{{ message.message }}
{{ button.text }}

Baby 3 weken

Baby 3 weken: meest gestelde vragen door moeder in deze week.

Afbeelding blog 'Baby 3 weken'

Wat is de ontwikkeling van de baby?

Jouw kindje ontspant als het goed is steeds meer. Daardoor krijgt hij of zij de ruimte voor iets nieuws: Het maken van gezichtsuitdrukkingen. Soms zijn dit echt hilarische plaatjes! Ook de spieren in de armen en benen worden steeds beetje bij beetje meer gecontroleerd. Jouw kindje krijgt onder de knie hoe het moet bewegen. De nek wordt ook steeds sterker. Er is een kans dat als je jouw baby op de buik legt, het probeert het hoofdje op te tillen. Knap hé?!

Mijn baby is veel wakker ‘s nachts, wat kan ik doen?

Probeer te ontdekken waarvan je baby goed in slaap komt. Is dit in een donkere kamer met weinig geluid of juist in een drukke woonkamer in de wagen? Zodra je doorhebt wat werkt kun je dit toepassen. Zo kun je bijvoorbeeld met je kindje in de draagdoek de was vouwen totdat hij of zij slaapt en het dan in het bedje leggen. Bedenk wel dat ook de baby moet wennen en een ritme moet creëren. Als je gelukt hebt, slaapt hij of zij snel door maar dat kan ook nog even duren. De belangrijkste regel is wel: zelf kalm blijven, zo ben je het beste in staat je kindje rustig te krijgen.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik niet zo uitgeput ben?

Door de vele voedingen en gebroken nachten is het vrij logisch dat je moe bent. En vaak ik dat nog een understatement… Je bent kapot!

We hebben een paar tips verzameld die je kunnen helpen dat je iets minder vermoeid raakt, maar echt topfit kunnen we niet beloven helaas ;) :

  • Neem een half minuutje om wakker te worden. Hoe laat het ook is en hoe hard je baby ook huilt, pak 30 seconden de tijd om je uit te rekken, je hoofd te los te draaien en je ledematen even lekker soepel te schudden. Er voelt dan je bloed door je lichaam stromen en krijgt een soort opkikker. Zo, nu is het tijd voor de baby!
  • Vergeet je eigen voeding niet. Waarschijnlijk ben je druk met voedingsschema’s voor je kindje en schiet het voor jezelf zorgen er een beetje bij in. Zeker nu de kraamzorg weg is. Niet goed eten en drinken betekent weinig energie. Je hebt er veel meer aan als je af en toe even de tijd probeert te nemen om een gezonde maaltijd te eten.
  • Start met een boost. Ook ontbijt kan je een mooie kickstart geven. Start met een groentesmoothie! Heel gemakkelijk te maken wanneer je wat tijd hebt en vervolgens in te vriezen zodat je ook wanneer er weinig tijd is, je vitamines binnen krijgt!
  • Vul je vitamines aan met vitaminepillen. Een klein beetje hulp kan geen kwaad…
  • Pak regelmatig een slaapje mee samen met je kindje. In plaats van het huis opruimen en wassen, pak af en toe een slaapje mee met je kindje. Niet de hele dag natuurlijk, maar een powernap kan je er echt bovenop helpen!
  • Snack je energie met ongezouten noten. Lekker en vol met energie (en een stuk verantwoorder dan een blikje RedBull).
  • Hoe verleidelijk het vaak ook is, de televisie zorgt echt voor veel prikkels en de kans is groot dat je er te lang voor blijft zitten terwijl je eigenlijk aan slapen toe bent. Las af en toe een tv-vrije avond in en duik op tijd je bed in. Je zult er die nacht toch nog vaak genoeg uit moeten… Succes!

Hoe zorg ik voor een slaaproutine van mijn baby?

In het begin slaapt je baby bijna alleen maar, dit verandert al snel en er ontstaat een slaaproutine. Maar hoe zorg je ervoor dat deze routine de juiste is? In de derde week van je kindje wordt de tijd dat hij of zij wakker is al een stukje meer dan de twee weken ervoor. Houd voor jezelf hetzelfde ritme aan als voorheen: voeden - spelen - verschonen - slapen. Waar je in de eerste week 10 minuten maximaal speelde, maak je er nu een kwartiertje van. Het daadwerkelijke ritme en de routine kun je gaan afstemmen als de baby een paar maanden oud is.

Hoe zorg ik voor geborgenheid?

Wanneer je kindje veel huilt heeft het behoefte aan geborgenheid. Het meest veilige plekje voor jouw kindje was altijd in jouw buik. Nu kun je natuurlijk niet je kindje even terug stoppen maar je kunt wel deze geborgenheid geven. Bijvoorbeeld door huid op huid jouw kindje op jouw borst te leggen. Zo voelt het jouw hart en ademhaling goed, net als in de buik was. Wat ook voor veel baby’s voor rust zorgt is ‘white noise’. Dit is een soort harde ruis te vergelijken met het geluid wat een kindje in je buik hoort. Er zijn cd’s van en ook knuffels met dit geluid erin.

Wat is een postnatale depressie?

Het is een redelijk taboe, maar het komt helaas redelijk vaak voor, ongeveer één op de tien vrouwen. Een postnatale depressie betekent vrij vertaald een depressie die optreedt na de bevalling. Niet te verwarren met de kraamtranen waar bijna iedere vrouw last van heeft. Dat is namelijk vaak binnen twee weken wel verdwenen. Een postnatale depressie kan enkele maanden aanhouden en kan enorm heftig zijn, voor zowel de vrouw zelf als voor de partner en het pasgeboren kindje. Een vrouw is vaak erg neerslachtig, moe en futloos in deze periode en het is belangrijk om op tijd hulp in te schakelen.

Wat zijn darmkrampjes?

Grote kans dat je baby huilt omdat het last heeft van darmkrampjes. Een van de meest voorkomende kwaaltjes bij pasgeborenen. Er is meestal sprake van een vicieuze cirkel:

De baby kan niet slapen van de krampjes en huilt om de pijn in zijn darmpjes én omdat het moe is, want het kan niet slapen… De krampjes komen vaak voor zo tussen de twee en vier weken, meestal gaat het vanzelf over maar tot die tijd is het best pittig. Voor zowel baby als papa en mama.

Er zijn meerdere redenen voor deze krampjes, onder andere dat de darmen nog niet volledig ontwikkeld zijn en moeten wennen aan de nieuwe functie: het verteren van voeding. Na een aantal weken zijn de darmen vaak gewend en volledig ontwikkeld. Ook beseft een baby niet de gevolgen van gulzig drinken. Er komt veel lucht mee met gulzig drinken en deze lucht hoopt zich op in de darmen. Pijnlijk. Een andere reden kan een allergie zijn voor een bepaald ingrediënt. Bijvoorbeeld koemelk. Probeer als ouder op te letten wat de oorzaak kan zijn en hierop in te spelen. Soms is het ook een kwestie van geduld hebben.

Tags:

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je