{{ message.message }}
{{ button.text }}

30 weken zwanger

Week 30: Meest gestelde vragen door moeders in deze week

Afbeelding blog '30 weken zwanger'

Hoe groot is de foetus?

Week 30, dat betekent waarschijnlijk binnenkort weer een groeiecho! Jouw kindje zal ongeveer 38 centimeter lang zijn en 1300 gram wegen mocht het een gemiddeld kindje zijn. Groter, kleiner, zwaarder of lichter kan natuurlijk ook. Check bij je verloskundige of hij of zij op schema loopt.

Waarmee kun je de grootte vergelijken?

Je kindje is nu ongeveer de grootte van een boerenkool. Ja, bizar hé?!

Hoe ziet de baby er nu uit?

Je kindje wordt met de week voller. Hij of zij gaat namelijk steeds meer vetjes opslaan. Zo bereidt het zich voor op de ‘koude’ wereld buiten de warme baarmoeder.

Welke ontwikkeling maakt mijn baby door?

Rond week 30 maken de hersenen weer een groeispurtje. Ook is er een nieuwe ontwikkeling gestart: Jouw kindje ontwikkelt het vermogen om straks buiten de baarmoeder de eigen lichaamstemperatuur te reguleren.

Wanneer moet de baby met het hoofdje naar beneden liggen?

Vanaf week 34 is het perfect als je baby met het hoofdje naar beneden ligt. Er is dan namelijk steeds minder ruimte om te draaien en dan ligt het vast klaar om in te gaan dalen. Is het rond week 34 nog niet het geval, geen paniek! Geef jouw kindje lekker tot aan de 36 weken de tijd en mocht het dan nog steeds dwars liggen ga je samen met je verloskundige een plan maken. Er zijn bijvoorbeeld technieken waarbij ze de baby van buitenaf proberen te draaien. Dit lukt in veel gevallen goed. Heel veel meer kun je niet doen. Afwachten en bespreken mocht je baby niet met het hoofdje naar beneden liggen.

Wat is een stuitligging?

Dat betekent dat jouw kindje met de benen en/of billen naar beneden ligt en met het hoofdje boven. Nog niet in de juiste bevallingspositie dus. De baby kan namelijk niet indalen wanneer het in een stuit ligt. Er is ook een tussenvariant: dwarsligging. Dit is zoals het woord al zegt dat je kindje dwars in je buik ligt, met het hoofdje in je linker- of rechterzijde.

Maak je niet direct zorgen als je kindje nog niet met zijn of haar hoofdje naar beneden ligt. Dit wordt pas rond week 37 belangrijk aangezien het kindje dan minder ruimte krijgt om te draaien omdat het zelf steeds groter wordt.

Wat wordt er gemeten bij de baarmoederhals?

Tijdens een echo is de kans groot dat de baarmoederhals wordt gemeten. Grof gezegd meten ze gewoon op hoeveel millimeter de doorgang naar buiten is. Als het goed is wordt ook deze door het stofje progesteron wat je verspreidt tijdens je zwangerschap wat weker en groter.

Wat kan ik doen tegen harde buiken?

Pak rust! Een harde buik kan al pijnlijk zijn, en als je doorgaat met waar je mee bezig bent kan de pijn oplopen. Pak daarom even de tijd om jouw harde buik rustig te laten worden. Haal diep adem of pak een warme douche of leg een kruik op je buik. Het is niet raar dat je last hebt van harde buiken, je lichaam is aan het voorbereiden op de bevalling straks. Eigenlijk iets heel moois dus!

Hoe maak ik een persoonlijk geboortekaartje?

Wil je nét een ander kaartje dan anderen? Dan maak je deze mooi zelf! Ga met Photoshop in de weer of schakel een creatieve vriend of vriendin in.

Toch niet zo creatief? Je hebt ook erg veel sites waarbij de basis voor een kaartje al klaar staat en waar jij de kleuren/afbeeldingen en lettertypen kunt aanpassen. Zo creëer je met een klein beetje hulp een uniek en persoonlijk kaartje!

Wanneer zet je de box klaar?

Dat is precies wanneer jij zelf daar klaar voor bent! Het is natuurlijk ook afhankelijk van of je de box van iemand overneemt of nieuw koopt. Sommige stellen laten de box tot het laatste moment in de verpakking of op zolder en anderen vinden het juist fijn als deze al pontificaal in de woonkamer staat. Het is wel handig dat je een maand van te voren de meeste meubels klaar hebt staan, zo ook de box.

Tot wanneer mag je vliegen?

Dit verschilt per vliegtuigmaatschappij. Bij de meeste geldt het volgende: tot 28 weken kun je overal zonder problemen mee vliegen. Vanaf de 29 weken is er een ‘fit to fly’ verklaring nodig. Deze verklaart dat jij in staat bent om te vliegen en dat de kans klein is dat de bevalling onderweg start. Check van te voren ook goed of dit ook zo is bij jouw vliegtuigmaatschappij en hoe het zit met de terugvlucht.

Wat voel je als de baby is ingedaald?

Een van de eerste tekenen die je voelt wanneer je baby is ingedaald is dat je niet meer ‘normaal’ kunt lopen. Als een soort pinguïn waggel jij voortaan heel charmant rond! Ook fietsen en zelfs lang zitten kan vervelend worden. Of de baby daadwerkelijk ingedaald is kan alleen je verloskundige vaststellen. Sommige vrouwen voelen er namelijk bijna niets van.

Kramp in mijn buik, is dat gevaarlijk?

Er gebeurt erg veel in je buik en er is steeds minder ruimte. Als eerste gedachte zou je dus niet direct aan de alarmbellen hoeven te trekken. Maar tijdens de zwangerschap geldt: vertrouw je het niet? Schakel je verloskundige in! De kramp kan namelijk erg veel oorzaken hebben die kwalijk en minder kwalijk kunnen zijn.

Welke maat kleding voor direct na de geboorte?

Gebruikelijk bij een geboorte van rond de 40 weken past jouw kindje in maat 50. Dit is tevens het aantal centimeters wat je kindje (ongeveer) lang is. Heb je een klein of vroeggeboren kindje? Dan past maat 48 beter en bij een groot kindje maar 52. Zorg in ieder geval dat je van alles wat in huis haalt zodat je baby direct kleding aankan.

Wanneer moeten alle kleertjes zijn gewassen?

Heel simpel: voordat het kindje de kleding aandoet. Handig is natuurlijk om dat al een tijdje van te voren te regelen. De eerste week van je verlof is dit een leuke bezigheid bijvoorbeeld. Zo weet je bijna zeker dat alles op tijd klaar ligt.

Wat moet de baby aan direct na de geboorte?

Een luier, rompertje, sokjes, broekje en truitje. Ook is een muts erg belangrijk! Verder is het een beetje afhankelijk van het weer. Zo is het verstandig om een winterkindje een lekker dik vest aan te geven en een zomerkindje heeft misschien genoeg aan een dunner pakje.

Tags:

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je