{{ message.message }}
{{ button.text }}

Borstvoeding geven in het openbaar

Afbeelding blog 'Borstvoeding geven in het openbaar'

Ongetwijfeld zijn de eerste uitstapjes met je pasgeboren baby van korte duur. Je kunt het waarschijnlijk zo plannen dat je weer thuis bent tegen de tijd dat je baby honger krijgt. Vanzelf komt het moment dat je verder weg gaat en langer van huis bent. De eerste keer kan dat best spannend zijn. Zul je het halen om voor de volgende voeding weer thuis te zijn? Zo niet, lukt het aanleggen wel of zal er niet iemand iets van zeggen dat je borstvoeding geeft?

Als moeder van drie kinderen, die allemaal lang borstvoeding hebben gehad, heb ik ook voedingen buitenshuis gegeven. Op de meest uiteenlopende plaatsen: van een afgesloten restaurant in de Efteling tot achter in de kerk bij een uitvaartdienst. ’s Winters in de vrieskou omdat mijn grotere kinderen lekker in de sneeuw wilden spelen. ’s Zomers op het strand omdat we genoten van het mooie weer.

De meest vreselijke plek om onderweg te voeden was bij een afgezaagde boomstam. Ik was onderweg naar huis na het winkelen. En natuurlijk haalde ik het net niet tussen twee voedingen door. In een parkje zag ik een mooi open plekje met die bewuste afgezaagde boomstam. Perfect en rustig om even te zitten. Eenmaal geïnstalleerd met mijn baby aan de borst vond ik het wel heel raar ruiken. Zeg maar: stinken. Ik was midden in een hondenpoepveldje gaan zitten! Rare reacties heb ik nooit gekregen. En als iemand er al iets van zei, dan was vooral leuk en positief.

De praktijk leert dat het eigenlijk helemaal niet zo opvalt als een moeder in het openbaar aan het voeden is. Hooguit denken omstanders dat de moeder een heerlijk rustig slapende baby tegen zich aan heeft.

Om de drempel voor borstvoeding in het openbaar en onderweg wat lager te maken, heb ik wat tips voor je op een rijtje gezet:

 • Oefen eerst thuis voor de spiegel, dan merk je dat je eigenlijk helemaal niet zoveel bloot ziet;
 • Oefen in rustige omgeving, zoals bankje in een park, om ervaring op te doen;
 • Draag een hemdje in dezelfde kleur onder je shirt, omdat het ene laagje naar beneden schuift en het andere omhoog heb je een discrete voedingsopening;
 • Draag een buikband zodat je geen blote buik hebt als je je shirt omhoog schuift voor het voeden;
 • Let op de vroege hongersignalen, als je baby niet al te hongerig is zal hij rustiger aanhappen zonder dat iedereen gealarmeerd is door jouw huilende baby;
 • Zit met je rug naar omstanders, mocht je in een restaurant zitten;
 • Ga terug naar je auto om rustig te kunnen voeden;
 • Gebruik een sjaal of draagdoek voor wat privacy;
 • Draag borstvoedingskleding;
 • Draag een los jasje, vestje of bloesje;
 • Maak je bloes of vest van onderaf open;
 • Vraag in grotere winkels of pretparken naar een speciale voedingsruimte ;
 • Kijk bij het borstvoeding geven in het openbaar alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Heb je toch je twijfels of zoek je steun? Neem contact met LLL en VBN of bezoek een borstvoedingcafé bij jou in de buurt. Ook je lactatiekundige kan je helpen met tips en hulp bij het aanleggen.

Wat vind jij van borstvoeding geven in het openbaar? Laat een reactie achter!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je