{{ message.message }}
{{ button.text }}

Alcohol en kinderen

Alcohol en kinderen is niet bepaald een goede combinatie. Toch is het nu de feestdagen voor de deur staan misschien wel heel verleidelijk om je kindje mee te laten proosten en tijdens het (kerst-)diner een drankje mee te laten drinken. Maar het is te betwijfelen of dit een goed idee is. Wij vertellen je graag alles over de gevaren van alcohol voor je kind.

Afbeelding blog 'Alcohol en kinderen'
Het is goed om je bewust te zijn van de gevaren van alcohol bij kinderen op (zeer) jonge leeftijd. Alcohol is niet alleen onverstandig tijdens een zwangerschap maar zeker ook in de kinderjaren.  Het is niet voor niets dat alcohol vanaf 2014 voor kinderen en jongeren tot 18 jaar verboden is.

Alcohol en kinderen: de gevaren

Het drinken van alcohol brengt de groei van de hersenen in gevaar. Dit wordt vaak verteld en is zeker ook een van de belangrijkste redenen om ook niet dat ene slokje te laten drinken. Een andere gevolg van het drinken van alcohol is dat de ontwikkeling van organen in gevaar komt. De organen zijn in de groei en daar moet je kindje het zijn hele leven mee doen. Doordat kinderen minder vocht in hun lichaam hebben, hebben ze ook sneller kans op alcoholvergiftiging.

Alcohol en kinderen: de gevolgen

De gevolgen van alcoholgebruik op jongere leeftijd zijn groot. Door jonge kinderen al te laten weten dat het drinken van alcohol `erbij` hoort maakt het voor de jongeren ook moeilijker om nee te zeggen tegen alcohol. De gevolgen zullen ze snel vergeten of in de wind slaan wanneer ze van huis uit gewend zijn een klein bodempje wijn te drinken bij de (feest-) maaltijd. Ook het toasten met champagne is een voorbeeld het is gezellig en `hoort` eigenlijk zo maar ook hier sluipt de gewoonte er in. De gevolgen van alcohol en kinderen is dat de hersenen minder groeien of zelfs worden aangetast en ook kan het problemen met de organen veroorzaken.

De hoeveelheden

Bij jonge kinderen is elke hoeveelheid te veel. Dus ook dat ene slokje om 12 uur! Wanneer je verse whisky-saus maakt zit hier ook al te veel alcohol in, maar als je je peertjes kookt in rode wijn of bijvoorbeeld port kan dat geen kwaad. De alcohol kookt er namelijk uit. Ook wanneer je een rode wijnsaus goed laat doorkoken is het gevaar geweken.

Alternatieven voor alcohol

Natuurlijk zijn er vele alternatieven op de markt die net zo feestelijk zijn als een glas champagne met Oud & Nieuw. Als vervanging voor alcohol zou je je kindje een glas druivensap of dubbelfris kunnen geven. Wanneer je dit in een (plastic) wijnglas doet eventueel met een suikerrandje staat dit heel feestelijk! Aimée dat veel door zwangere vrouwen wordt gedronken is ook een goed alternatief.Natuurlijk is er ook nog speciale kinderchampagne, zoals die van Jip & Janneke. Inmiddels zijn er allerlei varianten verkrijgbaar, waaronder zelfs een prinsessen of Cars variant!

Wat vind jij? Hoe vertel jij je kind over de gevaren van alcohol en bescherm je ze er tegen?

Geschreven door mama Marjolein

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je