{{ message.message }}
{{ button.text }}

Baby Bij De Tandarts

Hoe Ontwikkel Je Een Fobie Voor De Tandarts? Gewoon, Baby vroeg meenemen! Toch?

Afbeelding blog 'Baby Bij De Tandarts'

"Baby was vandaag bij de mondhygiëniste en hij-"

"Wacht 's even," onderbreekt mijn vriendin mij. Ze zet snel haar theekopje op tafel. "Hij heeft nog maar twee halve tanden, waarom moet hij dan-"

"Hij was met mij mee, poppie! Ik moest mijn knagers laten schrobben alvorens ze zo'n doorzichtige treinrails erop plakken volgende week."

"Oh, ja, je beugel. OK. En hoe ging het?"

Tja... Vandaag leerde ik hoe je het makkelijkst een fobie voor de tandarts kunt ontwikkelen. 

Met Baby in de MaxiCosi in de ene hand, en Prada in de andere, klom ik wiebelend en schoorvoetend de smalle, stijle trap op naar De Mond-Schoonmaak-Mevrouw.

"Aaaah, pas op, gaat het wel?" riep de tandarts van bovenaan de trap toen ze ons traag omhoog zag stuntelen.

"Oh wow! Wat een haar! Wat veel!" zei ze toen we eenmaal veilig in de tandartspraktijk stonden. Hoe wéét ze dat?

Oh. Ze doelde op Baby, niet op mijn benen.

Ik liet Baby op aanraden van de tandarts in de MaxiCosi zitten. Prada zette ik veilig op de vensterbank. De tandarts liet verlekkerd haar blik over het zachte, rode leer glijden.

"Is, is die écht?" vroeg ze. We keken beide naar mijn zielige, overvolle Prada, die uitpuilde van de baby speeltjes, luiers en billendoekjes nu hij even dienst deed als luiertas. Ik knikte. Ze leek toch onder de indruk.

Een mooi, zoet kind, én een Prada, moet ze gedacht hebben.

Ik klom in de stoel en kneep mijn knokkels ietsjes dichter tegen elkaar aan. Dat tandsteen wegkrabben voelt altijd alsof er met een mes over een baksteen wordt gerast, dat raggen tussen de tanden alsof iemand er een zwaardvis tussen hangt, en de rest... Nou ja, niet prettig.

Het geluid van het slijptol-achtige instrument ging aan, mijn maag vouwde zich dubbel, en Baby zette het op een krijsen.

"Ik neem hem wel op schoot," meldde ik. 

Nu zat Baby beduusd om zich heen te kijken naar de rode, gele en witte operatielampen boven hem, de hangarm met het dienblad vol met stekers, prikkers en andere langwerpige (martel-)werktuigen, en de steriele spoelbak met het groene, plastic bekertje. Hij lag op mijn buik, zodat hij zelfs nog op mijn mintgroene operatieslabbetje kon kauwen.

Het lawaai werd vervolgd. Baby huilde nu een tikje harder. In plaats van mijn lijf te laten verstijven om de pijn op te vangen, moest ik nu mijn lijf slap en zo ontspannen mogelijk houden, en Baby rustig over zijn bolletje en ruggetje aaien, terwijl ik met mijn vrije hand een knuffel-krokodil met een bek vol mensentanden in de lucht liet dansen, in de hoop dat Baby in de lach zou schieten. Noppes resultaat.

"Geef nie baby gustig maa," stamelde ik met open mond. Ik probeerde hem gerust te stellen, al was praten lastiger dan een berg beklimmen op hakken. Bloed stroomde mijn keel in. Die ijzersmaak was goor. Hoe doen leeuwen, muggen en vampiers dat in vredesnaam, vroeg ik mij af. Dit was zó ranzig, ik kokhalste een beetje. Ik kon niet slikken. Ik lag vast. Baby krijste nu  harder. Ik voelde snot en tranen over zijn kinnetje druipen. Arm wezentje!

Het was de herrie. De stofzuiger en de haardroger moet hij thuis ook niets van weten.

Wanneer was het nou eens afgelopen?

Ja. Ze klikte het apparaat uit en rapporteerde dat ze handmatig wel verder zou gaan. Minder leuk voor mij, maar als je moeder bent draait alles om je kind, toch?

Dus terwijl mijn comfort nog dieper onder het ijs zakte, wreef ik Baby nogmaals over zijn haartjes en werd hij ietsje rustiger.

Nadat ik al het bloed had uitgespuugd, mocht Baby in het groene bekertje bijten. Dat is heilig. Hoera! Er kon weer een lachje vanaf.

Ik neem hem zeker mee naar de volgende reguliere tandartscontrole, waar, als het goed is, niets drastisch of lawaaierigs gebeurt, zodat zijn laatste herinnering een blijere is, en Baby hier geen blijvend trauma aan over houdt. 

Tags: #Baby & Zo

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je