{{ message.message }}
{{ button.text }}

Baby mee naar 't werk?!

Ik werk op een kinderdagverblijf en mijn baby gaat daar ook heen. Hoe vind ik dat? en mag dat eigenlijk wel?

Afbeelding blog 'Baby mee naar 't werk?!' Achtergrond blur afbeelding

Sinds 2010 werk ik op een kinderdagverblijf. Door mijn ervaring in de kinderopvang was ik vrij kritisch tijdens de rondleidingen die wij deden voor de opvang van onze dochter. Ik nam mijn vriend mee en was erg benieuwd naar zijn beeld en ideeën van de verschillende organisaties, zonder voorkennis en vooroordelen.

Waar let je op en wat sluit aan bij wat jezelf prettig vindt? Ik werkte destijds op een KDV een half uurtje bij mijn huis vandaan en we besloten dat we er toch voor kozen om onze dochter in ons dorp te willen weg brengen, zodat zij vriendjes en vriendinnetjes kan maken met kinderen waarmee ze misschien ook naar school gaat als ze 4 is. En mijn schoonouders wonen ook bij ons in 't dorp, wel zo handig mocht E. ziek zijn en opgehaald moeten worden. 

Ook was het toen niet mogelijk om mijn eigen kind bij mij op het KDV op te vangen, Ik werkte op een kleinschalig KDV op de babygroep en dat zou dus niet goed samen gaan. Je eigen kind op de groep was bij ons niet toegestaan, dus dat werd hem niet. En wil ik dit wel? of niet? En waarom dan wel of niet?

Er zijn twee kinderdagverblijven bij ons in het dorp. We zijn bij beide wezen kijken. Bij de eerste die we zijn wezen kijken, had ik binnen 3 minuten al mijn conclusie getrokken. Dit wordt hem niet, hier gaat mijn kind niet naar toe. Het voelde niet goed. Ik vond het te chaotisch, te groot opgezet, de locatie manager die de rondleiding deed vond ik niet betrokken genoeg bij de organisatie en kon mij niet goed antwoord geven op vragen die ik had. Mijn vriend zag dit heel anders en vond het juist heel leuk. We besloten om eerst bij het andere KDV te gaan kijken voor we wat besloten. Maar eerlijk is eerlijk, ik wist al genoeg. 

Bij het tweede KDV konden we een paar weken later terecht voor een rondleiding. Ik was best benieuwd of ze door zouden hebben dat ik in de kinderopvang werk. Dat hebben ze vaak snel door, door de manier van vraagstellingen die je stelt. Dus ik probeerde mij een beetje in te houden en mijn vriend vooral vragen te laten stellen. Maar we kwamen binnen en hij vond alles 'mooi' en 'leuk'. Daar had ik niet zo veel aan. Dus ik besloot toch om kritische vragen te stellen. Hoe zit het met het voedingsbeleid? Hoe wordt er gekeken naar de ontwikkeling van de kinderen? Hoe zijn de groepen samengesteld? Horizontaal (gelijke leeftijden) of verticaal (0-4 jaar). En hoe is de sfeer? De pedagogisch medewerkers? Hoe zijn de groepen ingedeeld en werken ze met vast personeel? Binnen een paar minuten hadden ze door dat ik in de kinderopvang zat en we gingen over op 'vaktaal'. Mijn vriend heeft mij regelmatig verbaasd aangekeken omdat hij geen idee had waar we het over hadden, haha! Na deze rondleiding besloten wij onze dochter in te schrijven voor dit KDV. Ik was erg tevreden over wat ik zag en hoorde. 

Toen E. bijna 12 weken oud was, hadden we een intake op het KDV. Ik had het met de pedagogisch medewerker, die met ons in gesprek was, erover dat ik ook op een KDV werkte. Ze grapte of ik niet bij hen wilde komen werken. Ze hadden nog 2 vacatures open staan en ze vond het echt wat voor mij. Ik ben daar toen even over na gaan denken en ben een paar dagen later op gesprek gegaan bij de locatiemanager.

Hoe kijken zij aan tegen t feit dat mijn dochter ook op dit KDV zit? En hoe gaan zij om met bekende die je op de groep hebt? Want inmiddels kende ik wel wat ouders die ook hun kind naar dit KDV brengen. Dat was allemaal geen probleem. Zolang mijn eigen kind maar niet op mijn groep zat en ik professioneel kon handelen wat bekenden betreft. De keuze was snel gemaakt en ik besloot om op dit KDV te gaan werken. Het scheelde ook nog eens een hele hoop reistijd (FILE!) en benzine. win-win-win dus!

Ik kreeg vanuit mijn omgeving verschillende reacties hierop. "Moet je dat nou wel doen? Bij je eigen kind op 't KDV werken?" of "Wat als E. alleen maar aan je benen gaat hangen als je daar bent?" En eerlijk gezegd vroeg ik mij dat ook af. Ik sprak later met een van de pedagogisch medewerkers, nu mijn collega, die ook haar kinderen naar dit KDV bracht en zei dat ze het super fijn vindt dat haar kinderen hier op 't KDV zitten. Ze kan ze zelf brengen en halen en heeft korte lijntjes met de pedagogisch medewerkers van de groep van haar kinderen. Zij raadde het iedereen aan om te doen.

En eerlijk, mijn hart maakte een sprongetje van geluk. Ik wilde dit. Hoe fijn is het als je kind dichtbij je in de buurt zit? Ik zag het helemaal zitten!

Ik werk nu op de peutergroep en E. zit op de babygroep. Als ik 's ochtends met haar binnen kom, breng ik haar weg en loop daarna een deurtje verder. Hoe relaxed is dat! Af en toe kom ik even bij haar kijken voor een knuffel en een kus maar meestal ben ik veel te druk. E. komt eigenlijk vaker bij mij kijken met een van mijn collega's voor een kus en knuffel. Vaak even voor of na 't slapen gaan. Haar ogen winkelen als ze mij ziet en is super blij. Ze lijkt er geen last van te hebben dat ik er ook ben. Zolang het voor haar normaal is dat ik er ook rond loop, zal ze vast niet aanhankelijk gaan worden. 

Ik weet dat niet iedereen dit prettig vindt om hen eigen kindje mee te nemen naar haar werk, maar ik geniet er van en ben erg blij dat het mag. Ik ga nu met nog meer plezier naar mijn werk als ik weet dat zij er ook is. :)

Zou jij je eigen kindje meenemen naar je werk? En waarom wel of niet? Ik ben benieuwd naar jullie mening hier over! 


Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je