{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Bevalling > De bevalling > Hoe weet ik wanneer mijn bevalling begint?

Advies > Bevalling > De bevalling > Hoe weet ik wanneer mijn bevalling begint?

Hoe weet ik wanneer mijn bevalling begint?

Wanneer begint de bevalling nu echt? Vanaf het begin kijk je er al naar uit. Het moment dat je je kindje vast mag houden. Maanden heb je naar dit moment toegewerkt, maar hoe weet je nou precies wanneer je bevalling begint? De meeste bevallingen beginnen tussen de 37 en 42 weken. Maar wat zijn nu de echte signalen waar je op moet letten zodat je weet dat dit het echte werk is?

Afbeelding blog 'Hoe weet ik wanneer mijn bevalling begint?'

Het begin van de bevalling of voorwerk?

Van voorweeën kun je al weken voordat de bevalling begint last hebben. Dit zijn geen echte weeën, maar ze zijn heel makkelijk te verwarren met echte weeën als je nog niet weet hoe ze aanvoelen. Voorweeën komen heel onregelmatig en nemen niet in regelmatigheid toe tegenover echte weeën. Ze duren meestal maar 30-40 seconden en trekken uiteindelijk weg.

Voorweeën zorgen niet voor ontsluiting, maar ze kunnen wel je baarmoedermond laten verweken. Zie het als het voorwerk voor je bevalling begint. Je kunt ook in de aanloop van de bevalling je slijmprop verliezen met wat bloed. Zolang het geen grote hoeveelheid bloed is, is het niets om je zorgen over te maken.

De vliezen breken

Het kan gebeuren dat je bevalling begint met het breken van de vliezen, maar dit gebeurt lang niet altijd. Als je vliezen toch uit zichzelf breken, is het belangrijk om erop te letten wat de kleur van het vruchtwater is. Ziet het er helder uit en ruikt het zoetig? Dan is het in orde. Maar ziet het er groen of bruin uit, dan moet je meteen de verloskundige of gynaecoloog bellen. Dit betekent namelijk dat je kindje in het vruchtwater heeft gepoept en dan is het belangrijk dat hij of zij zo snel mogelijk geboren wordt.

Als je vliezen breken en je kindje is nog niet ingedaald, dan is het van belang dat je meteen gaat liggen. Wat er kan gebeuren als je dat niet doet, is dat de navelstreng naar beneden kan zakken naar de vagina en dan voor je baby komt te liggen. Dit is erg gevaarlijk, omdat je baby de navelstreng kan afklemmen en het in de weg komt te zitten tijdens de bevalling.

De weeën zouden moeten beginnen in de loop van de dag. Vaak wordt er wel aangehouden dat het moet beginnen binnen 24 uur, want anders wordt het infectiegevaar te groot.

Het hoeft niet zo te zijn dat je meteen een hele plens met vruchtwater verliest. Het komt ook voor dat je bovenin de vruchtzak een scheurtje krijgt en dan verlies je beetje bij beetje wat vruchtwater. Een goede maatstaf is dan om je mond op je hand te zetten en te blazen. Als je vliezen echt gebroken zijn, zou je dan wat moeten verliezen.

De weeën beginnen

Het is niet noodzakelijk dat je vliezen eerst moeten breken voor de weeën beginnen. De weeën kunnen ook eerst beginnen. De vliezen kunnen altijd nog breken tijdens de bevalling, maar het kan ook voorkomen dat de verloskundige of gynaecoloog het zelf door zal prikken. Een echte wee valt te herkennen aan een duidelijk begin en een einde.

Je kunt weeën krijgen in je buik, je rug en je benen. Ook wel buikweeën, rugweeën en beenweeën genoemd. Ze beginnen vaak heel zwak als krampen. Dat voelt hetzelfde als menstruatie pijn en neemt in de loop van de tijd in regelmatigheid en kracht toe. Een gemiddelde wee duurt één minuut tot anderhalve minuut.

Als je denkt echte weeën te hebben, kun je een warm bad of douche nemen. Naast dat dit fijn is om je weeën op te kunnen vangen, zouden de weeën niet moeten verdwijnen tijdens het badderen of douchen. Vaak nemen ze dan zelfs snel toe in kracht.

Natuur een handje helpen

Het kan ook zijn dat je medische redenen hebt om eerder te moeten bevallen. Dit kan betekenen dat je een keizersnede kunt krijgen, of dat je ingeleid wordt. Met inleiden brengen ze een ballonnetje of veter bij je in wat de weeën op gang zou moeten brengen.

Het kan ook zijn dat je over je uitgerekende datum gaat. Je verloskundige of gynaecoloog kan dan proberen je te strippen. Dit houdt in dat ze met twee vingers proberen je vliezen los te maken van de baarmoederwand. Het kan vaak net het laatste zetje zijn, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

Hoe kun je je bevalling opwekken? Lees hier meer!

Hoe herkende jij het begin van je bevalling? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je