{{ message.message }}
{{ button.text }}

35 weken zwanger

​Week 35: Meest gestelde vragen door moeders in deze week:

Hoe groot is de foetus?

De baby is nu 43,5 cm lange en weegt 2500 gram.

Waarmee kun je de grootte vergelijken?

Jouw kindje is nu de grootte van een flespompoen.

Hoe ziet de baby er nu uit?

Jouw kleintje is veranderd van een mini mensje naar een Michelin poppetje. Wel is het hoofdje nog wat zacht zodat het straks tijdens de bevalling mooi ingeschoven kan worden.

Welke ontwikkeling maakt mijn baby door in week 35?

De niertjes zijn volledig ontwikkeld en de lever kan ook echt afvalstoffen afvoeren. Alle fysieke ontwikkelingen zijn afgerond en de baby kan lekker door met het opslaan van vetjes de komende weken.

Wanneer krijg je een geplande keizersnede?

Dat kan een aantal oorzaken hebben. Deze sommen we even op:

 • Wanneer je eerder een operatie hebt gehad in verband met een verzakking
 • Wanneer de placenta voor de baarmoedermond ligt
 • Als een vrouw een te smal bekken heeft
 • Wanneer de baby niet met het hoofdje naar beneden ligt. In een stuit of dwars.
 • Als er sprake is van complicaties gedurende de zwangerschap zoals een zwangerschapsvergiftiging.

Wat is een liggingsecho?

Het woord zegt het al: tijdens deze echo wordt er gekeken of de ligging van de baby goed is. Zo kan er al worden bekeken of er misschien sprake is van een risicofactor. Bijvoorbeeld als de baby nog geen aanstalte maakt om met het hoofdje naar beneden te gaan liggen of als de placenta in de weg ligt. Niet iedereen krijgt deze echo, alleen als er bijvoorbeeld eerder vastgesteld is dat de baby in stuit ligt.

Met welk wasmiddel moet ik de babykleertjes wassen?

Het is belangrijk om alle babykleertjes eerste te wassen voordat je kindje deze gaat dragen. Een mooi klusje voor tijdens je verlof :). Let er op dat er gewassen wordt ZONDER wasverzachter. Het kan namelijk zijn dat het babyhuidje hier gevoelig voor is. Verder heb je ook speciaal wasmiddel wat neutraal van giftige stoffen is: Neutral heet deze. Wil je toch een lekker geurtje aan de kleding meegeven? Dan kun je geurzakjes kopen met bijvoorbeeld een Zwitsal geur. Hang deze in de kast en alles ruikt lekker.  

Ik voel de baby minder vaak, moet ik mij zorgen maken?

Ruimtegebrek kan een oorzaak zijn dat je de baby een stuk minder voelt. Hij of zij ligt gewoon een beetje krap. Ook komt het wel eens voor dat je de baby minder voelt doordat het in een stuit ligt. Hoofdje boven en benen beneden. De schoppen die geproduceerd worden vang je dan op in je schaamstreek en dit voel je minder goed dan bijvoorbeeld tussen je ribben. Wanneer je ook maar enige twijfel hebt, direct met de verloskundige bellen. Want je kunt beter een keer te vaak bellen dan te weinig.

Wat zet ik op het geboortekaartje?

Dat is helemaal aan jullie zelf! Wel handig is dat het volgende er sowieso op staat:

 • Naam en achternaam van de baby
 • Geboortedatum
 • Namen en adres van de ouders van de baby

Je kunt dit aanvullen met:

 • Geboortegewicht
 • Tijd van geboorte
 • Lengte van de baby
 • Tweede naam (als de baby deze heeft)
 • Telefoonnummers
 • Gedichtje
 • Foto van de baby

Jullie zijn vrij in het samenstellen. Tip: kijk op Pinterest naar mooie voorbeelden en maak een moodbord die je samen met je partner kunt bekijken.

Waarom word ik ingeleid?

Er zijn verschillende redenen om vroegtijdig te worden ingeleid. Dit gaat altijd in overleg met een gynaecoloog en enkele redenen kunnen zijn:

 • Wanneer je vliezen al een tijdje gebroken zijn er een verhoogde kans op infectiegevaar is
 • Wanneer de placenta falen vertoont. Dan krijgt de baby namelijk niet voldoende voedingsstoffen binnen
 • Als de baby niet goed groeit en er geen vordering in zit
 • Wanneer het niet goed gaat met de moeder (medisch of psychisch).

Wat betekent strippen?

Dit is een vorm van de bevalling vroegtijdig opwekken en wordt in het ziekenhuis uitgevoerd. Wat er wordt gedaan is het volgende: Er wordt gevoeld of de baarmoedermond zacht is en gekeken of er al enige ontsluiting is. Wanneer er sprake is van ontsluiting dan kan er bij de vliezen gekomen worden en kan het strippen beginnen. Er wordt met ronddraaiende bewegingen de vliezen van de baarmoeder losgemaakt.

Tot welke week is het veilig om seks te hebben?

Dit kan tot aan de bevalling zelf (het kan zelfs als weeënopwekker dienen). Let er wel op dat wanneer de vliezen gebroken zijn er GEEN seks meer gehad kan worden. Dan is namelijk het infectiegevaar veel te hoog. Kijk ook even wat je zelf fysiek aankan en fijn vindt. Heb seks in een standje waarbij er niet te veel van jouw buikspieren gevraagd wordt.

Hoeveel komt men aan tot en met week 35 gemiddeld?

12,6 kilogram is het gemiddelde wat vrouwen rond deze week van de zwangerschap aankomen. Maar let op, dit is echt een gemiddelde en dit wil niets zeggen over het gewicht van je baby of de staat van je zwangerschap. Iedere vrouw is anders en iedereen komt een ander gewicht aan tijdens de bevalling.

Waarom wil het huis zo netjes mogelijk maken?

Dat is een soort natuurlijke drang, ook wel nesteldrang genoemd. Jij hebt als aanstaande moeder de behoefte/drang alles helemaal op orde te hebben voor de komst van jouw baby. Niet alleen de babykamer moet af zijn, maar ook klusje in de rest van het huis moeten worden aangepakt. Het kan zomaar zo zijn dat jullie al drie jaar tegen een peertje aankijken in de hal en dat er nu ineens een lamp moet komen. Geef hier lekker aan toe, kan geen kwaad!

Wanneer wordt het geboorteplan doorgenomen?

Dat verschilt per verloskundige(bureau) en per ziekenhuis. Wel zo rond de 35 weken zal het aan bod komen. Zorg daarom dat je deze al ingevuld hebt of er in ieder geval goed over nagedacht hebt. Je kunt erg veel profijt hebben op het moment van bevallen met een geboorteplan. Zij kunnen jouw wensen tot in detail terugvinden en jij hoeft niet alles tien keer te vertellen.

Tags

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
Login

Account aanmaken