{{ message.message }}
{{ button.text }}

Baby 6 weken

​Baby 6 weken: Meest gestelde vragen door moeders in deze week.

Afbeelding blog 'Baby 6 weken'

Borstvoeding: wat is een regeldag?

Het is heel normaal dat wanneer je baby ongeveer 6 weken oud is, er een regeldag komt. Dit betekent dat je kindje erg onrustig is en enorm veel wil drinken. Vaak aan één stuk door! Niet schrikken, deze regeldagen (die ook nog rond de drie maanden voorkomen) hebben een functie: Het stimuleren van de melkproductie. Je kindje heeft binnenkort meer behoefte aan voedsel en maakt dit zo duidelijk aan je lichaam. Hoe meer er aangemaakt wordt, hoe meer hij of zij kan gaan drinken. Een erg mooi en natuurlijk proces.

Maar hoe mooi het ook is, het is ook best pittig voor jou als vrouw. Het is namelijk meestal niet een regeldag maar ongeveer twee regeldagen. Tijdens deze dagen ben je erg veel tijd kwijt aan het voeden, eigenlijk bijna alleen maar. Ook kun je last krijgen van stuwing. Probeer regelmatig een lekker warme douche of bad te nemen om dit te voorkomen. Daarnaast gaat het vragen om voeding in de nacht lekker door. Gevolg: vermoeidheid. Probeer daarom gedurende de regeldagen tussendoor voldoende rust te pakken.

Baby 6 weken nachtvoeding?

Algemeen bekend is dat het leven van de ouders van een baby niet veel slaap bevat. Je hebt dit vast al vaak gehoord, maar nu ervaar je het ook echt. Pittig hé?!

Kunst is om je baby zo snel mogelijk te laten doorslapen in de nacht, maar helaas is hier geen gouden regel voor. Je kunt wel zo goed mogelijk handelen en kijken naar de reactie van je kindje en hier steeds een beetje op bijschaven. Net zo lang totdat jullie samen een goed ritme gevonden hebben, ook in het geven van nachtvoedingen. Je wilt natuurlijk dat je kindje overdag na het voeden even gezellig ‘speelt’ of in ieder geval wakker en alert is, terwijl je hier in de nacht juist niet op zit te wachten. Ben daarom consequent: houd dezelfde manier van voeden aan en als je wil dat hij gaat slapen na de voeding leg je hem in zijn bedje. Wanneer je dit steeds op dezelfde manier doet in de nacht gaat je kindje naar verloop van tijd het ritueel herkennen en begrijpen. Na de voeding lekker ingestopt worden met een muziekje? Dan ga ik weer lekker slapen!

Het kan verwarrend zijn voor de baby wanneer je altijd voedt in het licht. Overdag is dat zonlicht en in de nacht vast de lamp van de kamer. Wanneer je ervoor zorgt dat je tijdens de nachtvoeding de verlichting zover als mogelijk dimt, beseft het dat het nog donker is en het dus om een ander soort voeding gaat.

Als dit allemaal goed gaat, is de kans groot dat je kindje al snel 4 uur achter elkaar doorslaapt én dat je niet veel tijd kwijt bent aan de voeding zelf.

Baby 6 weken altijd honger, is dat normaal?

Ja, dit komt vaak voor, je kleintje lijkt wel niet vol te raken. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Eentje hiervan is wanneer je borstvoeding geeft, het kan namelijk zo zijn dat jouw kleintje te weinig melk binnenkrijgt en ook echt steeds weer honger heeft. Een andere reden (ook bij flesvoeding) is het te gulzig drinken van het kindje. Ook hier krijgt het opnieuw een hongergevoel van. De kunst is om jouw kindje te laten drinken in ongeveer 20 minuten tijd. Bij een gulzige baby zul je dan af en toe een pauze moeten inlassen en een iets ‘luiere’ baby moet je misschien af en toe even wakker schudden.

Mocht het honger hebben flink aanhouden? Bespreek dan met de huisarts of het consultatiebureau wat mogelijke oorzaken én oplossingen zijn.

Baby 6 weken en gewicht?

Hoeveel je kindje met 6 weken weegt is erg afhankelijk van het geboortegewicht. In de eerste twee weken is het gebruikelijk dat je kindje wat afvalt. Toch is het de bedoeling dat het aankomen daarna van start gaat en wel met ongeveer 200 gram per week! Het is niet goed om je te veel te focussen op een cijfertje. Om echt te weten of je baby het goed doet kun je kijken naar andere symptomen zoals (volle)luiers en drinkgedrag.

Moet een baby van 6 weken in een slaapzak?

Het moet niet maar mag wel. Het wordt zelfs aanbevolen, een slaapzak zorgt er namelijk voor dat het goed blijft zitten mocht je kindje veel bewegen. In tegenstelling tot een laken kan de slaapzak niet van het lijfje afglijden. Daarnaast is het met 6 weken nog niet van toepassing, maar tijd gaat snel, maar het is veel lastiger om uit het bedje te klimmen voor een baby met een slaapzak aan. Wanneer je hier al vroeg mee start raakt het kindje gewend aan de slaapzak. Wanneer je jouw kindje een slaapzak aangeeft, is een dekentje meestal niet meer nodig.

Berg, hoe haal je het weg?

Helemaal weg krijg je dit vervelende (en irritante) goedje helaas niet. Wel kun je wat olie in de haartjes doen en dit rustig inmasseren. Vervolgens kam je de losse stukjes huid uit de haartjes. Let op: borstel heel rustig en haal alleen weg wat los tussen de haartjes zit, ga niet aan het hoofdje pulken om schilfertjes los te krijgen.

Baby zes weken is een buikslaper is dat oke?

Veel kindjes hebben als ze net geboren zijn wat moeite met de rugligging, dit komt omdat ze dat niet gewend zijn én omdat de buikligging erg stabiel is. Het is ook zo anders voor een baby om te slapen buiten jouw veilige baarmoeder waar het aan een stuk door gewiegd werd, zich geborgen voelde, gevoed werd en waar het lekker warm was. Tot aan de 4 maanden zal een baby niet snel uit zichzelf naar de buik draaien.

Maar waarom zou je een kindje op zijn of haar buik leggen? De angst is meestal dat het anders te lang in een bepaalde houding ligt en een plat hoofdje oploopt. Ook vinden veel vrouwen het een akelig idee dat wanneer er voeding omhoog komt, je kindje zomaar zou kunnen stikken omdat het recht omhoog ligt. Klinkt als een logische angst, maar toch is het zo dat de buikligging de minst veilige slaaphouding voor een baby is! Doe dit daarom liever niet.

Baby 6 weken en paracetamol?

Dit wordt erg streng afgeraden. Pas bij de leeftijd van 12 weken wordt het wel eens (in zetpil vorm) gedaan, maar ook liever niet. Mocht je kindje pijn hebben neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau en bespreek waar het vandaan komt en hoe het eventueel opgelost kan worden.

Vond je mijn blog interessant?

Vergeet me dan niet te volgen, dan mis je geen blogs meer van mij!

Tags:

🐞  Heb je een suggestie, of werkt er iets niet? Laat het ons weten! Probleem Melden
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
Login

Account aanmaken