{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Bevalling > Kraamtijd > Hechtingen na de bevalling

Advies > Bevalling > Kraamtijd > Hechtingen na de bevalling

Hechtingen na de bevalling

Hechtingen na de bevalling komen erg vaak voor. In dit artikel vertellen we je alles over waarom je hechtingen krijgt, het heelproces en hoe je hechtingen het beste kunt verzorgen.

Afbeelding blog 'Hechtingen na de bevalling'

Hechtingen na de bevalling: voorkomen en veroorzaken

Hechtingen zijn vaak bij een eerste bevalling bijna niet te voorkomen. Bij een volgende bevalling is de kans kleiner dat je gehecht moet worden, omdat de huid al een keer zo ver opgerekt is geweest. Je kunt inscheuren beperken door goed te luisteren naar de aanwijzingen van je verloskundige of gynaecoloog. Doordat je niet meteen vol zult persen, omdat je luistert naar de aanwijzingen, zal het inscheuren beperkt blijven. Scheuren kunnen veroorzaakt worden door verschillende redenen. Je huid is zwak, je kindje komt niet helemaal juist naar buiten (bijvoorbeeld met een opgeslagen arm) of je perst te snel enz. Als je ingeknipt wordt, moet er altijd gehecht worden. Men zegt ook wel dat het masseren van de huid rondom de vagina helpt om de huid te verstevigen en de kans op inscheuren kleiner maakt.

Hoe gaat het in zijn werk?

Zodra je bevallen bent, zal de verloskundige of gynaecoloog bekijken of je gehecht moet worden en zo ja, hoe. Als je met de verloskundige bevallen bent, heeft die de mogelijkheid om je te hechten mits je geen totaalruptuur hebt. Een totaalruptuur, ingescheurd tot en met (een deel van) de kringspier, wordt altijd gehecht door een gynaecoloog en vaak ook onder gehele narcose. Overige rupturen kunnen gewoon door je verloskundige gehecht worden. Als er gewoon gehecht wordt, gebruiken ze verdoving. Vaak is dit een injectie of een spray. Een spray wordt eigenlijk alleen gebruikt bij oppervlakkige beschadigingen. Voor de hechtingen gebruiken ze vaak oplosbare hechtingen. Deze hoeven dus niet verwijderd te worden door de verloskundige. In de kraamweek kun je met het herstelproces last krijgen van de hechtingen. Ze beginnen te jeuken of te trekken. De verloskundige zal ze verwijderen tussen de 5e en 10e dag. Dit zal dan sowieso al een hoop verlichting geven. De hechtingen worden dan doorgeknipt en uit de wond getrokken.

Verzorging van hechtingen na de bevalling

Je wilt natuurlijk niet dat je hechtingen gaan ontsteken, dus is het belangrijk de wond goed te verzorgen. Zorg voor een fles of kannetje die je op je wc kunt zetten zodat je tijdens en na het naar de wc gaan de wond goed kunt naspoelen. Wat je de eerste dagen ook kunt doen, is onder de douche plassen. Zo zal het ook minder prikken tijdens het plassen. Je kraamverzorgster zal sowieso iedere dag controleren hoe het staat met de genezing van de hechtingen. Het kan zijn dat je er zoveel last van hebt dat je niet eens kunt zitten. Ga dan op een zwembandje zitten of zorg ervoor dat er maandverbandjes in de vriezer liggen die je in je ondergoed kunt stoppen met een washandje eromheen. Maar doe vooral waar jij je het prettigst bij voelt. Dit geldt ook voor seks. Het kan zijn dat door de hechtingen het gebied een stuk gevoeliger is geworden waardoor het onprettig aanvoelt. Glijmiddel kan hierbij ook helpen.

Heb jij ervaring met hechtingen of uitscheuren tijdens de bevalling? Heb je tips? Laat het weten in een reactie!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je