{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Bevalling > De bevalling > Pijnbestrijding tijdens bevalling

Advies > Bevalling > De bevalling > Pijnbestrijding tijdens bevalling

Pijnbestrijding tijdens bevalling

Iedereen weet dat bevallen pijn doet, maar soms kan die pijn echt ondraaglijk zijn of worden. In die gevallen kan er gekozen worden voor pijnbestrijding.

Afbeelding blog 'Pijnbestrijding tijdens bevalling'
Iedereen weet dat bevallen pijn doet, maar soms kan die pijn echt ondraaglijk zijn of worden. In die gevallen kan er gekozen worden voor pijnbestrijding tijdens de bevalling. Hieronder bespreken we de verschillende soorten pijnbestrijding en de eventuele bijwerkingen daarvan.    

Pijnbestrijding bij een thuisbevalling

Bij een thuisbevalling zijn er op het gebied van pijnbestrijding vanzelfsprekend minder mogelijkheden. Er zijn wel enkele manieren van pijnbestrijding mogelijk. Het is goed om dit eventueel voor de bevalling al even met je verloskundige te bespreken. Je kunt hierbij denken aan Acupunctuur of aan het gebruik maken van een Geboorte-Tens. Een Geboorte-Tens is een apparaatje waarmee je jezelf stroomstootjes toe kunt dienen tegen de pijn. Ook kan de verloskundige je in sommige gevallen waterinjecties geven. Er wordt dan steriel water in je lichaam gespoten waardoor de pijn in met name de onderrug afneemt.   

Pijnbestrijding bij een bevalling in het ziekenhuis

Pijnbestrijding bij een bevalling in het ziekenhuis is een stuk eenvoudiger toepasbaar. In een ziekenhuis zijn namelijk de benodigde medische hulpmiddelen en personeel al aanwezig. Er worden over het algemeen drie methodes van pijnbestrijding tijdens de bevalling gebruikt. We hebben het dan over de ruggenprik, Pethidine en Remifentanil.   Twijfel jij nog of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen? Kijk dan eens hier.

De ruggenprik

De ruggenprik is de meest bekende vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling. Het nadeel hiervan is dat een ruggenprik niet altijd per direct kan plaatsvinden. Er moet namelijk eerst een anesthesist aanwezig zijn en dat is vooral in de nachtelijke uren niet altijd het geval. Er wordt eerst een CTG ( hartfilmpje ) gemaakt. Daarna wordt de rug van de zwangere schoongemaakt met een antiseptisch middel. Wanneer dit gebeurt is, plaatst de anesthesist een lange naald tussen twee ruggenwervels. Nadat gecontroleerd is of dit goed is gegaan wordt er een katheter ingebracht waarna de naald wordt verwijderd. Een ruggenprik zorgt ervoor dat je onderlichaam vrijwel pijnloos aanvoelt, terwijl je toch bij bewustzijn bent. Toch zitten er ook nadelen aan deze vorm van pijnbestrijding. Denk hierbij aan een te lage bloeddruk, hoofdpijn en misselijkheid bij de moeder. Ook kan de baby een infectie oplopen, waardoor hij of zij na de geboorte extra in de gaten moet worden gehouden.   

Pijnstilling met Pethidine

Nadat er een CTG is gemaakt krijgt de zwangere een prik met Pethidine in haar bovenbeen of bil. Deze vorm van pijnbestrijding is vooral bedoeld om de nacht goed door te komen bij een bevalling waarbij het al dagen rommelt, maar niet doorzet. Ook wordt Pethidine gegeven als pijnstilling bij een ontsluiting van 1 tot 3 centimeter. Het nadeel hiervan is dat de baby vaak medicijnen nodig heeft om de werking van de prik stop te zetten, wanneer de baby binnen 4 uur na de injectie wordt geboren.   

Pijnstilling met Remifentanyl

Pijnbestrijding met Remifentanyl gebeurt door middel van een infuuspomp. Het zorgt ervoor dat de weeën lichter worden. Deze vorm van pijnbestrijding kan alleen worden toegepast wanneer er sprake is van minimaal 4 centimeter ontsluiting met flinke weeën. Wanneer dit niet het geval is werkt het middel niet voldoende. Remifentanyl heeft geen nadelige gevolgen voor de baby. Wel kan het bij de moeder zorgen voor een lage bloeddruk. 

Heb jij gebruik gemaakt van pijnstilling tijdens de bevalling? Reageer ook!   

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je