{{ message.message }}
{{ button.text }}

Borstvoeding is niet meer vanzelfsprekend

Hoeveel mensen ken je die borstvoeding hebben gegeven? Hoeveel mensen ken je waar het 'niet bij is gelukt'? Dat tweede aantal zal vast een zeker een stuk hoger liggen. Jammer, want zo wordt het steeds onbereikbaarder.

Afbeelding blog 'Borstvoeding is niet meer vanzelfsprekend' Achtergrond blur afbeelding

Mijn broer heeft 6 weken borstvoeding gekregen en ik 5 weken. Redenen dat mijn moeder is gestopt: niet voldoende voedingsstoffen want we hadden te vaak honger en meerdere malen stuwing gehad dus er zal wel iets mis zijn geweest. Het was tot haar grote verdriet niet gelukt en altijd was dat verdriet zichtbaar als ze het erover had. Even voorop gesteld: kinderen worden ook groot op kunstvoeding, het is geen schande om kunstvoeding te geven, moet je allemaal absoluut doen als je je daar goed bij voelt. 

Maar wat als je wél borstvoeding wilt geven? Je hebt helaas vrij weinig aan je netwerk, want de succesverhalen zijn zeer schaars en de bakerpraatjes juist in overvloed. Zal ik je een paar hardnekkige verklappen? Te weinig voedingsstoffen in je melk kan niet, tenzij je zelf érnstig ondervoed bent misschien. In principe kan je ook gewoon alles blijven eten en drinken (behalve alcohol, hoewel zelfs dat niet zo zwart/wit is), tenzij je baby heel duidelijk op iets reageert. Met platte of ingetrokken tepels kan je ook gewoon voeden, niet eens altijd hulpstukjes voor nodig. Zelfs qua medicatie i.c.m. borstvoeding is veel meer mogelijk dan wat in bijsluiters staat of veel artsen/apothekers je zelfs vertellen in eerste instantie uit voorzichtigheid. Het is okay, zelfs normaal en wenselijk, als je kind vaker wilt eten dan 1x per 3/4 uur (ja zelfs elk uur en 6x wisselen van borst is okay). Nachtvoedingen na 6 maanden zijn ook helemaal prima en betekenen niet dat je kindje niet genoeg heeft aan jouw melk.

Als je problemen hebt rondom borstvoeding, ga er alsjeblieft niet vanuit dat de medewerkers van het consultatiebureau, huisartsen of mensen in je omgeving het juiste advies geven. Met de allerbeste intenties hebben zij veelal onvoldoende kennis (of verouderde kennis) hierover en dus zal je zelfs borstvoedingsondermijnend advies kunnen krijgen. Vraag een lactatiekundige IBCLC (ja, specifiek met die afkorting) om mee te kijken, vraag iemand van La Leche League om hulp en lees je in bij betrouwbare bronnen.

Ik weet het, met alle negatieve verhalen om je heen en dan ook nog eens horen dat je niet zomaar kunt vertrouwen op de makkelijk toegankelijke hulp/zorgverleners wat betreft advies, zakt de moed je wellicht in de schoenen. Maar ik raad je aan om ook te gaan lezen op facebookgroepen over borstvoeding, voor de succesverhalen en de leuke momenten. Er zijn zoveel vrouwen waarbij het géén probleem is. Waarbij wellicht het begin een beetje moeilijk was, maar verder de borstvoedingsperiode zonder problemen verloopt.

Mijn eigen succesverhaal in het kort: de kraamweek was chaos doordat ik niet met geduld en de juiste kennis werd begeleid, maar gelukkig had ik 1 iemand die me op de juiste kennis wees en me zelfvertrouwen gaf en een kraamverzorgende thuis die wél de tijd voor me nam. En nu 21 maanden verder voed ik nog steeds zonder enige andere problemen. Geen tepelkloven, onder of overproductie, spruw of wat dan ook. Het kan dus ook echt gewoon goed gaan.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je