{{ message.message }}
{{ button.text }}

11 weken zwanger

Week 11: Meest gestelde vragen door moeders in deze week

Afbeelding blog '11 weken zwanger'

Hoe groot is de foetus?

Tussen de 4 en 5 centimeter en weegt tussen de 8 en 10 gram.

Waarmee kun je de grootte vergelijken?

De grootte van je baby in week 11 is te vergelijken met een kastanje.

Hoe ziet de baby er nu uit?

Het hoofdje is nog steeds in verhouding heel groot. De botstructuur wordt duidelijker. Handjes gaan open en dicht. Je baby heeft nog een heel transparant huidje, waardoor aderen zichtbaar zijn.

Welke ontwikkelingen maakt mijn baby door?

  • geslachtsorganen: eierstokken  / zaadballetjes.
  • Oogleden bedekken nu het oogje.
  • Groeien gaat vanaf nu tot en met week 16 heel hard.

Wat is de kans op een miskraam in week 11?

In week 11 ben je bijna de periode voorbij waarin de kans op een miskraam vrij groot is. De kans dat het goed gaat, is nu veel groter dan aan het begin van je zwangerschap. De verloskundige hanteert het advies om je zwangerschap pas bij 12 weken bekend te maken, wanneer de kans op een miskraam echt flink minder is geworden.

Wanneer wordt de misselijkheid minder?

Meestal zakt de misselijkheid vanaf week 12. Maar dat kan ook zijn vanaf week 13 of 14.

Ik heb buikpijn in week 11, wat kan dat zijn?

Buikpijn kan komen door verschillende dingen; buikgriep, gevoeligheid van de darmen, stress, etc. Is de buikpijn zeer hevig en blijft het aanhouden, dan kan het een dreigende miskraam betekenen. Maak je je veel zorgen, neem dan contact op met de huisarts of je verloskundige.

Een ander fenomeen dat zich voor kan doen in week 11 en wat gevoeligheid in de buik tot gevolg heeft is de toenemende druk op ‘banden’ die de groeiende baarmoeder op zijn plaats houdt. De banden worden letterlijk aangetrokken en dat kan met pijn gepaard gaan. Dit wordt ook wel ‘bandenpijn’ genoemd. Het is onschuldig, maar doe wel wat rustiger aan als je last hebt van bandenpijn.

Wat is een vervolgonderzoek en wanneer is dit nodig?

Wanneer uit de combinatietest blijkt dat je baby een verhoogde kans heeft op aangeboren afwijkingen, dan kun je kiezen voor een zogenaamd ‘vervolgonderzoek’. Dit vervolgonderzoek biedt je meer zekerheid of er wel of niet iets met je kindje aan de hand is. Vaak is dit de NIPT, de vlokkentest of de vruchtwaterpunctie.

Wat is een zwangerschapsmasker?

Een zwangerschapsmasker zijn delen van de huid die extra bruin zijn, veelal in het gezicht. Bekende plekken van zwangerschapsmasker zijn het voorhoofd, kin, bovenlip en jukbeenderen. Heb je aanleg voor een zwangerschapsmasker, blijf dan vooral uit de zon. Het kan zijn dat een zwangerschapsmasker na de zwangerschap weer verdwijnt, maar dat is niet bij alle vrouwen zo.

Is het normaal dat ik zo vaak naar de wc moet?

Het is heel normaal wanneer je vaker moet plassen in het begin van je zwangerschap. Het is een veel gehoord zwangerschapssymptoom. Dat je vaker moet plassen komt doordat je baarmoeder groeit en daardoor tegen de blaas aan drukt. Gevolg: vaker naar de wc.

Wat is de grootte van mijn buik bij 11 weken zwangerschap?

Bij iedereen groeit de buik weer anders. Meestal groeit je buik sneller wanneer je al eens eerder zwanger bent geweest. Hoe en hoe snel je buik groeit heeft ook te maken met je gewicht en je BMI voordat je zwanger werd.

Hoeveel ben je aangekomen in week 11 van je zwangerschap?

Een gemiddelde vrouw is ongeveer 1,5 kilo aangekomen in week 11 van de zwangerschap.

Ik ben ineens minder misselijk, is dat normaal?

Het is heel normaal dat je in week 11 van de zwangerschap ineens wat minder misselijk bent. Je lichaam is ondertussen beter in balans als het gaat om de zwangerschap en de bijkomende zwangerschapshormonen.

Tags:

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je