{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Bevalling > Kraamtijd > Alles over kraamtranen

Advies > Bevalling > Kraamtijd > Alles over kraamtranen

Alles over kraamtranen

Maar liefst 50 tot 70% van de vrouwen heeft er last van. Wat is nu eigenlijk de oorzaak van kraamtranen en wat kun je er tegen doen? Lees het hieronder!

Afbeelding blog 'Alles over kraamtranen'
Rond de vierde dag na de bevalling hebben veel jonge moeders er last van: kraamtranen. Onverklaarbare huilbuien, prikkelbaarheid en onzekere gevoelens. Maar liefst 50 tot 70% van de vrouwen heeft er last van. Maar wat is nu eigenlijk de oorzaak van kraamtranen en wat kun je er tegen doen? Lees het hieronder!  

Oorzaak kraamtranen

Voor kraamtranen zijn verschillende oorzaken. De belangrijkste oorzaak is de veranderde hormoonhuishouding na de bevalling. Daarnaast zijn er nog diverse andere oorzaken. Zo heeft een baby natuurlijk een enorme impact op jullie leven en het is normaal dat jullie even zoekende zijn naar het juiste ritme. Daarnaast ontstaan tussen de 3e en 6e dag na de bevalling soms lichamelijke klachten als stuwing en pijnlijke hechtingen. Bovendien gaan die slapeloze nachten doordat je s'nachts (borst)voeding moet geven na deze periode vaak opbreken. Daar komt nog bij dat de kraamverzorgster na gemiddeld 6 a 7 dagen vertrekt, waardoor er bij de jonge moeder soms een onzeker gevoel over de verzorging van de baby kan ontstaan. Ook het vele kraambezoek is voor sommige vrouwen niet prettig.  

Symptomen van kraamtranen

-Onverklaarbare huilbuien -Verdrietig zijn -Prikkelbaar zijn -Wisselvallig humeur -Onrustig slapen -Twijfels hebben of je de baby wel goed kunt verzorgen  

Wat kun je doen tegen kraamtranen?

Eigenlijk kun je niet zo heel veel tegen kraamtranen doen. Na een aantal dagen gaat het meestal weer vanzelf over. Toch zijn er wel enkele tips: Probeer jezelf te troosten met de gedachte dat heel veel net bevallen vrouwen hier last van hebben. Geef gewoon lekker toe aan die kraamtranen. Door je in te houden kan je er later alsnog last van krijgen. Praat met je partner of met iemand anders die dichtbij je staat. Ben je echt doodmoe? Wanneer je flesvoeding geeft, kun je afspreken dat je partner er s'nachts wat vaker uitgaat. Daarnaast is het belangrijk dat je rust pakt als de baby slaapt. Laat het huishouden maar even liggen en neem tijd voor jezelf! Slaap je s`nachts al meerdere nachten achter elkaar bijna niet? Neem dan even contact op met de huisarts. Misschien heeft hij een mild slaapmiddeltje voor jou. Vraag hulp als de combinatie baby-huishouden voor jou nog erg zwaar valt. Misschien kan je partner nog een paar extra dagen vrij opnemen en anders zijn er vast wel mensen die af en toe even een boodschapje of iets anders voor jou willen doen. Probeer te beseffen dat kraamtranen vaak bij het ontzwangeren horen.  

Kraamtranen of depressie?

Kraamtranen verdwijnen normaal gesproken na enkele dagen of soms na enkele weken. Wanneer kraamtranen maar niet overgaan kan er sprake zijn van een Postnatale depressie. In dat geval is het belangrijk dat je altijd contact met je huisarts opneemt.   Heb jij last gehad van kraamtranen en hoe lang duurde dat bij jou? Reageer ook!   Geschreven door mama Nienke

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je