{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Bevalling > De bevalling > De geplande keizersnee

Advies > Bevalling > De bevalling > De geplande keizersnee

De geplande keizersnee

Er kan sprake zijn van een spoedkeizersnee, maar soms is ruim voor de bevalling al duidelijk dat de baby geboren gaat worden via een geplande keizersnee.

Afbeelding blog 'De geplande keizersnee'

Tegenwoordig bevalt 13% van de vrouwen via een keizersnee. Een keizersnee is geen natuurlijke vaginale bevalling maar een bevalling via de buikwand in een operatiekamer. Er kan sprake zijn van een spoedkeizersnee, maar soms is ruim voor de bevalling al duidelijk dat de baby geboren gaat worden via een geplande keizersnee. Hieronder leggen we uit hoe een geplande keizersnee precies werkt.

De reden van een geplande keizersnee

Er kunnen heel veel verschillende redenen zijn voor een geplande keizersnee. In Nederland heeft een geplande keizersnee vrijwel altijd een medische reden. Denk hierbij aan:

  • De vrouw heeft een te smal bekken, waardoor ze niet vaginaal kan bevallen.
  • De baby ligt dwars of in stuit.
  • De vrouw is eerder geopereerd aan een verzakking.
  • De placenta ligt voor de baarmoedermond.
  • Er is sprake van een vleesboom.
  • Er zijn tijdens de zwangerschap complicaties opgetreden, zoals bijvoorbeeld zwangerschapsvergiftiging.

Wanneer vindt een geplande keizersnee plaats?

Een geplande keizersnee vindt meestal plaats in de 38e of 39e week van de zwangerschap. Op dat moment is de baby rijp om te worden geboren. Bovendien is het risicovol om een geplande keizersnee later te plannen, omdat de kans dan groot is dat de bevalling alsnog vanzelf op gang komt met alle complicaties van dien. Over het algemeen krijg je van de gynaecoloog al ruim van te voren de datum van de geplande keizersnee. Heel bijzonder, want op deze manier weten jullie dus al vooraf wat de geboortedatum van jullie baby wordt.

Voorbereiden van de geplande keizersnee

Aangezien jullie weten dat het een geplande keizersnee gaat worden is het zaak om jullie daar samen vast goed op voor te bereiden. Dit doe je door de medische procedure samen goed door te lezen. Deze procedure krijg je meestal van het ziekenhuis, maar anders vind je de benodigde informatie ook via internet. Verder is het handig om alvast wat praktische zaken te regelen. Natuurlijk moet je ziekenhuiskoffertje klaarstaan, vergeet daar niet jullie camera in te doen. Ook tijdens een keizersnee mag je partner namelijk foto`s maken. Dit is extra belangrijk omdat je een bevalling met een keizersnee minder bewust mee maakt dan een natuurlijke bevalling. Zo kan je later alles nog eens terugkijken. Omdat je al weet dat je een keizersnee krijgt moet je rekening houden met een langere herstelperiode. Schroom niet om nu al extra hulp te regelen voor deze periode.

De operatie zelf

Een keizersnee gebeurt onder narcose of met een ruggenprik. De operatie duurt gemiddeld zo`n 45 minuten, maar de baby wordt al na ongeveer een kwartier geboren. In sommige gevallen mag de vader de navelstreng doorknippen maar dit mag niet altijd. De partner mag er, mits gekleed in een speciaal operatieschort en een operatiemuts, wel gewoon bij aanwezig zijn.

Na de geplande keizersnee

Wanneer alles goed is met mama en baby wordt de baby meteen al bij de moeder neergelegd. Indien er nog wat complicaties zijn, gebeurt dat later en gaat het kindje eerst in de couveuse. Na een keizersnee moet je nog 3 tot 7 dagen in het ziekenhuis blijven. Na die tijd moet je het ook nog rustig aan doen, aangezien het herstel ongeveer 6 weken in beslag zal nemen. Je mag dan ook 6 weken niet tillen, niet autorijden en zo weinig mogelijk traplopen. Na die 6 weken ga je voor nacontrole naar de gynaecoloog en is je kraamtijd officieel voorbij.

Heb je ook een geplande keizersnee gehad en hoe heb je dit ervaren? Reageer hier!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je