{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Bevalling > Kraamtijd > De eerste nacht thuis met de baby

Advies > Bevalling > Kraamtijd > De eerste nacht thuis met de baby

De eerste nacht thuis met de baby

Overdag is er de veilige hulp van de kraamverzorgende en kan je met al je vragen terecht bij haar. Maar dan staan jullie er die eerste nacht alleen voor.

Afbeelding blog 'De eerste nacht thuis met de baby'

Iedere zwangere vrouw droomt ervan; dat moment dat je eindelijk je pasgeboren baby in je armen mee naar huis kan nemen! Sommige vrouwen moeten nog een nachtje in het ziekenhuis blijven en sommigen mogen al snel naar huis. Er zijn ook vrouwen die gekozen hebben voor een thuisbevalling en dan ben je natuurlijk al heerlijk thuis. Overdag is er de veilige hulp van de kraamverzorgende en kan je met al je vragen terecht bij haar. Maar dan ineens staan jullie er die eerste nacht alleen voor en dat kan best heel spannend zijn.

Eenmaal thuis

Meestal is het heel fijn als je vanuit het ziekenhuis weer lekker thuis bent, maar het zal ook wat onwennig aan kunnen voelen. Ook als je thuis bevallen bent zal de eerste nacht thuis met de baby spannend zijn.
Vaak kun je zelf niet goed slapen van alle adrenaline die door je lichaam raast en door de alertheid naar je pasgeboren baby toe. Meestal zijn de baby’s ook nog onrustig, omdat ze de warmte en de geborgenheid in mama’s buik missen. En dan nog al die nieuwe indrukken, die nieuwe geluiden. Daardoor zijn ze ook moe en zullen vooral veel slapen.

Waar loop je de eerste nacht met je baby tegen aan?

Het kan zijn dat je juist lekker ontspannen de nacht in gaat en zo moe bent dat je als een blok in slaap valt, maar vaak ben je zo alert dat je moeilijk in slaap komt. Probeer toch te ontspannen en je rust te nemen.

Pasgeboren baby’s hebben ’s nachts natuurlijk voeding nodig, dus iedere 2 a 3 uur zal je baby naar grote waarschijnlijkheid gaan huilen omdat hij honger heeft. Ook kan je baby huilen nadat je juist borstvoeding of de fles hebt gegeven, maar hoe kom je er nou achter wat het is?

Het huilen kan verschillende oorzaken hebben. Vergeet niet dat een baby ineens uit zijn veilige cocon is gekomen en hij zich misschien heel onwennig voelt.

Tips voor de eerste nacht met je baby

Als je baby gaat huilen is het grote kans dat hij honger heeft. Geef hem lekker zijn voeding en hou je baby veel tegen je aan. Dit verkleint de kans op veel huilen omdat hij de vertrouwde geur van zijn moeder ruikt en je bovendien veel warmte af geeft. Ook kan het goed zijn om zowel bij pappa of mamma te ‘buidelen’. Op deze manier hou je je baby op je borst, terwijl je ontspannen ligt. Je baby hoort dan jullie hartslag, stem en voelt de warmte, waarbij ze snel ontspannen.

Uiteraard moet je altijd de luier goed nakijken, misschien heeft hij een volle luier en voelt dat niet prettig aan.

Ook kunnen pasgeboren baby’s al last krijgen van darmkrampjes. Ineens komt er voeding hun lichaampje binnen en het lichaam moet nog wennen om dit te verwerken. Probeer je baby te laten ontspannen door zijn buikje met ronddraaiende bewegingen te masseren. Verder kan een lekker warm badje wonderen doen.

Als het tijd is om je baby in zijn eigen bedje te leggen, zorg dan dat het bedje verwarmd is, leg er een kruik is en zodra het lekker warm is, leg je je baby erin.

Tijdens de eerste nachten zal de kraamverzorgende vragen om in je kraamboek bij te houden wanneer je baby voeding krijgt, of hij ontlasting heeft gehad en of hij goed plast. Spreek van te voren goed af hoe jullie de nachten verdelen. Als kraamvrouw zal je wellicht nog erg moe zijn en pijn hebben, dus het kan raadzaam zijn om af te spreken dat de vader de baby tijdens de nachten verschoond, het flesje klaarmaakt of aan de moeder geeft om borstvoeding te geven. Ook is het handig als hij het boekje bij houdt.

De eerste nachten kunnen onwennig aanvoelen, maar na verloop van tijd neemt dit af en wordt alles vertrouwd. Je zal merken dat je baby rond dezelfde tijden komt voor voeding en ook onderling krijg je er een ritme in. Ook na de kraamperiode is het niet meer nodig om alles in schema’s bij te houden en krijg je meer rust.

Conclusie

Zo’n eerste nacht alleen als kersverse vader en moeder is altijd spannend! Maar onthoud dat je weinig fout kan doen. Vertrouw op je eigen moeder-gevoel en kijk goed naar je baby. Heeft hij al gegeten, een schone luier en weet je het niet meer? Neem hem lekker bij je en ga hem wiegen of leg hem in zijn kinderwagen en ga een beetje rondlopen. Onthoud dat het voor je baby ook allemaal erg wennen is en door hem veel liefde en geborgenheid te geven, zal alles soepeler verlopen.

Hoe heb jij die eerste nacht met je baby ervaren? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je