{{ message.message }}
{{ button.text }}

Biologische Babyvoeding

Waarom zou je voor biologische babyvoeding kiezen? Barbara den Hollander, oprichter van Bio Bebo, legt het uit

Afbeelding blog 'Biologische Babyvoeding'

Geen geitenwollen sokken imago

Grote kans dat een flink deel van jouw boodschappen biologisch is. Vooral als het gaat om koffie, melkproducten, fruit, groente en vlees kiezen consumenten steeds vaker voor biologische producten. Het economisch bureau van de Rabobank deed onderzoek en zag in de afgelopen vijf jaar een groei van bijna 10% per jaar in de aankoop van biologische producten. Biologische voeding heeft allang geen geitenwollen sokken imago meer en is steeds makkelijker te verkrijgen. Zelfs honden- en kattenvoer is tegenwoordig in biologische variant te vinden.

Maar 5% van de babyvoeding is biologisch

Er is echter een segment waarin we in Nederland nog achterblijven als het gaat om biologisch, en dat is babyvoeding. In Nederland is slechts 5% van de babyvoeding van biologische oorsprong. En dat is weinig. Helemaal als je het vergelijkt met andere Europese landen, waar in Groot-Brittanië 43% van de babyvoeding biologisch is, in Duitsland al 60% en in Denemarken biologische babyvoeding zelfs een marktaandeel van 90% heeft. (Onderzoek: Prille moeders; Kansen voor biologisch? uitgevoerd door LEI, 2010)

Wat is biologisch eigenlijk?

Bij de productie van biologische babyvoeding wordt rekening gehouden met mens, milieu en dier. Je kunt deze producten o.a. herkennen aan de volgende keurmerken: EKO, Europees Biologisch en Demeter. 

Dit zijn de belangrijkste regels van de Europese wetgeving op het gebied van biologische voedselproductie:

Genetische modificatie is verboden;

Kunstmest mag niet gebruikt worden;

Chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen zijn verboden;

Dieren moeten veel ruimte hebben. Ook moeten zij naar buiten kunnen gaan;

Groeihormonen zijn verboden;

Medicijnen mogen alleen gebruikt worden bij ziekte en niet ter preventie;

Ook het couperen en knippen van de snavels mag niet.

Belangrijk voor het immunstysteem

Goede voeding is van essentieel belang voor een goede gezondheid. Voor baby’s en jonge kinderen geldt dit al helemaal, omdat hun spijsverteringskanaal en het immuunsysteem nog volop in ontwikkeling zijn. Biologische babyvoeding, waarvan de ingrediënten op natuurlijke, milieuvriendelijke wijze geproduceerd zijn, stelt de baby of dreumes in veel mindere mate bloot aan potentieel gevaarlijke stoffen dan reguliere voeding. Het is over het algemeen voedzamer en speelt mogelijk een rol bij de bescherming tegen allergische klachten of bij de goede opbouw van het immuunsysteem (Van den Vijver et al., 2009).

De bekende blauwe bussen

Hoe komt het dat we in Nederland zo achterblijven met biologische babyvoeding? Een van de belangrijkste redenen is het geringe aanbod in de Nederlandse winkels.  De supermarkten verkopen vaak alleen de bekende blauwe bussen poedermelk en ook van de groenteprak vind je alleen de bekende merken. Helaas zijn dat dus de niet-biologische merken. Als ze al biologische merken verkopen is dat in het meest gunstige geval misschien in een of twee smaken. En de natuurvoedingswinkels, afgezien van het stoffige imago, liggen vaak te ver buiten de boodschappenradius.

En dat is jammer! Juist omdat het wetenschappelijk bewezen is dat biologische babyvoeding gezonder is dan niet-biologische producten.

Hulp is nabij

Vorig jaar heb ik Bio Bebo opgericht, een webwinkel voor biologische babyvoeding. We hebben een uitgebreid assortiment aan zuigelingenvoeding*, papjes, fruit- en groente hapjes en snacks. Je vindt er de beste Europese merken biologische babyvoeding, je spaart er voor korting met Bebo punten en regelmatig vind je er fijne aanbiedingen.

Op Mamaplaats schrijf ik als voedingsexpert stukjes over uiteenlopende onderwerpen, bijvoorbeeld over de smaakontwikkeling van je kindje, vegetarisch eten voor je baby, geitenmelk versus koemelk en nog veel meer. 

Tot snel!

Liefs, Barbara
www.biobebo.nl
facebook.com/biobebo.nl
instagram.com/biobebo.nl

Afbeelding blog 'Biologische Babyvoeding'

Bio Bebo oprichter Barbara den Hollander

*Moedermelk is het beste voor je baby. Zowel de World Health Organisation als Bio Bebo raden je aan om je kindje in ieder geval 6 maanden exclusief borstvoeding te geven. Er kan een moment komen dat je overstapt op flesvoeding, eventueel gecombineerd met borstvoeding. Overleg met het consultatiebureau of je arts als je zuigelingenmelk wil gebruiken.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je