Snap
  • Baby
  • Kind
  • Mama
  • Voeding
  • Gezond
  • babyvoeding
  • biologisch
  • fruithapje

Beginnen Met Vaste Voeding - De Eerste Hapjes

door Barbara den Hollander, oprichter van Bio Bebo

Vooral bij je eerste kindje kan het een flinke klus zijn om te bepalen wanneer je moet beginnen met vaste voeding, wat je precies moet geven en welke hoeveelheid. Als je googelt naar bijvoorbeeld 'voedingsschema baby 6 maanden' dan word je overweldigd door zo'n 168.000 zoekresultaten, met ongeveer evenveel verschillende voedingsschema's.

En natuurlijk zijn alle kindjes verschillend, dus is het logisch dat hun voedingsschema's ook verschillen. Gelukkig zijn er wel wat algemene richtlijnen die je als handvat kunt gebruiken. 

Borstvoeding*

De WHO raadt aan om tot het tweede levensjaar of zelfs langer borstvoeding te geven. In de eerste maanden is borstvoeding het beste voor je kindje. De eerste voeding die de borsten na de bevalling maken, is colostrum, een gelige vloeistof. Colostrum gaat vervolgens geleidelijk over in 'rijpe' moedermelk.

Je kunt je kindje voeden 'op verzoek' of een vast voedingsschema aanhouden. Overleg hierover met het consultatiebureau.

Vaste voeding - wanneer begin je?

Over dit punt zijn de experts het niet helemaal met elkaar eens. Sommige wetenschappers zijn van mening dat kindjes er bij gebaat zijn om tot de leeftijd van ongeveer zes maanden geen andere voeding dan moedermelk te krijgen. Anderen leggen deze grens al bij vier maanden.

Er zijn baby's die op de leeftijd van vier of vijf maanden niet meer voldoende hebben aan moedermelk alleen en voor een gezonde groei daarnaast vaste voeding nodig hebben. Ook zijn er kinderen die voldoende hebben aan moedermelk tot het einde van de leeftijd van zes maanden en pas daarna klaar zijn voor vaste voeding. Daarom moet de beslissing om met vaste voeding te beginnen altijd gericht zijn op basis van de ontwikkeling van je kindje. Is je kindje niet meer echt voldaan met alleen moedermelk of flesvoeding? Houdt je baby het hoofdje zelfstandig rechtop en toont hij interesse in nieuwe voeding en een lepel? Dan kun je wellicht met aanvullende vaste voeding beginnen. Overleg met het consultatiebureau voor advies.

Je kindje is 6 maanden. Wat nu?

Vanaf dit moment hebben kindjes bijvoeding nodig. Na zes maanden zal moedermelk of flesvoeding alleen niet meer volstaan om je baby te voorzien van alle voedingsstoffen en energie die hij of zij nodig heeft. Daarnaast traint de invoering van meer vast voedsel de spieren rond de mond. En tot slot, door de invoering van vaste voeding, zal je baby ook een verscheidenheid aan verschillende smaken krijgen, wat ook belangrijk is voor de ontwikkeling van je baby.

Hoe moet ik beginnen met vaste voeding?

De afzonderlijke melkmaaltijden zullen in de komende weken en maanden gedurende de dag geleidelijk worden vervangen door vaste voeding. Begin met de lunch, ga verder met de avonden en voeg tot slot de namiddag toe. In de ochtend zal je baby de gebruikelijke melkvoeding blijven gebruiken. Bio Bebo werkt veel met HIPP BIO, een fijn merk biologische babyvoeding.

Snap

De eerste hapjes

Idealiter, begin je ‘s middags met 4-6 theelepels groentepuree. HIPP BIO heeft hiervoor heel handige kleine potjes (van 125 gram) met maar een paar ingrediënten die zeer gemakkelijk te verteren zijn (bijvoorbeeld HIPP Pompoen). Hierna krijgt je baby de gebruikelijke melkvoeding of flesmaaltijd ter verzadiging. De hoeveelheid groente kan dagelijks met een paar lepels worden verhoogd. Heb geduld wanneer je baby in het begin niet direct de groente accepteert. Probeer het de dagen erna opnieuw. Na een paar dagen kun je afwisselen en verschillende groentesoorten aanbieden. Wanneer je wil kun je met de eerste maaltijd starten in de avond, indien dit beter past in je dagelijkse routine.

Een volledige maaltijd

Als het goed gaat met de groenten, kun je ongeveer vanaf de derde week een stapje verder gaan en een volledig menu met vlees of vis geven. Zodra je kindje rond de lunch een hele maaltijd met vlees of vis eet, kun je de borstvoeding of flesmaaltijd in de middag weglaten.    

Hoe ziet het dagschema er uit?

Ochtend: Je baby krijgt nog moedermelk of flesvoeding (opvolgmelk 2).

Lunch: Tijdens de lunch kun je je baby een menu geven. HiPP biedt tal van varianten, zodat je kind alle smaken voedsel leert kennen. Er zijn menu's met vlees, vis en vegetarische menu's. Menu's vanaf de zesde maand zijn wat grover gepureerd dan de menu's na de vierde maand voor een geleidelijke overgang naar de producten vanaf de achtste maand met fijne stukjes.

Als toetje adviseren wij een paar lepels fruit rijk aan vitamine C. Vitamine C ondersteunt de opname van het waardevolle ijzer uit het vlees in het lichaam.

Middag: In de middag kun je je baby borstvoeding of flesvoeding geven. Naast de melkmaaltijd kunt je je baby een paar lepels gepureerd fruit (eventueel met wat pap erdoor heen) aanbieden.

Avondmaaltijd: Als een tweede volledige maaltijd aan vaste voeding vervang je de melkmaaltijd voor een melkgranen pap in de avond.

Ook zal je baby nu meer dorst krijgen. Samen met de eerste papmaaltijd kun je met je kindje het drinken oefenen. Kleine slokjes zijn prima om mee te beginnen. Uiterlijk bij de derde maaltijd aan vaste voeding moet je bij iedere maaltijd iets te drinken aanbieden. Water en ongezoete thee zijn de beste dorstlessers. Zorg ervoor dat de dorst snel gelest wordt en de fles niet gebruikt wordt om continu op te zuigen.

Let op! Heeft je kindjes allergieën, intoleranties of overgevoeligheden overleg dan altijd met het consultatiebureau. Ook bij medische condities raden we aan om altijd met het consultatiebureau of je huisarts te overleggen.

Eet smakelijk!

Liefs, BarbaraOprichter Bio Bebowww.biobebo.nlfacebook.com/biobebo.nlinstagram.com/biobebo.nl

Snap

*Moedermelk is het beste voor je baby. Zowel de World Health Organisation als Bio Bebo raden je aan om je kindje in ieder geval 6 maanden exclusief borstvoeding te geven. Er kan een moment komen dat je overstapt op flesvoeding, eventueel gecombineerd met borstvoeding. Overleg met het consultatiebureau of je arts als je zuigelingenmelk wil gebruiken.

Thank you! Ik wist niet dat het een Duitse merk is etc. Fijn om te weten! ?

Hi Augustina, dankjewel! Wat fijn dat de overgang naar flesvoeding zo goed is gegaan. Ja, ben zelf ook fan van Hipp bio combiotik. Echt een heel fijn merk en omdat het van Duitse komaf is, moet het aan zulke strikte regels voldoen dat je echt zeker weet dat er absoluut geen rommel in zit. Veel succes! Liefs, Barbara

Hi Barbara, leuke blog! Kortgeleden ben ik begonnen met het afbouwen van de borstvoeding en dit combineer ik met HIPP bio combitik! Wij zijn super tevreden!? onze zoon Nevan (bijna 5 maanden) heeft voor zover wij het kunnen beoordelen geen last van deze overgang.

Hi Anneke, wauw, dat is snel zeg! Wat is het toch bijzonder om te zien dat kinderen zo van elkaar verschillen. Goed om inderdaad met het consultatiebureau in overleg te blijven. In de meeste gevallen kunnen zulke jonge kinderen vast voedsel nog niet goed verwerken. Veel plezier met je hongerige zoontje ? .