{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Bevalling > De bevalling > Strippen zwangerschap

Advies > Bevalling > De bevalling > Strippen zwangerschap

Strippen zwangerschap

Strippen is één van de manieren om een bevalling iets te vervroegen. Vanaf 41 weken zwangerschap kan de verloskundige je aanbieden om je te strippen. In dit artikel vertellen we je meer over strippen tijdens je zwangerschap.

Afbeelding blog 'Strippen zwangerschap'

Strippen is één van de manieren om een bevalling iets te vervroegen. Vanaf 41 weken zwangerschap kan de verloskundige je aanbieden om je te strippen. Het is namelijk ooit bewezen dat strippen in de 41e week van de zwangerschap de kans verkleint dat je 42 weken zwanger wordt. Gemiddeld beval je door het strippen ongeveer 1 dag eerder dan anders. Dit kan net het verschil maken tussen een bevalling met je verloskundige of met een gynaecoloog. Vanaf de 42 weken zwangerschap moet je namelijk altijd in het ziekenhuis gaan bevallen.

Wat houdt strippen tijdens de zwangerschap in?

Wanneer de verloskundige je probeer te strippenwordt een inwendig onderzoek verricht. De verloskundige voelt dan met 2 vingers in de vagina of de baarmoedermond al wat open staat. Dit is in de 41e week meestal het geval, maar niet altijd. Als de baarmoedermond nog dicht is, valt er niet te strippen. Wanneer de baarmoedermond open is, komt de verloskundige met haar vingers bij het hoofdje van je baby. Ze voelt nu de vliezen. Hierna draait ze met haar vingers een aantal rondjes over het hoofdje van de baby waarbij ze de vliezen los woelt van de rand van de baarmoeder. Hierbij komen hormonen vrij die het zetje kunnen geven de bevalling te laten starten.

Doet strippen pijn?

Of het strippen pijnlijk is? Dat hangt af van een aantal factoren: is de baarmoedermond nog ver naar achter gelegen of al wat naar voren gekomen? Is de baarmoedermond goed toegankelijk of maar net aan? Elke vrouw heeft ook een andere gevoeligheid van de vagina. Het grootste deel van de vrouwen geeft aan het strippen gevoelig te vinden, maar niet echt pijnlijk. Wat je nooit mag vergeten is iets wat altijd geldt: doet het jou teveel pijn, geef dit dan aan!

Zitten er risico's aan strippen verbonden?

Er zijn in principe geen risico's verbonden aan strippen. Het is wel mogelijk dat er door het strippen wat onschuldig bloedverlies optreedt. Dit heeft dan gewoon te maken met het feit dat de baarmoedermond gewoon zeer goed doorbloed is in de zwangerschap en er bij aanraking gemakkelijk een bloedvaatje springt. Dit bloedverlies is altijd maar tijdelijk en stopt vanzelf. Het is ook mogelijk dat je wel voorweeën krijgt van het strippen, maar dat de bevalling nog niet doorzet kan ook nog een even op zich laten wachten.

Voorwaarden van strippen zwangerschap

Voordat je gestript kan/gaat worden belt de gewone verloskundige altijd even met de dienstdoende verloskundige om alles door te bespreken want als de strippoging aanslaat wordt er vanuit gegaan dat je binnen afzienbare tijd gaat bevallen. Reken er wel op dat de strippoging wordt uitgesteld als er op dat moment al 2 of 3 bevallingen gaande zijn.

Praktische zaken bij strippen in de zwangerschap

Het doen van een strippoging is een keuze. Jij bepaalt zelf of je wel of niet gestript wil worden. Het strippen gebeurt gewoon op het spreekuur of tijdens je afspraak. Het is handig als je iemand meeneemt, om eventueel je hand vast te houden als het te pijnlijk is en om je weer naar huis te brengen als je al direct wat weeën activiteit krijgt. Maandverband is aanwezig in het Geboortecentrum, dus dit hoef je niet perse mee te nemen, maar het is wel handig natuurlijk.

Heb jij ervaring met strippen tijdens je zwangerschap? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je