{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Bevalling > De bevalling > Inleiden bevalling

Advies > Bevalling > De bevalling > Inleiden bevalling

Inleiden bevalling

Soms is het nodig om je weeën in het ziekenhuis kunstmatig op gang te brengen. Dit wordt inleiden genoemd. Wanneer is het nodig om een bevalling in te leiden en hoe gaat dat in zijn werk? Hieronder zullen wij deze vragen beantwoorden.

Afbeelding blog 'Inleiden bevalling'

Wanneer inleiden bevalling?

Er zijn veel verschillende redenen voor het inleiden van een bevalling. Denk hierbij aan de volgende complicaties:

  • Uit de CTG blijkt dat de baby het benauwd heeft
  • Je bent 2 weken of meer over tijd
  • Er is sprake van een zwangerschapsvergiftiging
  • De baby heeft een groeiachterstand
  • Je hebt gebroken vliezen en de weeën komen na 48 uur nog niet op gang
  • De placenta werkt niet meer voldoende

Wat is inleiden precies?

Bij het inleiden van de bevalling worden de weeën in het ziekenhuis kunstmatig op gang gebracht. Bij een al verweekte baarmoedermond gebeurt dit soms door een gel aan te brengen in de vagina, maar meestal krijgt de zwangere een infuus met het weeënopwekkende hormoon Oxytocine toegediend. Eerst krijg je dan een CTG ( hartfilmpje ) om de hartactiviteit van de baby te meten. Het infuus wordt aangesloten en de hormonen worden geleidelijk verhoogd of verlaagd. Naast dit infuus worden jij en de baby aangesloten op het CTG-apparaat. Op deze manier wordt via een draadje op het hoofdje van de baby de conditie / hartslag van de baby in de gaten gehouden. Ook de weeënactiviteit wordt nauwlettend in de gaten gehouden door middel van een drukkatheter of een band om je buik.

Het verloop van een ingeleide bevalling

Wanneer je ingeleid wordt, zit er gemiddeld gezien vaak minder tijd om te ontspannen tussen de weeën door, waardoor een ingeleide bevalling iets heftiger kan zijn. Toch hoeft dat niet altijd zo te zijn; iedere vrouw en iedere bevalling is immers verschillend. Over het algemeen wordt de baby binnen 24 uur na het inleiden van de bevalling geboren.

De risico`s van inleiden

Aan elke bevalling zitten risico`s verbonden, dus ook aan een bevalling die ingeleid wordt. Bij het inleiden van de bevalling heb je ongeveer 20 % meer kans op een keizersnede of een bevalling met tang of vacuümpomp.

Na de bevalling

Of jullie meteen naar huis mogen hangt af van meerdere factoren. Vooral de redenen van het inleiden en de algemene toestand van jou en de baby spelen mee.  Als jij en je kindje helemaal gezond zijn, mogen jullie naar huis.

Weer inleiden bij een volgende bevalling?

Wanneer je eerste bevalling is ingeleid zegt dat niets over de eventuele volgende bevalling. Je bevalling kan dan ook gewoon op de natuurlijke manier beginnen.

Heb jij ervaring met het inleiden van de bevalling? Reageer hier!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je