{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Bevalling > De bevalling > Liggingsafwijkingen bij zwangerschap

Advies > Bevalling > De bevalling > Liggingsafwijkingen bij zwangerschap

Liggingsafwijkingen bij zwangerschap

Aan het begin van de zwangerschap is het kindje nog klein en kan het volop bewegen in de baarmoeder. Hoe groter je baby wordt, hoe minder plaats er is. In de meeste gevallen liggen de kindjes met hun hoofdje naar beneden, maar niet alle kindjes worden met het hoofdje naar beneden geboren.

Afbeelding blog 'Liggingsafwijkingen bij zwangerschap'

Aan het begin van de zwangerschap is het kindje nog klein en kan het volop bewegen in de baarmoeder. Hoe groter het kindje wordt, hoe minder plaats er is en hoe ‘vaster’ het komt te liggen. Vanaf ongeveer 28 weken kan de verloskundige met haar handen voelen welke houding de kleine heeft en vanaf ongeveer 36 weken heeft het kindje zijn uiteindelijke positie aangenomen. Dit is dus pas 4 weken voor de uitgerekende datum. In de meeste gevallen (zo’n 90%) van de zwangerschappen liggen de kindjes met hun hoofdje naar beneden. Deze houding wordt de hoofdligging genoemd.

Liggingsafwijkingen bij zwangerschap

Liggingsafwijkingen bij de zwangerschap komen regelmatig voor. Niet alle kindjes worden namelijk met het hoofdje naar beneden geboren. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De oorzaken kunnen bij de moeder of bij het kindje liggen. Oorzaken bij de moeder kunnen onder andere komen door:
  • Een slappe baarmoeder doordat deze uitgerekt is door een voorgaande zwangerschap;
  • Een afwijking in de vorm van de baarmoeder of het bekken;
  • Een voorliggende placenta of een vleesboom bij de ingang van het bekken (een vleesboom wordt ook wel ‘myoom’ genoemd).
Wanneer de oorzaak bij het kindje ligt, kan het onder andere komen door:
  • Een kindje met een erg groot of klein hoofd;
  • Een meerling;
  • Een kindje met een lichamelijke afwijking.

Soorten liggingsafwijkingen bij zwangerschap

Er zijn 3 verschillende liggingsafwijkingen bij de zwangerschap mogelijk:

  1. Stuitligging; bij deze houding ligt het stuitje of liggen de voeten beneden in het bekken en zit het hoofdje bovenin de baarmoeder. De gynaecoloog of verloskundige kan wel vaak nog proberen het kindje te draaien. Dit lukt echter maar in zo’n 20% tot 40% van de gevallen. In het geval dat het niet lukt wordt meestal een keizersnede aangeraden. Een stuitbevalling brengt namelijk extra risico met zich mee waardoor de kans op aan afwijking groter wordt. Een stuitligging komt bij twee tot drie op de honderd bevallingen voor.
  2. Dwarsligging; bij deze houding ligt het hoofdje naar links of naar rechts en steken de voetjes en het stuitje naar de andere kant. Het kindje ligt hierbij dus eigenlijk op de zij. Wanneer er een dwarsligging geconstateerd wordt, dan volgt er altijd een doorverwijzing naar het ziekenhuis en zul je sowieso daar moeten bevallen. Een gynaecoloog kan (net als bij een stuitligging) proberen het kindje te draaien. Een keizersnede wordt vaak aangeraden, maar ook met een dwarsligging kun je vaginaal bevallen. Voor een moeder die al eerder een vaginale bevalling heeft gehad zal dit makkelijker verlopen dan wanneer dit niet het geval is. De keuze voor het soort bevalling ligt meestal bij de ouders, tenzij de gynaecoloog dit onverantwoord vindt of wanneer de bevalling al in een vergevorderd stadium is.
  3. Afgeweken ligging; bij deze houding ligt het hoofdje links of rechts bovenin de baarmoeder. Hiervoor gelden dezelfde stappen en mogelijkheden als bij een dwarsligging.

Voor kindjes met een liggingsafwijking kan er niet gekozen worden voor een vacuümpomp of tangverlossing om de bevalling te bespoedigen. Doordat het hoofdje niet als eerste komt ontstaat er een trekkracht op het nekje in plaats van een duwkracht. Door de trekkracht kunnen er complicaties optreden. Dit is iets dat de toekomstige ouders mee zullen moeten nemen in het besluit voor een vaginale bevalling of een keizersnede.

Lag jouw kindje ook anders aan het eind van de zwangerschap? Reageer hieronder!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je