een beetje (en gelukkig niet alleen mij) dat borstvoeding nog steeds genormaliseerd moet worden. Iets wat vroeger openlijk gedaan werd en niet meer dan gerespecteerd, is nu iets wat vreemd gevonden word en helemaal als je het een langere tijd doet. Voor velen is het ook een vreemde gewaarwording als je in het bijzijn van anderen je borst tevoorschijn tovert om je kind te voorzien van de beste voeding die er voor hem of haar is.

Niet dat ik flesvoeding bagatelliseer hoor! Want ook die opmerking krijg je naar je hoofd zodra je over de voordelen van borstvoeding praat. Maar studies hebben bewezen dat borstvoeding gewoonweg de beste voeding is voor je kleintje. Om die feiten kunnen we gewoonweg niet heen. Dit neemt niet weg dat borstvoeding geven echt niet iets is wat vanzelfsprekend is en we blij mogen zijn dat er ook een vervangende optie is gecreëerd waar ook velen kinderen gezond groot van zijn geworden!

Maar laten we alsjeblieft eens beginnen met borstvoeding te normaliseren! Nog steeds zie ik foto's van moeders voorbij komen die zich verontschuldigen voor hun borstvoedinggevende foto of die zich afzonderen met het geven van borstvoeding omdat zij zich schamen! Ook, en dit deed ik ook, lijkt het alsof ze zichzelf moeten verantwoorden voor het feit dat je het een langere tijd blijft doen zoals bij mij bijna anderhalf jaar. Dat hoort toch écht niet zo te zijn! Ik walg daar eigenlijk zelfs een beetje van! Dat zoiets moois als zoiets vreemds en soms zelfs beschamend wordt gezien! Nog steeds!

Kom op mensen! Laten we dit eens loslaten. Laten we eens niet raar opkijken als iemand zijn tiet in het openbaar tevoorschijn tovert. We vinden het immers ook normaal dat halfnaakte vrouwen in videoclips en op reclameborden staan (en ja ook ik sta naakt of halfnaakt op het internet ik weet het shame on me). Ook daar is eigenlijk niks vreemds aan. Wij zijn wie we zijn. Ons lichaam heeft bepaalde lichaamsdelen voor bepaalde functies. Als een vrouw haar lichaam omarmt en deze deelt naar de buitenwereld is dit ook niet omdat ze door iedereen (sorry voor mijn taalgebruik) geneukt wilt worden! Dat is hetzelfde als een vrouw in een kort rokje loopt en dit geen vrijpas geeft voor een man om aan haar te zitten of haar lastig te vallen. Als een man met ontbloot bovenlichaam rondloopt hangen er toch ook niet gelijk allemaal vrouwen om hem heen (die kijken en fantaseren wel van een afstandje).

Voor ons vrouwen is het sowieso al moeilijk soms om compleet onszelf te mogen en kunnen zijn. We zijn zo hard voor onszelf. Zelfs als we dus zo'n geweldige prestatie leveren als anderhalf jaar borstvoeding geven. Borstvoeding die écht ontzettend veel moeite heeft gekost om vol te houden maar waarbij je jezelf opzij hebt gezet om in jouw ogen het beste voor te hebben met je kindje. En dat zoiets dan neergehaald word door woorden als "geef je hem nog steeds borstvoeding?" en soms zelfs "geef dat kind eens normaal eten" is gewoonweg schandalig!

Lieve borstvoedinggevende mama luister even goed naar mijn woorden. Je bent een topper! Je doet het geweldig en je mag super trots op jezelf zijn! Laat niemand maar dan ook niemand je neer praten en je hoeft je ook zeker niet te verantwoorden tegenover mensen die dit niet inzien! Ga vooral zo door en geniet ervan! Want ook al is het zwaar, je zou het ook voor geen goud meer willen missen. Het is hetzelfde als moederschap. Hoe zwaar het soms kan zijn, je zou het niet meer anders willen. En helaas worden die kleintjes groter en stopt ook de borstvoeding vanzelf een keer. Tot die tijd geniet! En laat niemand dat moment verpesten!

3 jaar geleden

Helemaal mee eens! Mijn mannetje hier van 1,5 (Augustus wordt hij 2 jaar) krijgt ook borstvoeding. Al dat gezeur van, "krijgt ie nog steeds borstvoeding?!" Jazeker dat krijgt hij nog steeds! En als hij zo door gaat hangt ie op z'n veertiende nog lekker bij mama aan de tiet! Dan zijn ze meestal gelijk stil 😂

3 jaar geleden

Ik moet eerlijk bekennen dat als ik een moeder bv zie geven in het openbaar en het is nog maar een hele kleine baby, dan ben ik vertederd, zo mooi. Maar als het een bijna-peuter is, dan denk ik: de nood kan niet meer zo hoog zijn dat het ‘en plein publique’ hoeft.... Als iemand trots zegt na twee jaar nog steeds bv te geven aan haar kind, denk ik: wauw! Wat goed! Maar op die leeftijd bewaar je dat lekker als intiem momentje thuis of in afzondering ergens. Niet op een bankje in de drukke dierentuin. Er zijn alternatieven voor de honger van zo’n ouder kind. Een banaan ofzo. Maar een pasgeboren baby kan nog niet anders.

1 jaar geleden

Wat mij betreft hoef je niet te oordelen of de dreumes of peuter wel af kan met een banaan. Borstvoeding heeft meerdere functies en gaat over zoveel meer dan voeden. Ieder kind en zijn moeder is anders en dus ook zijn/haar "needs". Mensen met een oordeel (veroordeling t.o.v een ander) hebben eigenlijk een oordeel naar zichzelf over een onderwerp, het gaat over hun mentale modellen. Langer voedende moeders doe in het openbaar voeden "doe wat jij goed vond voor jullie" en als anderen er zuur van worden dan eten ze lekker zelf een (zoete) banaan 😉