{{ message.message }}
{{ button.text }}

Baby eczeem

Een jaar later

Afbeelding blog 'Baby eczeem'

Luc was ongeveer 4 maanden oud toen hij eczeem kreeg.
Mijn dochter had als baby een perfect huidje gehad en ondanks dat meneer ook aan de borstvoeding zat, mocht het niet baten, bij dit huidprobleem.

Een aantal factoren hebben, denk ik geleid tot het ontstaan van de eczeem, samen met een stukje erfelijke belasting.

- Beschadiging van de huid: Meneertje was wel heel erg van de borstvoeding en kon , dag in dag uit urenlang onverzadigd blijven hangen. Soms werden zijn wangetjes een beetje vochtig van de moedermelk en mijn wolachtige vestje schuurde tegen zijn huid. Er ontstond een open plekje, op een van de wangen.
- Te vroeg bijvoeden: Mijn dochter had de eerste 6 maanden alleen borstvoeding gehad maar bij mijn zoon was ik ervan overtuigd dat hij wel wat eerder bijvoeding kon gebruiken. In de hoop dat hij dan beter zou slapen of minder zou willen drinken.
Met het eerder starten met bijvoeden, is het darmslijmvlies mogelijk beschadigd. Te vroeg bijvoeden kan leiden tot klachten als eczeem, las ik later. Luc had in die periode opeens ook geen ontlasting meer en ik dacht dat hij last had van verstopping . Toen ik minderde met bijvoeden, kwam het al snel weer op gang.
De eczeem kwam en bleef.

- Erfelijkheid: Eczeem, astma, huidklachten en allergieën komen aan beide kanten voor, in de families .

Alhoewel de eczeem bijna alleen op zijn gezichtje heeft gezeten, viel het best mee. Het zag er vaak niet goed of zelfs zorgwekkend, uit maar als je het relatief bekeek, viel het gewoon mee. Er zijn een hoop aandoeningen die veel ernstiger zijn. Hij had ook niet heel veel jeuk maar kon het wel snel open krabben.
Dan had je dus een baby onder het bloed. Geen prettig gezicht. Vooral niet als je net op het punt staat om je kind van school te halen of als je je in een of andere ballentent bevindt.
Ik moest een lange tijd bijna dagelijks lakentjes en kleding uitwassen omdat er bloedvlekken in zaten.

We gingen naar de huisarts en kregen zo'n standaard hormoonzalfje mee. Nu ben ik daar niet zo van.
Het leek mij niet logisch zoiets te smeren terwijl ik geen idee had waardoor de eczeem werd veroorzaakt en hij dus in elk geval een gevoelige huid had. Ik eiste op een gegeven moment een allergie onderzoek. Het duurde maar liefst drie weken voordat de uitslagen van de bloedtests binnenkwam. Deze waren negatief. Volgens deze tests had hij geen allergieën. Ik was er niet door overtuigd.
De arts in het ziekenhuis gaf mij het idee dat ik fout bezig was omdat ik niet aan de hormoonzalven wilde beginnen.
Ze vond dat ik hem 'tekort deed'. Natuurlijk zag de eczeem er die dag extra slecht uit en ging Luc ook meer krabben door de ventilatie in het ziekenhuis. Ik verdedigde mijzelf en zei dat ik aan de effecten op lange termijn dacht en daarmee wel degelijk in het belang van mijn zoon handelde.
Want natuurlijk kon je dit soort zalven smeren en ik had het ook heel even geprobeerd. Met als gevolg dat mijn zoon 's nachts verschrikkelijke jeuk kreeg, waar hij nog meer onder leed dan al die maanden van eczeem klachten bij elkaar.
Ik wist hoe dit werkte...de zalf zou de klachten onderdrukken maar je bleef ervan afhankelijk. Het zou niks genezen. Wel had je de kans dat de huid permanent beschadigd raakte en wat al niet meer...
Dat weet ik niet.

Aangezien de klachten niet 'levensbedreigend' waren, leek het mij een goed idee de problematiek eerst te gaan begrijpen, te bestuderen.
Natuurlijk was het vervelend dat de ouders op de speelzaal de kinderen soms, als het er weer 's naar uitzag, wat angstvallig weg hielden. Dat was helaas niet anders. Luc had er gelukkig geen last van.
Ik zou het als onwetende ouder misschien ook hebben gedaan. Toch waren er velen ook bekend met eczeem klachten en kwamen de verhalen los.

We zouden het ziekenhuis bezoeken voor allergie tests d.m.v. huidplakkers . Ik had een afspraak met een zeer bekende allergoloog. Uiteindelijk zag ik ook af van deze tests omdat het een vrij intensieve procedure zou zijn. Mijn zoon was nog maar een baby en het zou later ook nog kunnen. Ik vond het niet direct nodig.
Deze arts was gelukkig anders. Hij prijsde mijn beslissing om het op deze manier aan te pakken.

Vervolgens ben ik alles goed in de gaten gaan houden.
De verdachten waren: melk, huisstofmijt en diverse soorten fruit.

Het opmerkelijke is, dat Luc's huid binnen een mum van tijd prachtig gaaf was, tijdens onze vakantie op Lanzarote.
De zon ter hoogte van Afrika, heeft al eerder huidproblemen genezen. Mijn dochter had een poosje last van een kippeneiwit allergie. Zij was een jaar of zes toen ze plotseling klachten ontwikkelde en regelmatig onder de uitslag zat. Op Lanzarote was zij na een paar dagen van haar uitslag af en daarna is het niet meer teruggekomen. Ze heeft tegenwoordig geen last meer van de allergie.

Mijn broer heeft last gehad van psoriasis en zijn klachten zijn grotendeels genezen met lichttherapie.
Ik denk dat licht vaker ingezet zou moeten worden, bij huidproblemen. Vaker dan de bekende zalfjes.
Ook vitamines, als D, C en E , zijn niet te onderschatten. Als ik zelf een vitamine E supplement neem, zie ik het effect bij mijn zoontje ( hij krijgt het via de borstvoeding binnen).

Inmiddels weet ik dat mijn zoon een melk allergie heeft. Het is lastig, want het zit zo'n beetje overal in en als je naar de ingrediëntenlijst kijkt , staat het er niet altijd als 'melk ' tussen.

Het kan worden genoteerd als: melk, melkpoeder, (magere of droge) melkbestanddelen
wrongel, wei, weipoeder en melkzout, melkpoeder, mageremelkpoeder, vollemelkpoeder, melkderivaat
caseïnaat, caseïne, melkeiwit, gehydrolyseerd melkeiwit, margarine (behalve plantaardig), roomboter, boterconcentraat, boterolie, melkvet, melkzout, lactose, melksuiker (met koemelkeiwit )
lactalbumine, beta-lactoglobuline, lactoperoxidase, lactoval, recaldent, transglutaminase, nisine (E234)
broodverbetermiddelen (met koemelk ).

Ja, het duurt wel even voordat de omgeving van het kind, om leert te gaan met deze allergie.

Luc reageert via de borstvoeding, ook op de kleine beetjes melk die ik tot mij neem in producten en daarom houd ik ook daar rekening mee. Ik dronk al geen melk meer omdat ik er puisten van kreeg ( daar ben ik helaas pas op 40-jarige leeftijd achter gekomen ) maar ik was een echte kaaskop. Ik at dagelijks kaas, kaas, kaas en ook bij (op) het avondeten... Nu dus niet meer.
Bij mijn zoon is het zo, dat hij best een keer of zelfs twee, een mini krentenbol kan eten (waar een beetje melk in zit verwerkt) maar daarna is het weer opletten geblazen. Als je een keer te veel in de fout gaat, zit zijn gezicht onder de uitslag en duurt het een paar tot c.a. 10 dagen voordat de aanval voorbij is.
In die periode ziet hij er soms slecht uit, maar zo erg als het in het begin is geweest, wordt het nu niet meer.
In die tijd, toen ik nog kaas at en hij zelfs nog wel eens een flesje geitenmelk dronk, lag het vaak open en er kwam vocht uit.

De fruit allergie die ik constateerde ( appel, mandarijn, mango...) levert een ander soort uitslag op, met grote rode vlekken/ bulten of blaren.

Verder is Luc allergisch voor stof . Met de huisstofmijt is het zo , dat het gauw irriteert en het zorgt voor jeuk.
Wat deze allergie betreft, is het ook opletten geblazen. We hebben helaas een stoffen bankstel dat ook alweer bijna 10 jaar oud is. Is hij gezellig met zijn zus aan het dollen op de bank en duwt hij zijn gezicht in de kussens, dan zie je hem even later jeuken. We stofzuigen de bank regelmatig.
Het zit niet mee dat ik absoluut geen Mien Dobbelsteen ben ( voor de jongeren: De bekende huishoudster uit een populaire serie uit de jaren '80-'90) .
Voordat de kleine kwam, leek het een goed idee, warme velours gordijnen te nemen. Helaas vangen die ook veel stof. Mijn matras is een oudje en zit vol met die kleine monstertjes. Het is een heel dik matras ( meneertje slaapt bij mama in bed). Ik denk erover na om een veel dunner matras te nemen, dat je sneller kan vervangen
( omdat het een stuk goedkoper is ) en makkelijker kan reinigen.
Je zou het bijvoorbeeld makkelijk in de vrieskou op het balkon kunnen laten luchten of voor het raam in de zon. Daar houdt de huisstofmijt niet zo van.
Ook in de auto kan mijn zoon snel beginnen te krabben, als er niet op tijd gestofzuigd wordt.

Verder moeten we bij het kopen van kleding opletten met metalen gespjes, ritsjes en dergelijke die tegen de huid aan komen.

Ik gebruik nog steeds geen medicijnen voor mijn zoontje.
Omdat zijn huid heel droog is, houd ik het vet met olijfolie. Als de huid een keer open gaat, gebruik ik even zinkzalf. Pure vitamine e uit een capsule is ook goed smeerbaar en dit zet ik soms in als het weer wat erger is. Voor de rest, houd ik de nagels goed kort. Het is twee keer voorgekomen dat ik een paar dagen toch een antibiotica zalf heb gesmeerd, omdat het gewoon even te erg was geworden en ik de aanval wilde stoppen.
Dit was bijvoorbeeld een keer nadat meneer dagenlang van mango aan het smikkelen was geweest, terwijl we nog niet wisten dat dit ook een allergeen was.

Kortom er is een hoop om op te letten , maar door gewoon te kijken, leer je een hele hoop.
Zelf vind ik dat het heel goed gaat. Toch is het nog steeds zo dat de buitenwereld altijd meteen naar de rode plekjes op zijn wangen kijkt, als die er zitten. Ik denk dan maar... relatief gezien, is dit het niet zo erg en geniet met volle teugen van de kleine Luc en zijn ontwikkelingen.
*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je