{{ message.message }}
{{ button.text }}

22 weken zwanger

Week 22: Meest gestelde vragen door moeders in deze week

Afbeelding blog '22 weken zwanger'

Hoe groot is de foetus?

De foetus is nu ongeveer 28,5 centimeter groot en weegt zo’n 440 gram.

Waarmee kun je de grootte vergelijken?

De grootte van je baby is te vergelijken met een strijkijzer. Bizar hé?!

Hoe ziet de baby er nu uit?

Je baby is helemaal in verhouding. Wel is de huid nog rimpelig en moet de baby nog flink groeien! De huid trekt vanzelf strak wanneer de baby groter en zwaarder is.

Welke ontwikkeling maakt mijn baby door?

De ogen van je baby zitten nog dicht en de iris heeft nog geen pigment. Het centrale zenuwstelsel is al zo ver ontwikkeld dat je baby vanaf week 22 gevoel heeft in de vingertoppen. Ook kan de baby vanaf week 22 proeven en ontwikkelen de hersenen steeds verder.

Ik voel de baby soms niet, is dat erg?

Nee hoor, jouw kindje slaapt veel en daarnaast is het nog niet heel krachtig om elke beweging voor jou voelbaar te maken. Dat je de baby weinig voelt kan ook te maken hebben met de ligging van de placenta. Hoe groter en zwaarder de baby wordt, hoe duidelijker elke beweging voor jou voelbaar is. Maar let op: is er echt een verschil te merken met voorgaande dagen? Neem dan contact op met je verloskundige en bespreek dat je de baby minder voelt bewegen.

Wat is bekkeninstabiliteit?

Bekkeninstabiliteit houdt in dat de gewrichten en gewrichtsbanden bij je bekken te soepel zijn geworden, waardoor je lichaam wordt overbelast. Het is normaal dat de gewrichten en gewrichtsbanden bij je bekken soepeler worden. Dit is nodig om je voor te bereiden op de bevalling. Bekkeninstabiliteit komt erg veel voor (helaas) en het is belangrijk om veel rust te nemen mocht je hier last van hebben. Ook zijn er speciale fysio’s met de focus op het bekkengebied. Zij kunnen helpen met het vinden van een juiste zit, loop en sta houding zodat de pijn wordt verminderd. Het is belangrijk om bekkeninstabiliteit niet te onderschatten, neem het serieus en zoek oefeningen/hulp zodat het wat dragelijker wordt.

Wat is nesteldrang?

Nesteldrang is de drang om alles in je huis klaar te maken voor de komst van de baby. je zult het herkennen als je de drang krijgt om het huis te gaan poetsen, nieuwe spulletjes te kopen en alles op te ruimen. Zo ben je helemaal klaar voor de komst van de baby.

Wat zijn leuke babynamen?

Dit is natuurlijk heel persoonlijk. Ga je voor een korte maar krachtige naam of houd je meer van een wat langere naam met mooie betekenis. Neem goed de tijd om een naam te zoeken die helemaal bij je past en waar je met de volle 100% achter staat. Kijk eens op internet voor inspiratie of bestel een mooi namenboek. Succes!

Sporten tijdens zwangerschap, is dat oké?

Natuurlijk, als je het maar wel met mate doet en een aangepast schema aanhoudt. Het is goed om je lichaam te blijven trainen zodat je fit bent voor de bevalling. Je lichaam krijgt het namelijk zwaar tijdens de bevalling en een fit lichaam kan je hier goed bij helpen.

Hoeveel cupmaten groei je tijdens zwangerschap?

Dit verschilt natuurlijk per persoon, maar gemiddeld groeien je borsten zo’n 2 a 3 cupmaten. Afhankelijk van of je borstvoeding gaat geven houdt deze maat nog even aan.  

Wat zijn onrustige benen?

Dat zijn precies zoals het woord al zegt: onrustige benen. Dat kan kramp, jeuk of gewoon een rusteloos gevoel zijn. De hoofdoorzaak hiervan is dat de bloedtoevoer vermindert naar je benen gedurende de zwangerschap. Ook kan het zijn dat doordat je buik wat groter is, en je in een bepaalde houding zit, er een zenuw afgekneld wordt. Een veelvoorkomende kwaal is ook het wakker worden ‘s nachts van kramp. Wat kan helpen tegen deze kramp en onrustige benen is vooral veel beweging houden. Ook je voeten iets omhoog leggen tijdens het slapen kan de bloedtoevoer bevorderen. Mocht het te erg worden, dan kan je in overleg met je verloskundige magnesium tabletten gaan gebruiken.

Last van stuitje, wat kan dat zijn?

Dit kan duiden op bekkeninstabiliteit. Je hebt dan vaak last van je onderrug, stuitje en linker- of rechterbil. Dit is een veelvoorkomende kwaal.

Hoeveel kilo aangekomen in week 22?

Gemiddeld is de vrouw bij 22 weken zwangerschap zo’n 5 kilo aangekomen.

Ik heb hele rare dromen, is dat normaal?

Het is volkomen normaal dat je raar droomt of soms hele nachten wakker ligt van een droom. Dit komt door de hormonen in je lichaam en doordat je meer aan je hoofd hebt. Er is van alles gaande in je lichaam wat zorgt voor onrust. Deze onrust kun je meenemen in je dromen.

Tags:

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je