Snap
  • Baby
  • Kind
  • Mama
  • baby
  • kind
  • kinderen
  • slapen
  • wakker
  • vroeg
  • Slapen,

Baby slapen & overgang naar de zomertijd!

Het is weer bijna zover; in de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 maart gaat de klok weer een uur vooruit. Hoe pak je dat het beste aan?

Het is elk jaar weer spannend; hoe gaat de overgang naar de zomertijd verlopen? Gaat het een probleem worden of valt het allemaal wel mee?

Vaak hoor ik ouders in het voorjaar niet echt mopperen. Kinderen zijn vaak net even wat eerder wakker dan dat de ouders willen en bij het verzetten van de klok in het voorjaar is je kind zomaar ineens om 7.00 uur i.p.v. 6.00 uur wakker. Dit voelt de eerste dagen natuurlijk heel fijn, maar helaas, meestal blijft het niet zo.

Hoe komt dit nu? De eerste dagen leef je vaak nog een beetje door in het oude schema. De maaltijden en de slaaptijden zijn dan nog niet helemaal op elkaar afgestemd. Maar daar komt op het moment dat je weer moet werken vaak snel verandering in en dan past het ritme zich ook heel snel aan.

Vaak krijg ik van ouders de vraag ‘Hoe kan ik het nou het beste aanpakken?’. Eigenlijk geeft het bovenstaande stukje al een beetje het antwoord.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat de overgang naar de zomertijd zo makkelijk mogelijk verloopt?

Eigenlijk zijn er twee methodes:

1. De 'niks doen’ methode.

Bij deze methode zorg je ervoor dat je zo snel mogelijk alles op de ‘normale’ tijd doet. Dus sta je altijd om 7.30 uur op, dan sta je nu ook om 7.30 uur op. En ja, is je kind altijd om 7.00 uur wakker, dan kun je je kind het beste ook nu gewoon om 7.00 uur wakker maken. Natuurlijk is het heel verleidelijk om lekker tot 8.00 uur te blijven liggen, maar uiteindelijk loopt je hele schema in de war. Vaak passen we op de zondag namelijk wel al snel onze tijden voor de maaltijd aan aan het nieuwe schema. Als je altijd om 12.30 uur eet, dan doe je dit eigenlijk bijna vanzelf ook dan om 12.30 uur. Alleen als je pas in de middag de nieuwe tijd aanhoudt voor de slaaptijd van je kind, dan ligt je kind wel ineens een uur eerder in bed. Daar gaat het dan vaak mis. Dus gebruik je deze methode, ga dan ook echt meteen alles volgens de nieuwe tijd doen. Het is het makkelijkst als je de avond ervoor alle klokken alvast verzet, want dan zie je dus meteen de juiste tijd en hoef je niet telkens uit te rekenen hoe laat het is.

2. De ‘stap voor stap’ methode.

Bij deze methode pas je je schema een aantal dagen voor het verzetten van de klok geleidelijk aan. Bijvoorbeeld elke dag 15 minuten eerder naar bed. Let er alleen wel op dat je niet alleen de slaaptijden aanpast, maar ook de voedingsmomenten. Dus alle slaapjes en maaltijden verschuiven. Dit maakt het vaak lastig. Je kunt deze methode vaak net wat moeilijker handhaven, omdat je bijvoorbeeld pas op een bepaald tijdstip klaar bent met werken. Vaak zie ik dan ook gebeuren dat de slaaptijden wel worden aangepast, maar de tijden van de maaltijden niet. En dan schiet je het doel voorbij. Dus: alles aanpassen, of toch methode 1 toepassen.

Heel veel succes met de keuze!

Mocht je kind enkele weken na het ingaan van de zomertijd nog steeds problemen hebben met het slapen, of had je kind hiermee ook al voor het ingaan van de zomertijd problemen? Neem dan contact met me op via het contactformulier op mijn website www.dekinderslaapcoach.nl of bel 06-12320496.