{{ message.message }}
{{ button.text }}

adviesleeftijd kinder speelgoed. Overdreven of handig?

Waar zijn de adviesleeftijden op gebasseerd en hoe ga je hiermee om als ouders?

Afbeelding blog 'adviesleeftijd kinder speelgoed. Overdreven of handig?'

Deze blog schrijf ik, omdat ik me eigenlijk best wel eens verbaas over sommige advies leeftijden bij kinder speelgoed en ik me afvraag hoe andere ouders hier mee omgaan.

Ik koop veel dingen online. Bij de meeste websites heb je dan zo'n handige zoekfunctie, waarbij je bijvoorbeeld op leeftijd kunt zoeken. Nu was ik laatst op zoek naar een kralen spiraal. Mijn zoontje van 8 maanden heeft laatst bij een ziekenhuis onderzoekje zo'n speeltje ontdekt. Hij vond het erg interessant, dus ik dacht, die moeten we thuis dan ook maar hebben. Bij verschillende websites gekeken naar een leuke en betaalbare versie. Wat is er veel keuze! Maar toen kwam het. Net toen ik een wilde bestellen keek ik naar de advies leeftijd. Bij de spiraal die ik gevonden had stond voor kinderen vanaf 7 jaar! 

spriaal.jpg

Wij schrokken hier een beetje van. We hadden ook het idee dat kinderen vanaf 7 jaar toch echt niet meer zo blij zouden worden van een kralenspiraal? Maar fijn, ik ging verder zoeken en heb een kleinere versie gevonden die vanaf 3 jaar geschikt is. Die dus maar genomen en daar mag hij dan onder ons toezicht mee spelen. Een paar weken later zie ik ineens ook heel veel plastic versies die wel voor jongere kindjes geschikt zijn. Waarom ik deze eerst niet kon vinden is me een raadsel.

Nu zag ik laatst op facebook een actie voorbij komen van een leuke auto waar je kind je echt in kan rijden om te winnen. Op de site van deze autos staat aangegeven daat het geschikt is voor kinderen tot 6 jaar... Blij dat mijn baby hier gewoon in mag, maar ik had toch zelf het idee dat hij pas mag leren autorijden als hij ook al een beetje kan lopen en redelijk luistert naar wat papa en mama zeggen.

6v-Licensed-Lamborghini-Murcielago-Kids-

Ook twijfelt mijn vriend aan veel speelgoed dat vanaf 0 maanden geschikt is. Hier zitten heel veel speeltjes tussen van hard materiaal. Deze worden automatisch als zware wapens waar ons kind zich lelijk aan bezeren bestempeld door mijn vriend. Zelf heb ik nog een beetje het idee dat als het volgens de experts kan, dat het niet veel kwaad kan en dat als hij al eens een keertje te ruig met zo'n speeltje om slaat hij vanzelf leert dat dat niet fijn voelt...

Maar nu dus de hamvraag; waarom is het ene speeltje dat veel onderdelen heeft en bijna supertechnisch is voor alle leeftijden, terwijl een ander heel simpel speeltje voor oudere kinderen is? Ik denk dat het een combinatie is van veiligheid een ontwikkeling, maar ik vind het wel raar dat hier zo'n verschil in zit.

Wat me gelijk bij de volgende vraag brengt; hoe ga je hier als ouders mee om? Hou je je strikt aan de adviezen? Vergelijk je de verschillende speeltjes en adviezen met elkaar? En hoe doe je het met speeltjes waar geen adviesleeftijd op staat?

Tags: #Kids & Zo

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je