{{ message.message }}
{{ button.text }}

Baby 4 maanden

​Baby 4 maanden: Meest gestelde vragen door moeders in deze maand.

Afbeelding blog 'Baby 4 maanden'

Mijn baby stopt alles is zijn mond, is dit normaal?

Ja dat is het zeker! Je baby zit nu in een fase waarbij hij de omgeving niet alleen met zijn ogen en handen ontdekt, maar ook met zijn mond. Dan erbij kan het zomaar zo zijn dat je kindje al bezig is met de ontwikkeling van de tandjes! Als je baby overal op aan het kauwen is, alles in zijn mondje stopt en ook nog eens veel kwijlt, dan kunnen er zomaar eens tandjes in opkomst zijn!

Kan ik al beginnen met het eerste vaste hapje?

Het is belangrijk om goed te kijken naar jouw kindje. Hoe ontwikkelt hij zich en denk je dat hij of zij er klaar voor is? Merk je dat je kindje een beetje klaar is met de fles en steeds meer interesse heeft in jouw eten? Dan is het geen gek idee om eens te gaan oefenen met vaste hapjes. Vanaf de 4 maanden mag je gaan beginnen en oefenen met het geven van vaste hapjes, dus probeer het voorzichtig eens uit als je denkt dat je kindje er klaar voor is.  

Wat kan ik geven voor vaste hapjes?

Het belangrijkste is dat je kindje niet kan stikken in het vaste voedsel dat je geeft. Het is in het begin puur om te oefenen met andere smaken en structuren. Zorg ervoor dat het voedsel makkelijk doorgeslikt kan worden en er niet op gekauwd hoeft te worden. Je kindje heeft nog geen tandjes dus voedsel waarop gekauwd moet worden gaat je kindje nog niet lukken.

Maar waar kun je dan wél mee beginnen? Begin met wat zoete en zachte smaken. Deze zijn namelijk perfect om mee te beginnen. Aan een zachte smaak kan je kindje gemakkelijk wennen en de overstap van de flesvoeding naar de vaste voeding is dan niet zo groot. Je kunt zelf een oefenhapje maken of een potje kopen in de winkel. Eigenlijk is het erg gemakkelijk zelf te maken. Je prakt een stukje fruit of een zachte groente tot een gladde massa en je kunt het je kindje al geven! Zo kun je alles prakken en laten proeven, als je er maar voor zorgt dat het goed fijngemalen is zodat het voor je kindje makkelijk door te slikken is.

Welke ontwikkeling maakt mijn baby door?

Vanaf de 4 maanden gaat je kindje jouw steeds meer imiteren. Door goed naar papa en mama te kijken leert je kindje verschillende emoties herkennen. Vanaf de 4 maanden gaat je kindje zelf steeds meer van deze emoties na proberen te doen. Zie je ineens een frons op het voorhoofd of een big smile? Dat heeft je baby allemaal van jou geleerd! Ook zal je kindje steeds sterker worden waardoor hij of zij zomaar eens zou kunnen omrollen. Houd je baby dan ook goed in de gaten wanneer hij bijvoorbeeld op de commode ligt.

Hoe laat ik mijn baby veilig slapen?

Nu je baby 4 maanden is kan het zomaar eens zo zijn dat de wieg net wat te klein wordt. Je kindje gaat dan in een groter bed slapen en het is helemaal niet raar dat je dat als mama spannend vindt. Je kindje is nog klein en kwetsbaar, maar slaapt wel ineens in een ‘groot bed’. Hoe zorg je ervoor dat je baby veilig slaapt in een klein bed? Zorg ervoor dat er geen knuffels of andere dingen bij het hoofdje liggen waar het kindje het hoofdje in kan draaien. Verder maak je het bedje strak op en leg je het dekbed en je kindje zo laag mogelijk in het bedje. Dus niet je kindje bovenaan met het dekbed erover, maar je kindje zo laag mogelijk met het dekbedje er strak overheen. Natuurlijk gebruik je ook nu nog steeds geen hoofdkussen.

Mijn baby huilt veel, wat kan ik doen?

Het kan zomaar zo zijn dat iemand tegen je zegt dat je baby huilt om aandacht. Zet dat uit je hoofd. Een baby kan pas vanaf 6 maanden huilen om aandacht. Ze leggen vanaf dat moment de link tussen het fijn worden opgepakt en geknuffeld en het huilen. Het kan zo zijn dat je baby dan gaat huilen om aandacht. Bij de 4 maanden is dit nog niet het geval. Waarom je kindje precies huilt blijft een raadsel. Misschien zijn het buikkrampjes, een volle luier, honger of moe? Wel hebben we een paar tips voor je met hoe je met een huilend kindje om kunt gaan:

  • Zorg voor een duidelijk bedritueel. Hoe klein je kindje ook is, een ritueel zal hij herkennen. Dit brengt rust en duidelijkheid voor de kleine met zich mee.
  • Ga een stukje wandelen. Door het wiegende gevoel in de wagen kan je kindje rustig worden.
  • Ga een stukje rijden. Hetzelfde als bij het wandelen geldt hier. Wanneer je een stukje met de auto gaat rijden kan dit een kalmerend effect op je kindje geven.
  • Zet eens een muziekje op. Je kindje voelt zich zo sneller op zijn gemak en minder eenzaam.

Vond je mijn blog interessant?

Vergeet me dan niet te volgen, dan mis je geen blogs meer van mij!

Tags:

🐞  Heb je een suggestie, of werkt er iets niet? Laat het ons weten! Probleem Melden
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
Login

Account aanmaken