{{ message.message }}
{{ button.text }}

21 weken zwanger

Week 21: Meest gestelde vragen door moeders in deze week

Afbeelding blog '21 weken zwanger'

Hoe groot is de foetus?

Jouw kindje is nu ongeveer 26 centimeter lang, dat is bijna niets veranderd ten opzichte van de week ervoor. Dit komt omdat de focus van de baby vooral op het gewicht ligt deze periode. Hij of zij wordt dus nog flink wat grammetjes zwaarder. Op dit moment is je kindje ongeveer 380 gram.

Waarmee kun je de grootte vergelijken?

Als je de baby zou vergelijken met een groente bijvoorbeeld is dat in week 21 een wortel. Niet zo’n snackwortel maar een mooie biologische ;)

Hoe ziet de baby er nu uit?

De wenkbrauwen worden in week 21 gevormd, dat betekent steeds meer een ‘echt’ gezichtje! Ook wordt de textuur van de lippen iets anders, ook qua kleur. Stapje bij beetje een echt mensje.

Welke ontwikkeling maakt mijn baby door?

Bijzonder: mocht je een meisje in de buik hebben, ontwikkelt rond deze periode de vagina. En de eierstokken worden gevuld met miljoenen eicellen… Dat aantal neemt nog wel wat af. Rond de geboorte zijn er nog een paar duizend ‘over’.

Hoeveel kilo kom je aan in week 21?

Zoals al eerder aangegeven, is dit bij elke vrouw anders. Ga je niet blind staren op een cijfer op de weegschaal maar focus je op je kindje. Ontwikkelt je baby goed? Dan is het goed! Maar om toch een cijfer te noemen: 4,5 kilo gewichtstoename in week 21 is gemiddeld.

Wat is bandenpijn?

Je baarmoeder zit vast aan een aantal banden. Deze houden de baarmoeder netjes op haar plaats. Gedurende je zwangerschap neemt het gewicht in je baarmoeder toe: logisch natuurlijk want daar groeit jouw kindje + de placenta + vruchtwater. Deze gewichtstoename kan ervoor zorgen dat er af en toe wat extra rek op jouw banden komt. Dit geeft dan een stekende pijn aan de zijkanten van je buik: ter hoogte van je  banden. Sommige vrouwen hebben na fysieke inspanning last van bandenpijn. Dé oplossing hiervoor is rustig aan doen.

Welke pijnstilling mag ik nemen?

Het beste is om tijdens je zwangerschap geen medicijnen te nemen, maar voldoende rust te pakken. Toch kan het zo zijn dat het echt even nodig is. Pak dan een paracetamol. Wanneer je dit doseert, kan dit nauwelijks kwaad voor je kleintje. Let wel op dat het niet te veel wordt. Heb je dagelijks een paracetamol ‘nodig’? Neem dan contact op met je verloskundige of je huisarts en bespreek waar de pijn vandaan komt. Misschien is het bijvoorbeeld ook door een goede bekken fysio of iets dergelijks te verhelpen?

Mijn navel komt naar buiten, is dat normaal?

Ja dit is zeker normaal, maar niet vanzelfsprekend. Zo zijn er ook genoeg vrouwen waarbij dit niet gebeurt. Afhankelijk van je lichaam dus. Wel is rond week 21 het moment dat dit te zien is. Heb je nog geen navel die naar buiten lijkt te komen? Dan gaat dit waarschijnlijk ook niet meer gebeuren.

Wanneer naar een osteopaat?

Osteopathie is een alternatieve geneeswijze, sommige vrouwen hebben hier baat bij gedurende hun zwangerschap (of er na). Check ook even je zorgverzekering of- en in hoeverre een behandeling vergoed wordt.

Wat kopen in week 21 van de zwangerschap?

In week 21 kan het zo zijn dat de nesteldrang al flink is ingeslagen… Dan kun je mooi een uitzetlijst afvinken. Het is wel echt handig om voor jezelf wat spullen in te slaan die je de komende maanden hard nodig zult hebben. Denk hierbij aan positiekleding en ondergoed. Ook is verzorgende olie voor je buik een must-have. Wanneer je last met slapen hebt, is het verstandig alvast een voedingskussen aan te schaffen. Deze kan je ondersteunen in een juiste slaaphouding en zorgen voor wat meer nachtrust.

Wat zijn de beste kinderwagens?

Afhankelijk van wat je ermee wil gaan doen. Woon je in de stad, dan is een redelijk basic stadswagen prima. Ga je vaak naar de bossen of het strand? Kies dan voor een echte outdoor wagen. Ben je erg sportief? Dan heb je zelfs speciale hardloop wagens. En is het je tweede kindje of ben je in verwachting van een tweeling? Dan heb je ook weer behoefte aan een specifieke wagen. Breng daarom eerst in kaart waarvoor je de wagen het meest gaat gebruiken. Reis je veel met de auto? Let er dan op dat de kinderwagen makkelijk in- en uit te klappen is en compact meegenomen kan worden. Je hebt een aantal bekende merken als Bugaboo, Mutsy, Easywalker, Joolz, Stokke en Quinny. maar er zijn ook honderden iets minder bekende, ook prima wagens. Er is ook veel aanbod op Marktplaats. Bovengenoemde wagens zijn allemaal erg goed, maar daar betaal je vaak ook voor. Breng eerst globaal in kaart waarvoor je de wagen gaat gebruiken, wat je budget is, of je een tweedehandswagen wilt en welk merk je voorkeur heeft. Tip: bij de grotere babywinkels kun je vaak alle merken bij elkaar zien- en vergelijken! Zo merk je meteen wat jij fijn vindt met rijden en draaien en kun je de wagens in- en uitklappen.

Wanneer moet de babykamer klaar zijn?

De babykamer moet echt af zijn op het moment dat jij zelf er niet meer aan kunt werken. Dat betekent in de meeste gevallen dat wachten tot aan je verlof redelijk laat is. Natuurlijk kun je alles aan je partner overlaten, maar het is uiteraard ook leuk om zelf mee te helpen. Zorg dat je voor je verlof de basics zoals een wiegje, commode, kleertjes en badje klaar hebt staan. De rest is van een iets minder groot belang. De meeste vrouwen krijgen rond de 20 weken last van nesteldrang en de dit kan tot aan de bevalling aanhouden. Geef er af en toe lekker aan toe en de babykamer is zo af!

Wel of niet het geslacht onthullen?

Er was een tijdje terug een trend dat de meerderheid van de stellen die in verwachting waren het geslacht van hun aankomende baby vertelden aan hun omgeving. Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat het geslacht geheim blijft, zowel voor de ouders zelf als voor hun omgeving. Of je het wel- of niet wilt weten en wel- of niet wilt onthullen is helemaal aan jullie zelf. Je kunt er zelfs een feestje van maken: gender reveal party!

Tot welke zwangerschapsweek mag je vliegen?

Tot de 28 weken zwangerschap kun je bij de meeste vliegtuigmaatschappijen gewoon meevliegen. Na de 28 weken is er een speciale verklaring vanuit een arts nodig: fit to fly. De arts bepaalt of jij fit genoeg bent om heen- en terug te vliegen en dat de kans op een bevalling in het vliegtuig ongeveer 0 is. Check van te voren wel even wat de exacte regels zijn bij de vliegtuigmaatschappij waarmee jij reist.

Wanneer voel je de baby het beste?

Dat is wanneer jij je hierop focust. Als je de hele dag druk in de week bent, is de kans groot dat je veel bewegingen niet opmerkt. Als je even op de bank gaat liggen en goed ademhaalt, voel je de baby bijna zeker erg goed! Gebruik ook je handen om de baby te stimuleren om te bewegen. Bijvoorbeeld door steeds een ander plekje op je buik warm te wrijven. Grote kans dat jouw kleintje hierop reageert!

Tags:

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je