{{ message.message }}
{{ button.text }}

Alles over de ovulatietest

Graag zwanger worden?Het is handig om de natuur een handje te helpen. Dit kan met een ovulatietest. Een ovulatietest is een test die je ovulatie aangeeft.

Afbeelding blog 'Alles over de ovulatietest'

Graag zwanger worden? Soms is het handig om de natuur een handje te helpen. Dit kan met een ovulatietest. Een ovulatietest is een test die je ovulatie aangeeft. De ovulatie wordt ook wel eisprong genoemd en geeft je meest vruchtbare dagen binnen je cyclus aan.

Wat is een ovulatietest?

Een ovulatietest is een test die de vruchtbare dagen tijdens je cyclus aangeeft. Er zitten altijd meerdere testen in één verpakking met een gemiddelde van ongeveer 10 stuks. Door het teststaafje een aantal seconden in je urine te dompelen weet je of je op dat moment je eisprong hebt. Het LH-hormoon zit dan in je urine en wanneer je in je vruchtbare dagen zit is er een LH-piek in je urine te zien. Deze piek is normaal gesproken 1 a 2 dagen voor de eisprong. Tijdens je ovulatie ben je het meest vruchtbaar, maar ook enkele dagen voor je ovulatie en een hele korte periode na je ovulatie ben je nog in mindere mate vruchtbaar.

Wanneer en hoe een ovulatietest gebruiken?

Sommige vrouwen gebruiken meteen de eerste maand waarin ze proberen zwanger te worden een ovulatietest. Andere vrouwen wachten hier liever nog even mee of gebruiken helemaal geen ovulatietest, maar berekenen hun ovulatie via een andere methode.

Wanneer je gaat testen is het belangrijk om iedere dag hetzelfde tijdstip aan te houden. Gebruik geen ochtendurine en drink niet te veel en te vaak voordat je gaat testen. Dit kan de urine verdunnen waardoor goed testen niet meer mogelijk is. Rond 12 uur s`middags schijnt de beste tijd te zijn om een ovulatietest te gebruiken.

Wanneer je in je vruchtbare dagen zit, zie je 2 streepjes op het teststaafje. Bij een digitale test zie je meestal een lachend gezichtje.

Welke ovulatietest?

Tegenwoordig kan je zowel online als bij de apotheek of drogist een ovulatietest kopen. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar in diverse prijsklassen. Bekende merken zijn bijvoorbeeld: Clearblue, Predictor en Sensitest.

Voordeel van de ovulatietest

Een ovulatietest geeft nauwkeurig aan wanneer je het meest vruchtbaar bent. Op deze manier weet je ook bij een onregelmatige cyclus wanneer je ovulatie plaatsvindt en vergroot je de kans op een zwangerschap.

Nadeel van de ovulatietest

Het nadeel van een ovulatietest is dat sommige vrouwen erg gefixeerd kunnen raken wanneer ze een positieve ovulatiest in handen hebben. Dit kan soms nadelig effecten hebben zoals: stress en geen zin in seks.

Geen LH-piek?

Soms komt het voor dat er een maand geen LH-piek uit de ovulatietest komt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan:

  • Je hebt geen ovulatie gehad. Dit komt regelmatig voor bij iets oudere vrouwen
  • Je hebt op het verkeerde moment getest
  • Je bent misschien al wel zwanger

Heb jij ook ovulatietesten gebruikt? Wat zijn jouw ervaringen?

Geschreven door mama Nienke

Tags:

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je