{{ message.message }}
{{ button.text }}

Baby`s eerste jaar rapley en prakkies

De kleine donder is bijna een jaar. En toen hij vier maanden was stonden we te springen om hem kennis te laten maken met andere dingen.

Afbeelding blog 'Baby`s eerste jaar rapley en prakkies'

4 vs. 6 maanden

De eerste vraag was natuurlijk beginnen we met 4 of 6 maanden. Wij hebben er heel bewust voor gekozen om toch met 4 maanden te beginnen. Er zijn 100 onderzoeken en nog meer meningen maar wij volgde het (voor ons) beste, ons gevoel. Alles vertelde ons dat W er klaar voor was, en omdat wij in de familie geen allergieën hebben en W nooit krampjes had gehad was de keuze voor 4 maanden duidelijk.
Ik wil nog wel zeggen dat er niks mis is met 6 maanden en ik begrijp waarom mensen hier voor kiezen.
Het blijft natuurlijk altijd de keuze voor de ouders. En als we hiernaar een kindje krijgen die bijvoorbeeld toch krampjes heeft of niet goed op blijft zitten of iets anders dan vind ik het prima om tot 6 maanden te wachten.

De eerste hapjes
Onze keuze viel op wortel, met een inieminie lepeltje maakte W kennis met een compleet andere smaak dan mama melk. Zijn gezicht staat op camera en foto! Het was onbetaalbaar. Hij snapte het niet, smakte en slikte het door. Volgende hapje, hij drukte het uit zijn mond met zijn tong. Vervolgens het derde hapje, een grote lach en een zijn mond ging open naar hapje vier. Meer kreeg die niet. We deden netjes een paar dagen het zelfde. Het enige wat hij tot nu toe niet lust is bloemkool, de rest gaat prima.

Prakjes en Rapley
Ik was wel heel gefascineerd door rapley. Rapley houd in dat je hele stukken eten aan je kindje geeft en dat hij deze vervolgens afsabbelt / kluift / eet. Het kindje leert dus op een speelse manier en op zijn eigen tempo eten.
Heel leuk, maar compleet niet voor W in het begin (hij was 6 maanden toen we hier mee begonnen). Alles vloog door de kamer, hij was ongeduldig en een echte ramp. We gingen dus terug naar de basis en bouwden het op. Brood gaven we rapley, telkens een stukje voor zijn neus. Fruit en avondeten bleven geprakt. Toen dit goed ging hebben we besloten om zijn "tussendoortjes" ook rapley te geven. Wat waren dit? Paprika, wortel, tomaat, broodkorstjes, stukje brie (kind is er helemaal verzot op). En toen dit eenmaal goed ging begonnen we met fruit. En dat is tot op de dag van vandaag een ramp........thuis! Ja alleen thuis is het smeren, op het kinderdagverblijf eet hij het netjes op. Hij kan het daar wel dus, en hier niet. Maar daar blijft hij netjes in zijn kinderstoel zitten en thuis zit hij vast met een riempje anders zit hij achterste voren of met zijn voeten boven op het plankje.

Conclusie
Rapley is leuk, maar niet voor mijn kind. W is gewoon te druk en veel te snel afgeleid. Maar hij kan het wel. Avond eten laten we voorlopig als "prakkie", hij eet ook gewoon met de pot mee. Hij eet ook echt alles (behalve bloemkool). Brood eet hij aan de salontafel en hier doet hij een half uur over maar hij doet het wel zelf. Fruit ligt er een beetje aan wat het is en hoeveel zin ik heb in rapley. Banaan is drama, maar peer gaat prima. Ook aardbeien gaan super.
Het eerste jaar was leerzaam. En vol onzekerheid of we het goed zouden doen. Maar als ik nu naar hem kijk en zie wat voor goede eter hij is en hoe gezond hij is weet ik, ik heb de goede keuze gemaakt.

Xoxo Cookie 

Boek tip:
Rapley: Eten voor de kleintjes van Stefan kleintjes te koop bij bol.com 
Prakkies: Het ultieme kookboek is Opperderpop van de Albert Heijn ook te koop op AH.nl (moet je wel online boodschappen doen, soms liggen ze in de winkel)

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Baby, #Voeding

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je