{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Bevalling > Waar bevallen > Waar bevallen

Advies > Bevalling > Waar bevallen > Waar bevallen

Waar bevallen

Waar bevallen? Het is een vraag die veel vrouwen zichzelf stellen. In dit artikel vertellen we je graag de voor- en nadelen van thuis of in het ziekenhuis bevallen.

Afbeelding blog 'Waar bevallen'

Waar bevallen?

In Nederland heb je de keuze om thuis te bevallen, in het ziekenhuis of in een geboortehuis. Bij een medische indicatie moet je als vrouw zijnde in het ziekenhuis bevallen. Zonder complicaties heb zelf de keuze waar je wilt bevallen.

Thuis bevallen

Verloopt je zwangerschap normaal, ligt je kindje goed (ingedaald en met het hoofdje naar beneden) en zijn zowel jij als je kindje gezond? Dan mag je onder begeleiding van de verloskundige thuis bevallen. Kies je voor een thuis bevalling dan is het belangrijk dat je aan de volgende volwaarden voldoet:

 • Je moet snel vervoerd kunnen worden, mochten er complicaties optreden. Dat betekent dat je niet meer dan twee trappen of een steile trap af moet en je eventueel verplaatst kan worden middels een brancard.
 • Er is stromend water op dezelfde verdieping.
 • Je bed is minimaal 80 centimeter hoog. Dit kan je doen voor klossen onder je bed te plaatsen.
 • Je hebt een kraampakket met alle benodigdheden voor een bevalling erin.

Mochten er tijdens de bevalling complicaties optreden, dan kan er altijd voor worden gekozen om naar het ziekenhuis te gaan. Ongeveer 25% van de vrouwen bevalt thuis.

Voordelen thuis bevallen

 • Je bent in je eigen omgeving, waardoor je meestal meer ontspannen bent dan in het ziekenhuis.
 • Je hoeft niet tussen de weeën door vervoerd te worden naar het ziekenhuis wat eventueel ook kan zorgen voor stress.
 • Je bent na de bevalling lekker thuis in je eigen omgeving, in je eigen bed en met je eigen douche.
 • De verloskundige en kraamverzorgster zijn uitstekend opgeleid om jouw bevalling te begeleiden.
 • Bij een thuisbevalling hoef je geen eigen bijdrage te betalen. Bij een ziekenhuisbevalling is dit afhankelijk van je zorgverzekering en of er een medische noodzaak is.

Nadelen thuis bevallen

 • Mochten er tijdens de bevalling complicaties optreden, dan moet je alsnog naar het ziekenhuis.
 • Je hebt geen mogelijkheid tot pijnbestrijding.
 • Er zijn geen gynaecologen of kinderartsen die snel kunnen ingrijpen mocht dit nodig zijn.

Ziekenhuisbevalling

Bevallen in het ziekenhuis is voor iedere zwangere vrouw een optie. Een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak noemen we een poliklinische bevalling. De bevalling wordt begeleid door je verloskundige en begint gewoon thuis. De verloskundige komt langs en kijkt hoeveel centimeter ontsluiting je hebt. Bij ongeveer 5 centimeter ga je naar het ziekenhuis waar een speciale verloskamer voor je klaar staat.

Voordelen ziekenhuis bevallen

 • Het kan een geruststellend idee zijn dat er een team van specialisten klaar staat, mochten er complicaties optreden tijdens de bevalling.
 • Veel mensen vinden het ook fijn dat ze na de bevalling in het ziekenhuis 'geen troep' thuis hebben. Je hoeft bijvoorbeeld geen lakens te verschonen (iets wat doorgaans de kraamverzorgster doet).
 • In het ziekenhuis heb je de keuze voor pijnbestrijding in de vorm van bijvoorbeeld een ruggenprik.

Nadelen ziekenhuis bevallen

 • Je bent in een onbekende, niet vertrouwde omgeving. Dit kan het moeilijker maken om te ontspannen tijdens de bevalling.
 • Als er een medische noodzaak is voor een ziekenhuisbevalling worden alle kosten vergoed door je basisverzekering. Bij een poliklinische bevalling betaal je vaak een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage ligt op €316,87. Afhankelijk van je aanvullende zorgverzekering wordt (een deel) je eigen bijdrage vergoed. Lees dit eerst goed door zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
 • Het kan gebeuren dat je met heftige weeën richting het ziekenhuis moet.

Ziekenhuisbevalling met medische oorzaak

Een ziekenhuisbevalling met medische oorzaak wordt ook wel klinische bevalling genoemd en wordt begeleid door een gynaecoloog. In onderstaande gevallen wordt er gekozen voor een klinische bevalling:

Ligging van je baby

Je baby is niet ingedaald en/of ligt niet met zijn hoofdje naar beneden maar bijvoorbeeld in stuit.

Vroeggeboorte

Begint je bevalling voor de 37e week? Dan spreken we van een vroeggeboorte en heeft je kindje na de geboorte direct extra medische verzorging nodig.

Keizersnede

Voor een keizersnede is het altijd noodzakelijk om in het ziekenhuis te bevallen.

Moeizame eerdere bevalling

Ben je al eerder bevallen en ging de bevalling erg moeizaam? Dan wordt het vaak aangeraden om ook bij het volgende kindje in het ziekenhuis te bevallen.

Meerling

Ook bij een meerling wordt er vaak gekozen voor een ziekenhuisbevalling aangezien de kans op complicaties groter is.

Bevallen in een geboortehuis

Een geboortehuis, ook wel geboortecentrum, geboortehotel, bevalcentrum of kraamkliniek genoemd, is een goede combinatie van een thuisbevalling (huiselijke sfeer) en een ziekenhuisbevalling (medische specialisten in de buurt). Een geboortehuis bevindt zich dan ook vaak in (de buurt) een ziekenhuis.

De kosten voor een poliklinische bevalling kan verschillen per geboortehuis en ook de kosten die worden gedekt door je zorgverzekering kunnen verschillen. Lees je van tevoren dus goed in.

Waar ben jij bevallen? Laat het weten in de reacties!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je