{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Bevalling > Pijn en pijnbestrijding > Pijnbestrijding tijdens de bevalling door steriele waterinjecties

Advies > Bevalling > Pijn en pijnbestrijding > Pijnbestrijding tijdens de bevalling door steriele waterinjecties

Pijnbestrijding tijdens de bevalling door steriele waterinjecties

Dat een natuurlijke bevalling niet geheel pijnloos is weet elke zwangere vrouw en dat er verschillende mogelijkheden zijn van pijnbestrijding is ook bekend. Bijna bij elke verloskundige worden de verschillende mogelijkheden besproken van pijnbestrijding tijdens de bevalling. Binnenkort hoort daar ook het het gebruik van steriele waterinjecties bij.

Afbeelding blog 'Pijnbestrijding tijdens de bevalling door steriele waterinjecties'

Wat zijn steriele waterinjecties?

Zoals de omschrijving al doet vermoeden wordt er bij deze vorm van pijnbestrijding steriel water ingespoten om de bevallingspijn van, voornamelijk, rugweeën te verminderen. Ze worden in de ruit van Michaelis geïnjecteerd, dit is in je onderrug. Je hebt meestal meerdere injecties nodig die dan zo`n twee uur helpen. De injectie zelf is even pijnlijk maar na twee weeën voel je dat het beter wordt en dus de pijn afneemt. Er wordt dus alleen steriel water geïnjecteerd waardoor je niet duf wordt van de medicatie. Wanneer je kindje dan geboren is ben je er zelf helemaal bij en je kan je bevalling voor het grootste gedeelte gewoon zelf navertellen!

Door wie en wanneer worden steriele waterinjecties toegepast?

Wanneer de wet door de Eerste Kamer wordt goedgekeurd kan je verloskundige vanaf het voorjaar van 2014 steriele waterinjecties bij een thuisbevalling toedienen. Dit betekent dat dit een mogelijkheid is om met pijnbestrijding thuis te bevallen en je dus geen ziekenhuisbevalling hebt. Natuurlijk moet je wel naar het ziekenhuis wanneer er andere complicaties zijn. Daarnaast moet de verloskundige een cursus volgen voordat ze de injecties mag geven. Of jouw verloskundige hem mag geven kun je dus het beste in een vroeg stadium van je zwangerschap met haar bespreken. Tijdens één van de controles bij de verloskundige komt pijnbestrijding ook aan de orde, dan kan je jouw vragen stellen en zal je een folder met informatie krijgen.

Hoelang bestaan steriele waterinjecties al?

Al in 1885 werd er  al over steriele waterinjecties geschreven. Het is eigenlijk dus geen nieuwe methode. Toen werd het alleen nog niet gebruikt bij bevallingen maar bijvoorbeeld bij rugklachten.

De bijwerking en risico`s van steriele waterinjecties

Doordat er alleen steriel water geïnjecteerd wordt zijn er geen risico`s die medicatie wel heeft. Je wordt dus niet duf en/of verdoofd. Ook ondervindt je kindje niets van deze vorm van pijnstilling. Daarom hoef je ook geen hartfilmpje te laten maken tijdens de bevalling en kan het dus in de thuissituatie worden toegepast. Verder is het niet bekend dat het de bevalling negatief beïnvloed. Doordat je minder pijn hebt concentreer je je op de ontsluiting die hierdoor veelal gemakkelijker zal verlopen. Natuurlijk is elke bevalling anders, dus hoe het bij jou zal verlopen is moeilijk te voorspellen.

Heb jij tijdens de bevalling gebruik gemaakt van pijnbestrijding? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je