Snap
  • Baby
  • Kind
  • Mama
  • Zwanger
  • baby
  • moederschap
  • ouderschap
  • opvoeden
  • Huilbaby

5 TIPS OM MET JE HUILBABY OM TE GAAN

Het leven met je huilbaby gaat niet over rozen. Het is op veel momenten gewoon ontzettend zwaar. Hopelijk kunnen deze tips je, net als bij ons, helpen om het huilen van je mini iets draaglijker te maken.

tip 1 – structuur, ritme en voorspelbaarheid

Breng een dagelijkse structuur en ritme aan. Zowel je baby als jullie als ouders zijn hier bij gebaat. Een dagelijkse structuur kan veel rust brengen in het je leven met een huilbaby. Huilbaby’s zijn vaak overgevoelig voor prikkels. Door structuur aan te brengen kun je je mini helpen om tot rust te komen. Elke baby houdt van voorspelbaarheid, maar huilbaby’s helemaal. Hierdoor weten jullie beide waar jullie aan toe zijn en raken jullie op elkaar afgestemd. Zelf merkte ik dat ik op het begin heel erg zoekende was met mijn mini. Ik kreeg deze gouden tip van mijn tante en dit gaf ons enorm veel rust. Een structuur is niet gebaseerd op tijden, maar vooral op rituelen. Je doet alles in een zelfde volgorde, bijvoorbeeld: slapen, ontwaken, verschonen, voeden, spelen en weer slapen. Elke keer als je baby wakker wordt, begint het riedeltje opnieuw.

tip 2 – maak gebruik van je netwerkEen huilbaby in huis is heel intens en doet een enorm appél op je verantwoordelijkheidsgevoel. Soms wil je dit gevoel gewoon het liefste even uitschakelen. Om het leven met je huilbaby aan te kunnen, is het belangrijk om genoeg rustmomenten voor jou alleen of samen met je lief in te plannen. Het blijft een dingetje om je baby ergens heen te brengen, vooral wanneer je baby veel huilt. Je hebt vaak het gevoel dat jij de enige bent die je baby kan troosten. Ga na in je netwerk wie je vertrouwt en waar je je baby met een gerust hart achter kunt laten. Maak hier gebruik van! Je hebt het dubbel en dwars verdient. Een blije en uitgeruste mama is een blije baby (tussen de huilbuien door ;))!

tip 3 – wissel af met je lief

De zorg voor een huilbaby is enorm zwaar. Dat lukt je niet alleen. Het is belangrijk dat jij en je lief samen de zorg voor jullie mini delen. Het liefst doe je dit natuurlijk met z’n tweetjes, maar met een huilbaby ben je haast genoodzaakt om in ploegen te werken. De 1 overdag en de ander de nacht. Het is niet erg romantisch, en waarschijnlijk ook niet wat je van het ouderschap had verwacht, maar wel nodig om deze periode te overleven.

tip 4 – praat erover

Het leven met een huilbaby is frustrerend, vermoeiend en het maakt veel emoties in je los. Je kunt je op momenten heel eenzaam voelen. Blijf erover praten met mensen waar je je fijn voelt. Erken dat je je zo voelt en dat je je ook zo mag voelen. Het kan zo bevrijdend zijn om je verhaal kwijt te kunnen en een luisterend oor te krijgen. Belangrijk is ook om samen met je lief te blijven praten, juist omdat je vaak een beetje langs elkaar heen leeft met een huilbaby. Samen kunnen jullie de wereld aan, dus ook jullie huilbaby. Door met elkaar te praten, blijf je in contact met elkaar en probeer je elkaar te begrijpen.

tip 5 – Hou een logboek bij

Als je baby heel veel uren per dag huilt. zie je soms door de bomen het bos niet meer. Het kan je helpen om een logboek bij te houden met tijden waarop je baby huilt en wat hij/zij dan precies doet of er voor heeft gedaan. Soms heeft het huilen een medische oorzaak. Een logboek kan veel inzicht geven in frequentie en de momenten waarop je baby veel huilt. Zo kwamen wij er bijvoorbeeld achter dat onze mini een hevige koemelkallergie heeft en door de verkeerde voeding 16 uur per dag moest huilen.

Lees meer van onze blogs op www.studiomorr.nl