Snap
  • Baby
  • Zwanger

Borstvoeding geven

Onze experts van Nutricia geloven in drie gouden kernwaarden om van borstvoeding geven een succes te maken: zelfvertrouwen, geduld en een goede manier van aanleggen. Wanneer deze drie onder de knie zijn, kan het genieten gaan beginnen... Wij zoomen wat verder in op deze drie belangrijke voorwaarden.

Beginnen met borstvoeding geven

Je borsten zijn er gedurende je zwangerschap al flink op aan het voorbereiden, er gebeurt van alles... Allemaal zodat er na de geboorte aan je baby borstvoeding gegeven kan worden. Wel is het zo dat de eerste dagen na de geboorte van je kleintje het proces op gang moet komen. De verloskundige of kraamhulp kan je helpen bij de eerste paar keer aanleggen van je baby aan de borst, dat is vaak even wennen. Zowel voor jou als voor jouw kindje. Laat je hierdoor niet afschrikken en blijf vertrouwen in jezelf hebben, even doorzetten en wat geduld hebben en binnen no time hebben jullie het door!

Wat is borstvoeding precies?

Wat geef jij je kindje nu precies te drinken? Wat er in zit zijn onder andere lactose en natuurlijke vetten. Voor de rest oligosachariden (koolhydraten die goed zijn voor de darmflora), gezonde vetzuren (DHA en AA, goed voor de hersenontwikkeling) en eiwitten. Lees meer over de bestandsdelen van borstvoeding en de functies hiervan »

Voordelen Borstvoeding geven

  • De voeding is altijd in de buurt, op temperatuur en hoeft niet te worden bereid. Ideaal. Ook weet je zeker dat de juiste voedingsstoffen aanwezig zijn en dat het 100% verantwoord is bereid.
  • Ook is de voorraad (meestal) onbeperkt en past zich vanzelf aan aan de drink behoefte van je kindje.
  • Hoe cliché het ook klinkt het is écht de beste voeding voor je kleintje!
  • Het geven van borstvoeding zorgt voor een unieke ervaring tussen moeder en kind. Samen beleef je de voedingsmomenten en leer je elkaar steeds beter kennen.
  • Het helpt jouw als mama om af te vallen. Fijn! Het gemiddelde gewichtsverlies bij het geven van borstvoeging is ongeveer 500 tot 1000 gram per maand. Mooi meegenomen toch?!

 

Problemen Borstvoeding geven

Tips Borstvoeding geven

  • Een relaxte houding waarbij je lichaam goed wordt ondersteund helpt je een goede voeding te geven. Een goede stoel en/of voedingskussen kan hierbij helpen.
  • Breng je borst pas naar het mondje van je baby zodra het mondje open is. Zo is de kans groter dat hij of zij niet alleen de tepel in zijn mondje heeft maar ook een deel van het tepelhof. Dat is de juiste manier van aanleggen.
  • Controleer of je kindje ook daadwerkelijk aan het drinken is. Dit kan door te luisteren of hij slikt.
  • Don't hurry! Pak de tijd voor een voeding. Fijner voor de baby dus ook voor jou...
  • Zorg goed voor jezelf, niet alleen qua voeding maar in zijn geheel. Wanneer jij lekker in je vel zit, gaat het voeden beter. Ook is het belangrijk dat je voldoende water binnenkrijgt. Aangezien er veel vocht wordt ontrokken uit je lichaam door het geven van borstvoeding.
  • Geef extra vitamine D en K wanneer je jouw kindje met de borst voedt. Voor de ontwikkeling van tanden en botten (D) en het regulieren van de bloedstolling van je kindje (K). Dit kan gewoon in druppelvorm.

Meer handige tips? Lees hier »

Mijn kindje wil niet stoppen met drinken...

Wat als je kindje (vanuit het niets) de gehele dag wil drinken? Geen paniek! Dat overkomt iedere baby wel eens, er is zelfs een naam voor: 'regeldag'. Het schijnt zelfs ergens goed voor te zijn: wanneer je je baby vaak aanlegt, wordt de melkproductie gestimuleerd. Lees meer over regeldagen »

Video Borstvoeding geven

7 jaar geleden

In het begin had mijn dochtertje er ontzettend moeite mee , maar naar een paar weken gaat het al een stuk beter!

7 jaar geleden

Na de bevalling van mijn eerste kindje heb ik borstvoeding gegeven. Dit was voor mij best onhandig en heb daarom ook besloten om bij de tweede gewoon fles voeding te doen! Ik vind het veel makkelijker en is volgensmij even goed als borstvoeding!

7 jaar geleden

Ik ben momenteel zwanger en zou wel graag borstvoeding willen geven. Ik ben me nu een beetje aan het inlezen en hoop dat het gaat lukken!

7 jaar geleden

Ik geeft borstvoeding maar het loopt nog niet allemaal op rolletjes. Het aanleggen lukte maar niet.. Nu heb ik er hulp bij gekregen en gaat het steeds een stukje beter. Nog niet hoe ik zou willen, maar ik hoop dat het nog gaat gebeuren!