{{ message.message }}
{{ button.text }}

Baby 1 week

​Baby 1 week: Meest gestelde vragen door moeders in deze week

Hoe verloopt de eerste dag met een baby?

Afhankelijk van het tijdstip waarop je bevalt worden jullie ondersteund door de kraamverzorgster. Zij helpt je opweg in huis, helpt met voeding en ondersteunt met verzorgen. Als je de nacht ingaat zal de kraamverzorgster na een paar uurtjes gaan en start jullie bestaan als gezinnetje. Spannend! Waarschijnlijk zijn er (zeker bij het eerste kindje) erg veel onzekerheden en stress op zo’n eerste dag. Probeer vast te houden aan je gezonde verstand en pak af en toe lekker de baby op je borst om beiden rustig te worden.

Moet ik kraambezoek de baby wel of niet laten vasthouden?

Probeer dit te doseren en aan te passen aan de toestand van jouw kindje. Wanneer de baby de hele dag al wat onrustig is, is het misschien verstandig om nee te zeggen tegen de kraamvisite en je baby lekker bij jou of je partner te laten rusten. Dit is wel heel lastig aangezien iedereen dol enthousiast is en de baby heel graag willen vasthouden. Een manier is om het gewoon uit te spreken. Je zegt dan dat je eigenlijk heel graag zou willen dat iedereen de baby even kan vasthouden maar dat het dan overprikkeld raakt en jullie de hele nacht met een huilende baby zitten. Dan snapt het bezoek ook wat de reden hiervoor is. Stel je baby is heel rustig en de sfeer laat het toe, dan kan het natuurlijk heel bijzonder zijn om je baby even te ‘delen’.

Hoeveel slaap heeft mijn pasgeboren baby nodig?

Alleen maar… 16 tot 18 uur slaap is voor een pasgeboren baby heel gewoon. Vaak wordt het ritme slapen - voeden - kort spelen aangehouden. Deze drie blijven elkaar opvolgen.

Hoeveel voeding heeft een baby nodig?

Hier heb je wel wat richtlijnen voor maar deze zijn vaak lastig aan te houden. Dit komt op de eerste plaats omdat een deel van de vrouwen borstvoeding geeft. Je kunt dan natuurlijk niet zien hoeveel er gedronken is. Bij flesvoeding kan dit wel en wordt er globaal aangehouden om 6 á 7 keer per 24 uur maximaal 100 milliliter melk te geven. Een goede maatstaf om te checken of jouw kindje voldoende voeding binnenkrijgt zijn de volle luiers en het gewicht van de baby.

Hoe vaak moet ik mijn pasgeboren baby in bad doen?

Badderen hoeft voor een baby niet perse het ‘was momentje’ te zijn, het kan ook als ‘relax momentje’ gezien worden. Het is namelijk heel belangrijk dat jouw baby elke dag gewassen wordt. met een washandje kan dit prima. Echt badderen is lekker om eens per week te doen, neem er dan ook echt de tijd voor zodat het kindje heerlijk kan ontspannen. Een tussenweg is het samen douchen, dat is relaxt en redelijk snel.

Hoeveel mag mijn baby afvallen in de eerste week?

Het klinkt misschien een beetje vreemd maar na al het aankomen in de buik, valt jouw baby in de eerste weken meestal iets af. Gelukkig heeft het redelijk wat reserves opgebouwd dus is het meestal wel te missen. Wel is het belangrijk dat na twee weken het gewicht langzaam weer gaat oplopen en dat dit ook zo blijft doorstijgen. Wanneer je kindje in totaal niet meer dan 8% van het totale gewicht verliest is het goed. Wordt dit meer? Neem dan even contact op met het consultatiebureau. Overigens zijn er in de eerste weken ook al een aantal controles waarbij dit dan al opgevallen zou moeten zijn.

Hoe ontwikkelt de baby zich in de eerste week?

De grootste ontwikkeling in de eerste week is het nuttigen van borst of flesvoeding en het produceren van (hopelijk) volle luiers. Als dit goed verloopt, je kindje veel slaapt en het gewicht neemt niet te veel af, dan heeft jouw kindje een mooie start gemaakt.

Hoe verandert de kleur ogen van mijn pasgeboren baby?

De kleur ogen van je baby kan nog best wat veranderen na de geboorte, dus wen er nog niet te veel aan. Vaak hebben blanke baby’s bij de geboorte blauwe ogen maar dit kan nog veranderen. Dit heeft te maken met het pigment wat baby’s nog niet direct aanmaken. Wanneer je kindje 6 maanden oud is, is de definitieve kleur bepaald.

Welke flesvoeding moet ik kiezen?

Wanneer je geen borstvoeding geeft is flesvoeding nodig. Je hebt hier vele soorten en maten in, soms lastig om te bepalen welke je moet nemen. De voeding die tot een half jaar gegeven wordt, wordt ‘volledige zuigelingenvoeding’ genoemd. Let er dus op dat dit op de verpakking staat, dan weet je dat je de juiste hebt. In Nederland is er in de wet vastgelegd wat deze kunstvoeding moet bevatten en hier wordt streng op gecontroleerd. Daarom maakt het niet zoveel uit welke voeding je pakt als er maar volledige zuigelingenvoeding op het etiket staat. Daarnaast heb je speciale aanvullingen, mocht je kindje bijvoorbeeld last van krampjes of allergieën hebben.

Tags

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
Login

Account aanmaken