Snap
  • Baby
  • slaaptips
  • newborn
  • slaapcoach
  • Nieuwebaby
  • bedroutines

Bedroutines bij de komst van een nieuwe baby

Tips & tricks voor bedroutines als je al een of meerdere kindjes hebt

Dat moment als je je pasgeboren baby voor het eerst laat zien aan de oudere broertje(s) of zusje(s)! Daar kan niets tegenop. Hoe gaan de oudere kids reageren op de nieuwe baby? Hoe vullen ze hun rol in als oudere broer of zus? Is er jaloezie? Tegelijkertijd zal je je afvragen hoe je straks hun slaapschema gaat combineren met de voedingen en slaapjes van je baby.

Alle ballen in de lucht houden en 2 of 3 verschillende bedroutines draaiende houden kan intens lijken, to put it mildly. Hoe doen andere ouders dat? Je baby voeden terwijl je jongste uit bad probeert te halen. Je newborn die doorgelekt is, terwijl je oudere kids echt moeten slapen. Peuters en kleuters lijken soms te ruiken wanneer er een situatie is waar je niet de gelegenheid hebt om ze achterna te zitten, dus grote kans dat ze hun kans pakken.

Daarom heb ik hier wat tips voor je om je inner coolness te behouden en een fijne bedtime vibe te hebben als je meerdere kids hebt.

Dezelfde bedtijd voor alle kids

Het zal je verbazen hoeveel kids een te late bedtijd krijgen. Zo is 19:00 u een volledig normale bedtijd voor een kleuter van 3 jaar. Kids van die leeftijd hebben gemiddeld tussen de 10-12 uur slaap per nacht nodig. Dus als je kind om 7u ‘s ochtends op moet staan, is 19u ‘s avonds een prima bedtijd. Het is dus helemaal niet gek om meerdere kids rond dezelfde tijd naar bed te brengen.

Vorm een team en wissel elkaar af

Ben je in de situatie dat je samenwoont met een partner die ook nog eens kan helpen om de kinderen naar bed te brengen? Top! Bespreek wat er elke avond gedaan moet worden, verdeel de taken en wissel elkaar elke avond af. Dit houdt het afwisselend voor iedereen. Ook zorgt het ervoor dat alle kids gewend zijn dat beide ouders ze naar bed brengt. Zo voorkom je dat je op draf naar huis moet als je net aan de borrel met vriendinnen in de stad zit, omdat je kids het bedritueel van je partner niet accepteren.

Daarnaast is het afwisselen belangrijk voor de binding met ieder kind. De komst van een nieuwe baby kan de dynamiek veranderen. Vaak neemt de moeder het bedritueel van de baby op zich, terwijl voor de oudere kids die kleine quality momentjes bij het naar bed gaan van heel veel waarde zijn. Samen een boekje lezen, de dag doornemen en even knuffelen.

Multitasking is my middle name

Als ouder ontdek je de meest innovatieve, creatieve kanten. Koken terwijl je aan het borstvoeden bent is nog maar het topje van de ijsberg als je een nieuwe baby hebt. Waarom verschillende bedroutines aanhouden als je ook activiteiten kan samenvoegen? Zet alle kis samen in bad, voed je baby terwijl je een boekje voorleest, spreek de dag door wanneer je een luier verschoont. Voor je het weet raak je er bedreven in!

Focus op bedroutines van 15-30 minuten

Bedroutines zijn onmisbaar in een goed slaappatroon. Ze geven je kind het signaal dat bedtijd eraan komt. Een te korte, afgeraffelde bedtijd kan ervoor zorgen dat je kind nog niet in de slaapmodus is. Het nemen van een bad, tanden poetsen, pyama aan en boekje zijn allen belangrijke signalen dat bedtijd nadert. Ook omgevingsfactoren kunnen helpen, vooral als je kind hiervoor gevoelig is of als je een kind hebt met bijvoorbeeld autisme, adhd of met problemen in de sensorische informatieverwerking. Let bijvoorbeeld op het dimmen van de lichten als onderdeel van de bedroutine. Net als het uitzetten van de TV’s en het vermijden van schermtijd vlak voor bedtijd.

Een speciale activiteit voor bedtijd

Meestel zal het je oudste kind zijn die in staat is om zichzelf bezig te houden terwijl je de jongste klaarmaakt voor bedtijd. Als de kids niet tegelijkertijd naar bed gaan, verzin dan een activiteit (nope, geen TV of iPad) om je oudste bezig en rustig te houden en bewaar deze activiteit speciaal voor de 15 minuten die je nodig hebt om je baby in bed te leggen. Zorg niet voor een indoor stormbaan of andere activiteiten waar je kind hyper van wordt, dat kan weer voor uitdagingen om te slapen zorgen. Rustige voorbeelden zijn kleuren, een puzzel, kleien etc.

Zet je kids aan het werk

Kleuters voelen zich vaak trotser dan trots als ze je een speciale hulptaak geeft tijdens bedtijd van de nieuwe baby. Het houdt ze bezig geeft ze zelfvertrouwen en het gevoel dat ze al heel groot zijn. Laat ze assisteren met het pakken van luiers, pyjama’s etc. En het rangschikken van luiers in een mand is vaak ook een dankbare activiteit.

Hou vast aan je regels

Kinderen gaan het beste op regelmaat en structuur. Kleuters zullen tegelijkertijd de grenzen opzoeken, vooral tijdens de uitdagende momenten dat je je aandacht tussen meerdere kids moet verdelen. Hou vast aan de routines en verwachtingen die er waren voor de geboorte van de baby. Hiermee voorkom je dat je oudste niet weer waar hij of zij aan toe is en nog meer de grenzen gaat opzoeken.

Vermijd TV

Ik zei het al eerder, maar tv, iPads en andere schermen zorgen ervoor dat je kind moeilijker in slaapt komt. Hoe verleidelijk ook om je kind even voor de tv te zetten vlak voor bedtijd, doe het niet. Terwijl ze kijken, absorberen ze het blauwe licht. Dit licht stimuleer de productie van cortisol en beperkt de productie van melatonine, met als risico dat je straks de hele avond bezig bent om je oudste kind naar bed te brengen.

Het is niet altijd koek en ei

Het gaat om kids en er zullen altijd situaties zijn waarbij het niet gaat zoals je graag zou zien. Er zullen altijd uitdagingen of onverwachte zaken zijn, zoals regressies of woedebuien. Je bent ook maar een mens. Keep it cool, haal een paar keer diep adem en probeer het te relativeren. Morgen is er weer een nieuwe dag.

Pak je eigen momentje

En als iedereen in bed ligt, pak dan even je eigen momentje voordat je in de wasmand duikt of je mails gaat beantwoorden. Soms is er geen fijnere beloning dan aan het eind van een lange dag even helemaal niets.

Overweldigd? Ik help je graag! Kijk op hello-sleep.nl voor meer informatie of stuur me een bericht