{{ message.message }}
{{ button.text }}

Baby 11 weken

​Baby 11 weken: Meest gestelde vragen door moeders in deze week.

Afbeelding blog 'Baby 11 weken'

Maakt mijn kindje met 11 weken een sprongetje?

Heeft je kindje last van de 3 H's? Huilerig, hangerig en humeurig... ja? Dan ondergaat hij of zij vast een sprongetje. Een sprongetje wil eigenlijk gewoon zeggen dat jouw baby veel energie steekt in nieuwe ontwikkelingen onder de knie krijgen, hierdoor is minder energie over om de gezellige baby uit te hangen. Zo rond de 11 weken is alweer de derde sprong begonnen. Deze staat in het teken van 'overgangen', jouw kindje kan na deze sprong wat vloeiendere overgangen realiseren met horen, zien, proeven en ruiken. Alles gaat wat gecontroleerder. Wanneer hij of zij het hoofdje schudt, zal het beeld wat vloeiender zijn en ook is het in staat om te reageren op geluid wat van een bepaalde kant afkomt. Geen zorgen dus, laat je baby lekker een paar dagen chagrijnig zijn en geniet dan samen van de nieuwe ontwikkelingen en ga door met ontdekken.

Hoeveel slaapt een baby van 11 weken?

Als het goed is heb je nu met 11 weken redelijk een routine gevonden met je kindje. Ook met het slapen. Er is geen precieze houvast qua slaaptijden maar wel wat richtlijnen. Zo is het gebruikelijk dat je kindje ongeveer 10 uur in de nacht slaapt en gemiddeld 5 uur overdag verdeeld over drie slaapjes. Dit kan afwijken rond sprongetjes of als je kindje zich niet lekker voelt.

Gewicht baby 11 weken

Gemiddeld weegt je baby nu tussen de 5- en 6 kilogram. Meestal zijn jongens iets zwaarder dan meisjes, net als in de buik. Dit is wel een gemiddelde en maak je vooral niet druk

Afgeplat hoofdje? Is dat normaal?

Steeds vaker komt een afgeplat hoofdje voor rond de 11 á 12 weken van je baby. De directe reden hiervoor is het advies vanuit het consultatiebureau om kindjes uitsluitend op de rug te laten slapen in verband met wiegendood. Hierdoor liggen ze het overgrote deel van de dag op het achterhoofdje. Het kan zijn dat deze wat platter wordt. Ook is een sterke voorkeurshouding van je kleintje een oorzaak. Stel, hij of zij kiest er altijd voor om met het hoofdje naar links te slapen, dan wordt dit vanzelf wat anders qua vorm en stand van het oor dan rechts. Vroeger werd als oplossing een helmpje ingezet, tegenwoordig wordt er vooral gebruik gemaakt van de kinderfysio. Deze gaat samen met jou, het kindje wat oefeningen doen zodat langzaam de voorkeurshouding verdwijnt. In de meeste gevallen is het dat als je er op tijd bij bent met fysio, de schade beperkt blijft en je kindje er als het ware overheen groeit. Vermoed je een plat hoofdje? Schakel dan direct het consultatiebureau in en bespreek de mogelijkheden.

Baby 11 weken, kruipen?

Zo rond de 11 weken ontdekt jouw kleintje steeds meer. Zo ook het kruipen. Of eigenlijk mag het geen kruipen, maar tijgeren genoemd worden. Niet alle kindjes zijn even snel maar er is een grote kans dat die van jou al richting het tijgeren gaat. Dit betekent dat hij of zij het hoofdje in buikligging kan optillen en met de armpjes, ondersteund door de beentjes zich langzaam voort kan bewegen. Echt duidelijk kruipen is het voorlopig nog niet, maar het begin is er! Is er bij jouw baby nog geen sprake van tijgeren? Leg hem of haar dan regelmatig op het buikje en ga zelf wat verderop met een knuffeltjes spelen en roepen. Grote kans dat het gaat proberen om naar je toe te komen...

Baby 11 weken tv laten kijken?

Is het schadelijk om mijn kleintje tv te laten kijken? Daar verschillen de meningen over. Een sterk argument tegen het tv kijken is dat de televisie alleen zendt en dat je kindje hierdoor niet of nauwelijks terug leert communiceren. Daarnaast krijgt het door beeld en geluid een fikse boost aan prikkels binnen wat hij of zij ook weer moet verwerken. Toch zijn er ook voordelen aan het kijken van televisie, zo zijn er tegenwoordig erg leerzame programma's die helpen je kindje in het bijbrengen van kennis. Daarnaast is het af en toe ook gewoon even handig als jij snel wil koken of opruimen. Advies is: vind de balans. Niet te veel en niet te weinig. Je kunt bijvoorbeeld nadat je je kindje tv hebt laten kijken, samen nog een kwartiertje spelen en brabbelen.

Met de baby zwemmen?

Er wordt geadviseerd om in het begin niet direct met je baby te gaan zwemmen. Dit omdat het kindje erg vatbaar is voor bacteriën en virussen. De meeste ouders wachten tot na de tweede ronde vaccinaties zo rond de 9 weken. Week 11 is dan perfect on voor het eerst te gaan zwemmen. Let er wel op dat je kindje nog steeds erg kwetsbaar en vatbaar is voor ziektes. Zorg er in ieder geval voor dat je in een warm babybad gaat zwemmen en dat je de temperatuur van je kindje goed in de gaten houdt. Zo'n baby'tje is namelijk in een mum van tijd onderkoeld. Ga daarom maar heel eventjes, maximaal 20 minuten, het water in en pak je kindje daarna lekker warm in. In het zwembad zelf kan het een zwemluier aan.

Vond je mijn blog interessant?

Vergeet me dan niet te volgen, dan mis je geen blogs meer van mij!

Tags:

🐞  Heb je een suggestie, of werkt er iets niet? Laat het ons weten! Probleem Melden
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
Login

Account aanmaken