{{ message.message }}
{{ button.text }}

7 vragen en antwoorden over vitamines

Vitamines heb je nodig voor een goede gezondheid. Als zwangere vrouw, baby of kind zijn vitamines vaak zelfs extra belangrijk. Lees hier meer informatie over vitamines tijdens de zwangerschap en vitamines voor je kinderen.

Afbeelding blog '7 vragen en antwoorden over vitamines'

WAAROM IS FOLIUMZUUR NODIG ALS JE ZWANGER BENT?

Foliumzuur is een vitamine B. Het bevordert onder andere het functioneren van je zenuwstelsel en immuunsysteem. Als je foliumzuur voor en tijdens het eerste trimester van je zwangerschap slikt, verkleint het de kans op een open ruggetje of een hazenlip bij je baby.

De aanbevolen hoeveelheid is 400 a 500 microgram foliumzuur per dag, tot en met de 10e week van je zwangerschap. Je kunt het kopen bij de drogist.


WAAROM VITAMINE D SLIKKEN BIJ ZWANGERSCHAP?

Vitamine D is nodig om het calcium uit ons voedsel goed te kunnen opnemen. Wanneer je zwanger bent is vitamine D extra belangrijk, voor sterke botten van zowel mama als van de ongeboren baby. Bovendien verkleint het de kans op zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging en een laag geboortegewicht.

Het advies is om tijdens je zwangerschap iedere dag 10 microgram te slikken. Wil je dat het echt effect heeft, zorg dan dat je gezond en gevarieerd eet. Uit zonlicht haal je ook vitamine D.


IS TEVEEL VITAMINEN SCHADELIJK BIJ ZWANGERSCHAP?

Dat geldt met name voor vitamine A. Als je zwanger bent, wordt er aangeraden ongeveer 1000 microgram vitamine A te eten. Meer kan schadelijk zijn voor de foetus. Met name in lever zit veel vitamine A, dus beperk het hoeveelheid die je hiervan eet.


WAAROM IS EXTRA VITAMINE K NODIG, ZELFS BIJ BORSTVOEDING?

Hoewel borstvoeding erg gezond is voor je baby en moedermelk allerlei vitamines en andere goede voedingsstoffen bevat, zitten er ook in borstvoeding van sommige vitamines niet genoeg. Met name vitamine D en vitamine K.

Geef je babby daarom 3 maanden lang 150 microgram vitamine K. Vitamine K is verkrijgbaar in vloeibare vorm en kun je met een lepeltje geven. Te koop bij de drogist.


WAAROM HEEFT MIJN KIND VAN 2 JAAR, DAT VEEL GROENTEN EN FRUIT EET, TOCH EXTRA VITAMINE D NODIG?

Ja. Ook al krijgt je kind voldoende vitamines en mineralen binnen, toch is 10 microgram vitamine D nodig tot de vierde verjaardag van je kind. Vitamine D draagt bij aan de groei, zorgt voor stevige botten en tanden en is belangrijk voor een goede weerstand van je baby of peuter.


MIJN KIND VAN 6 JAAR EET SLECHT, ZAL IK EXTRA VITAMINE D GEVEN?

Wanneer een kind tussen de 4 en de 8 jaar goed eet en dus voldoende vitamines binnenkrijgt is extra vitamine D niet meer noodzakelijk. Eet je kind erg slecht of speelt hij maar weinig buiten, dan is extra vitamine D wel aan te raden. Als je twijfelt, overleg dan met je huisarts of de schoolarts.


MOET IK MIJN KIND EXTRA VITAMINE C GEVEN?

Vitamine C zit vooral in groenten en fruit. Het zorgt onder andere voor de opname van ijzer uit voeding en voor een goede weerstand. Een kind heeft normaal gesproken geen vitamine C in tabletvorm nodig. Geef hem liever voldoende citrusvruchten of maak ik een lekkere salade met kiwi`s, bessen en aardbeien voor hem.

Is je kind vaak verkouden of heb jij het gevoel dat hij niet voldoende vitamines binnenkrijgt, dan kan je eventueel een voedingssupplement speciaal voor kinderen geven.


Geef jij je kind extra vitamines? Zo,ja, welke? Reageer ook!

Geschreven door mama Nienke

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je