{{ message.message }}
{{ button.text }}

7 vragen aan een kersverse mama!

Als je zwanger bent komt er behoorlijk wat op je af. Daar kan ons redactielid Sophie over meepraten! Wij vroegen Sophie naar haar ervaringen met de voorbereidingen op de komst van haar kindje en de praktische zaken die om de hoek komen kijken als je voor het eerst moeder wordt.

Afbeelding blog '7 vragen aan een kersverse mama!'

Sophie, 28 jaar, is alweer tien jaar samen met haar vriend Coen (33). Samen zijn zij de trotse ouders van dochter Bobby, die inmiddels ruim één jaar oud is. Het gezin woont in 's Hertogenbosch in een wijkje vlak bij de stad. Ze maken dan ook dagelijks met Bobby een wandelingetje naar het centrum.

Hoe omschrijf je jezelf als moeder, Sophie?
Ik ben een moeder die lastig rust kan houden. Eén dag in de week heb ik ‘mamadag’, dan ben ik vrij van werk en heb ik de hele dag samen met Bobby. Hoe erg ik me ook steeds voorneem niet te hard van stapel te lopen, is het toch steeds weer een volle dag. Resultaat: aan het eind van de dag zijn zowel moeder als dochter uitgeput en licht ontvlambaar! ;)

Aan het eind van de dag zijn zowel moeder als dochter uitgeput en licht ontvlambaar!

Hoe heb jij je zwangerschap en de voorbereiding op de komst van je dochter ervaren?
Na de eerste bom van vreugde kwam er heel wat geregel om de hoek kijken. Daar heb ik me in het begin niet zo mee bezig gehouden en het steeds uitgesteld. Totdat een medezwangere me erop attendeerde dat als ik mijn kindje niet snel zou gaan aanmelden bij de opvang, het zomaar zo zou kunnen zijn dat er geen plek meer is. 

Daarop besloten Coen en ik om even alles op een rijtje te zetten omtrent de zaken die geregeld moesten worden, wat minder leuk is dan het kopen van kleertjes en meubels. Van de verloskundige kregen we een boekje met een aantal punten erin. Deze hebben we verdeeld in de periode dat ik zwanger was. Een aantal zaken komen pas als de baby er is, zoals de zorgverzekering doorgeven en het aangeven van het kindje bij de gemeente. Ook hebben we op Google gezocht naar: ‘’Wat regelen zwanger’’ en ‘’Wat regelen baby geboren’’.

We hebben de taken verdeeld en dat lijstje zag er zo uit:

Coen:
- Geld- en spaarzaken
- Auto en autostoel
- Erkenning van de ongeboren vrucht
- Samenlevingscontract

Sophie:
- Kinderopvang / oppas
- Zorgverzekering en andere verzekeringen in kaart brengen

We hebben alles vrij snel geregeld zodat we weer terug in de babybubbel konden kruipen.

Heb je al bepaald wie de voogd is van je dochter?
Nee, hebben we niet bepaald… Wel over nagedacht, maar geen knopen doorgehakt. Voor ons is het namelijk erg belangrijk dat de situatie van de voogd aansluit op de levensfase van Bobby. Stel, ik wil er eigenlijk niet aan denken, maar toch, Coen en ik zijn er niet meer, dan zou ze nu denk ik naar de opa’s en oma’s gaan. Of naar een van haar tantes. Maar wanneer er over tien jaar iets ernstigs gebeurt en ze heeft wat goede vriendinnetjes, dan kan ik me indenken dat zoiets beter past en logischer is. Ook is het afhankelijk van of ze alleen is of dat er nog een broertje of zusje is in de toekomst. En of een mogelijke voogd dat wil en aankan.

Voor ons is het erg belangrijk dat de situatie van de voogd aansluit op de levensfase van Bobby.

Heb jij een uitvaartverzekering voor jezelf?
Ja, toen we drie jaar geleden een huis kochten hebben we de hypotheekadviseur ook een aantal verzekeringen laten afsluiten voor ons. Een daarvan is de uitvaartverzekering. Welke precies weet ik niet, dat is toen geregeld en wordt automatisch afgeschreven, 20 euro per maand.

Heb je ook een uitvaartverzekering voor je dochter afgesloten?
Nee, hebben we niet gedaan. Omdat de verzekering voor ons geregeld was hebben we ons hier niet in verdiept. Voor mij persoonlijk is de reden best een beetje ‘dommig’ eigenlijk. Hoe verschrikkelijk ik het al vind om erover na te denken dat Bobby geen ouders meer heeft, hoe 1000x verschrikkelijker ik het vind om alleen al na te denken over de situatie zonder Bobby. Daarom heb ik dat nooit gedaan, kop in het zand steken dus. Misschien binnenkort de knop om en een beslissing maken. En er dan nooit meer aan denken.

Misschien binnenkort de knop om en een beslissing maken. En er dan nooit meer aan denken.

Heb je je uitvaartwensen vastgelegd?
Nee, omdat het er niet op lijkt dat het binnenkort nodig is. Er kan natuurlijk altijd onverwachts iets gebeuren, maar in dat geval acht ik de mensen om ons heen prima in staat keuzes te maken. Als ik wat ouder ben denk ik wel dat ik mijn voorkeuren zou doorgeven, zodat mijn nabestaanden zich geen vragen hoeven te stellen over wat ik graag gewild zou hebben.

Wat is jouw advies aan andere moeders omtrent de regelzaken?
Niet je kop in het zand steken, zoals ik!

Twijfel jij ook aan het afsluiten van een uitvaartverzekering voor je zoon of dochter? En waarom twijfel je daarover? Laat hieronder je reactie achter.


Dit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met Monuta, maar de inhoud ervan is van onszelf.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je