{{ message.message }}
{{ button.text }}

6 Vragen & antwoorden over borstvoeding

Als je je baby borstvoeding geeft, is het verstandig om met een aantal zaken rekening te houden. Zo zijn niet alle medicijnen veilig en ook nicotine en cafeïne komen in de moedermelk terecht. Ook kun je vragen hebben als ‘hoe weet ik of mijn baby genoeg gedronken heeft?’ en ‘moet ik op mijn eigen voeding letten als ik borstvoeding geef?’ In dit artikel vind je een antwoord op deze vragen.

Afbeelding blog '6 Vragen & antwoorden over borstvoeding'

1. Moet ik op mijn eigen voeding letten als ik borstvoeding geef?

Als je borstvoeding geeft is het extra belangrijk dat je zelf ook gezond en gevarieerd eet. Niet alleen voor jou, maar ook voor je baby. Want je baby krijgt alle voedingsstoffen via jou binnen. Daarom is het belangrijk dat als je borstvoeding geeft, je ook zorgt dat je zelf voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Zorg dat je dagelijks het volgende eet en drinkt:

  • 7 à 8 sneetjes brood
  • 1 extra stuk fruit (3 in plaats van 2)
  • Drink minimaal 2 liter per dag. Veel drinken stimuleert namelijk de aanmaak van moedermelk

Ook is het aan te raden om je voeding aan te vullen met voedingssupplementen, zoals foliumzuur, vitamine D en visolie (DHA Omega-3). De vetzuren DHA en AA, ook wel bekend als omega-3 en omega-6 vetzuren, zijn heel belangrijk voor de hersenontwikkeling en het zenuwstelsel van je baby. Een goede natuurlijke bron van deze vetzuren zijn vette vis, zoals zalm, sardines, haring en forel. Ook ijzer is een belangrijke voedingsstof voor de hersenontwikkeling van je baby. IJzer vind je onder andere in vlees(waren), volkorenbrood, aardappelen, groenten en noten.

2. Mag ik alles eten en drinken als ik borstvoeding geef?

Als je borstvoeding geeft mag je in principe alles eten en drinken. Sommige stoffen die in je moedermelk terecht komen kunnen schadelijk zijn. Wij zetten voor je op een rijtje waar je rekening mee moet houden als je borstvoeding geeft:

Cafeïne

Drink niet teveel koffie, cola en zwarte thee. Hierin zit namelijk cafeïne en de cafeïne komt ook in de moedermelk terecht. Je baby kan onrustig worden als jij teveel cafeïne binnenkrijgt. Het advies voor vrouwen die borstvoeding geven, is om maximaal 100 mg cafeïne per dag te gebruiken. Dat staat gelijk aan 1 kopje koffie, 2 koppen zwarte thee of 5 glazen cola.

  Vette vis

Eet niet meer dan 2 porties vette vis per week. In vette vis kunnen namelijk kleine hoeveelheden schadelijke dioxines voorkomen. Eet ook liever geen rivierpaling of roofvis, zoals verse tonijn.

  Kruiden

In principe mag je alle kruiden eten als je borstvoeding geeft. Maar het kan zijn dat je merkt dat je baby onrustig wordt als jij bepaalde kruiden gegeten hebt. Kruiden als aloë, senna, kava kava, venkel en anijs kunnen krampjes veroorzaken bij je baby. Reageert je baby niet op deze kruiden, dan kun je ze natuurlijk gewoon gebruiken.

  Alcohol

Drink geen alcohol als je borstvoeding geeft. De schadelijke stoffen uit alcohol komen via de moedermelk bij je kindje terecht.

  Roken

De schadelijke stoffen uit tabak, zoals nicotine, komen via de moedermelk bij je kindje terecht. Ook produceer je minder melk als je rookt. Daarnaast komt het voor dat kinderen die borstvoeding krijgen van rokende moeders, extreem veel huilen of last hebben van darmkrampjes. Rook daarom niet als je borstvoeding geeft.

3. Kan ik medicijnen gebruiken als ik borstvoeding geef?

Medicatie komt net als alcohol in moedermelk terecht. Niet alle medicatie is schadelijk voor je baby. Als je borstvoeding geeft, mag je gewoon paracetamol slikken. Wil je huisarts je medicatie voorschrijven of koop je bij de drogist of apotheek hoestdrank, pijnstillers of neusspray? Geef dan altijd aan dat je borstvoeding geeft. Je huisarts of apotheker kan dan kijken of je de medicatie veilig kunt gebruiken in combinatie met borstvoeding. Je kunt ook altijd advies vragen aan een lactatiekundige.

4. Hoe weet ik of mijn baby genoeg gedronken heeft?

‘Heeft mijn baby wel genoeg gedronken?’ Veel moeders die hun baby borstvoeding geven, vragen zich wel eens af of hun kleintje wel genoeg gedronken heeft. Als je borstvoeding geeft weet je immers niet hoeveel je baby precies drinkt. Maar als je baby goed groeit, tevreden en alert is en minimaal vier plasluiers per dag heeft, dan kun je er van uit gaan dat je baby genoeg drinkt.

5. Waarom heeft mijn baby extra vitamine K en D nodig als hij borstvoeding krijgt?

Als je borstvoeding geeft, is het advies om iedere dag extra vitamine D en K te geven aan je baby. Vitamine D is nodig voor de ontwikkeling van de botten en tanden. Begin met vitamine D als je kindje 8 dagen oud is en geef hem iedere dag 10 microgram tot hij 4 jaar is. Ook vitamine K geef je vanaf de achtste dag aan je baby. Het advies luidt: 150 microgram per dag totdat je baby 3 maanden oud is. Vitamine K speelt een rol bij de bloedstolling. Beide vitamines zijn te koop in druppelvorm. Het is het handigst om de druppeltjes met een plastic lepeltje aan je baby te geven.

6. Mijn baby wil de hele dag drinken! Moet ik hier aan toegeven?

Er zijn dagen dat je kindje aan één stuk door wil drinken en onrustig is. Dit noemen we ‘regeldagen’. Regeldagen komen voor rond 10 dagen, 6 weken en 3 maanden. Ze zijn er niet voor niets: tijdens de regeldagen zorgt je baby ervoor dat je meer borstvoeding aanmaakt. Leg je baby dus iedere keer aan zodra hij erom vraagt. Na ongeveer 2 dagen heeft je baby meestal weer een ‘normaal’ ritme en keert de rust terug. Tijdens deze regeldagen kun je ook (weer) last krijgen van stuwing. Bij stuwing kan een warme douche of een warm kompres vóór het voeden prettig aanvoelen. Na de voeding kun je koude kompressen op je borsten leggen. Op regeldagen is het extra belangrijk voldoende te rusten.

  Test je kennis over borstvoeding kennisquiz met de borstvoeding kennisquiz!  

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je