{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Bevalling > De bevalling > Het geboorteplan

Advies > Bevalling > De bevalling > Het geboorteplan

Het geboorteplan

Je bevalling komt er aan, maar heb je al nagedacht over een geboorteplan? Wat is dit en wat houdt het precies in? In dit artikel leggen we je dat uit.

Afbeelding blog 'Het geboorteplan'
Je bevalling komt er aan, maar heb je al nagedacht over een geboorteplan? Wat is dit en wat houdt het precies in? In dit artikel leggen we je dat haarfijn uit.   

Wat is een geboorteplan?

Algemeen gezegd is het geboorteplan het plan waarin jij hebt gezet wat je wel en niet wilt tijdens de bevalling. Wat zijn jouw verwachtingen en welke praktische en medische zaken wil je op orde hebben, zodat iedereen die bij de bevalling aanwezig is, weet wat jij wilt. Een geboorteplan is de ideale manier om voor jezelf de regie te kunnen bepalen over jouw eigen bevalling. Want niemand anders moet het harde werk leveren dan jij. Het is en blijft jouw bevalling. Het fijne van een geboorteplan is ook dat, mocht je in het ziekenhuis willen of gaan bevallen, dat hulpverleners altijd weten hoe jij over jouw bevalling denkt en wat jouw wensen zijn. Dit geeft voor jezelf ook een stukje rust en zo kun je ontspannen de bevalling in. Wensen In het geboorteplan omschrijf jij hoe jouw ideale bevalling eruit ziet. Het is natuurlijk heel moeilijk om voor te stellen hoe je bevalling zal gaan, voornamelijk als het je eerste kindje is, maar je zult er vast al ideeën over hebben. Je kunt dit op papier zetten, maar misschien heeft jouw verloskundige of gynaecoloog wel een kant en klare liggen om in te vullen. Vraag er eens naar. Op internet zijn er ook verschillende invulformulieren te vinden.   

Hoe stel je je geboorteplan op?

Geef ten eerste wat informatie over jezelf, wie zijn jullie, is het jullie eerste kindje of niet. Dan weten de hulpverleners ook een beetje wie jullie zijn. Denk verder aan waar je wilt dat jouw bevalling plaatsvindt. Ziekenhuis of thuis? Wie wil je bij je bevalling hebben en wat zijn hun telefoonnummers? Wil je indien nodig pijnbestrijding? Wil je dat er foto’s gemaakt worden of gefilmd wordt tijdens je bevalling? Hoe zou je willen bevallen? Denk hierbij aan: Op bed, in bad, een baarkruk en zo voort. Wat wil je dat er gebeurt vlak nadat je bevallen bent? Wie wil je dat de navelstreng doorknipt en hoe zit het met borstvoeding. Wil je dat geven?   

Een richtlijn

Je kunt ten allen tijde je geboorteplan nog aanpassen. Als je verloskundige of gynaecoloog ervan af weet, kun je het er met hem of haar nog over hebben en zij kunnen zo nodig nog jouw verwachtingen bijstellen. Vergeet niet dat jouw geboorteplan een richtlijn is voor jouw bevalling. Als er dingen toch anders gebeuren, is dit niet erg, maar dan weten de hulpverleners toch nog hoe jij erover denkt en wat je het liefst ziet gebeuren. Hou hier ook rekening mee en pin je er niet op vast hoe de bevalling moet gaan volgens jouw geboorteplan. Het blijft een richtlijn.   


Had jij een geboorteplan bij jouw bevalling en hoe beviel dat? Zou je het andere moeders ook aanraden?  

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je