{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Bevalling > Ligging baby > Stuitligging

Advies > Bevalling > Ligging baby > Stuitligging

Stuitligging

Normaal gesproken ligt een ongeboren kindje met het hoofdje naar beneden, maar bij een stuitligging is dit net andersom...

Afbeelding blog 'Stuitligging'

Normaal gesproken ligt een ongeboren kindje met het hoofdje naar beneden, maar bij een stuitligging is dit net andersom. De baby ligt met het hoofdje bovenaan in de baarmoeder en met de stuit naar beneden. Een stuitligging komt in de beginperiode nog veel voor. Rond de 20-25 weken ligt één op de drie baby`s in stuitligging en acht weken voor de uitgerekende datum is dit nog tien tot vijftien procent. De foetus draait zich meestal vanzelf om tegen het eind van de zwangerschap. Omstreeks week 30 van je zwangerschap ligt de baby meestal in zijn of haar definitieve positie. Rond de uitgerekende datum ligt dan ook nog maar drie tot vijf procent van de baby`s in stuitligging.

Soorten stuitligging

Er zijn verschillende soorten stuitligging:

Voetligging

Bij voetligging ligt één beentje of beide beentjes naar beneden. De voetjes liggen in dit geval lager dan de billen.

Onvolkomen stuitligging

Bij onvolkomen stuitligging liggen de beentjes helemaal omhoog naast het lichaam.

Volkomen stuitligging

Ligt je kleintje in volkomen stuitligging? Dan 'zit' je baby in kleermakerszit. De benen zijn gebogen en de voetjes liggen bij de billen.

Half onvolkomen stuitligging

Bij een half onvolkomen stuitligging ligt één been helemaal omhoog langs het lichaam en het andere been ligt gebogen naar beneden zoals bij een volkomen stuitligging.

Oorzaken stuitligging

  • Afwijkende stand van de baarmoeder of de bekken
  • Voorliggende placenta of vleesboom bij de bekkeningang
  • Korte navelstreng
  • Aangeboren afwijking van de baby, zoals een groot of juist klein hoofdje

Verhelpen stuitliggingen

  • De gynaecoloog of verloskundige kan proberen om de baby uitwendig te keren. Gemiddeld is de kans op succes zo`n 50 procent. Dit wordt meestal pas na de 36e week gedaan.
  • Acupunctuur en dan met name Moxatherapie. Moxa is een onderdeel van acupunctuur en de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het is een behandeling met een moxastick van een acupunctuurpunt op het lichaam. Een moxastick heeft veel weg van een flinke sigaar. Als je hem aansteekt, verspreidt hij over het acupunctuurpunt een intense warmtestraling die erg aangenaam is en zeker niet pijnlijk. Zwangere vrouwen met een baby in stuitligging kunnen vanaf de 33ste week beginnen met moxa-therapie. De acupuncturist verwarmt de zijkant van de kleine teen, in acupunctuurtermen Blaas 67, gedurende vijftien minuten met een moxastick. Deze behandeling is zeer eenvoudig en ook thuis uit te voeren met behulp van de partner. Dit, omdat zwangere vrouwen in die periode van de zwangerschap niet zo makkelijk meer bij hun kleine teen kunnen. De moxa-therapie moet gedurende twee weken dagelijks worden herhaald.
  • Soms wordt er beweerd dat je zelf ook oefeningen kunt doen om je kindje uit de stuitligging te halen, zoals lang op je knieën zitten. Hiervan is het effect niet officieel bewezen.

De bevalling bij stuitligging

Indien het niet gelukt is om het kindje te draaien neemt de bevalling wat extra risico met zich mee. Toch is dit geen reden voor paniek. Het kan zijn dat er gekozen wordt voor een keizersnee om het risico te verkleinen, maar dit hoeft helemaal niet. Wel is het zo dat je bij een stuitligging altijd in het ziekenhuis moet bevallen, zodat er altijd medisch personeel in de buurt is om in te grijpen mocht dit onverhoopt nodig zijn.

Heb jij te maken gehad met een stuitligging? Hoe ging de bevalling? Reageer hier!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je