{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Bevalling > De bevalling > Bang voor bevalling: wat te doen?

Advies > Bevalling > De bevalling > Bang voor bevalling: wat te doen?

Bang voor bevalling: wat te doen?

Bang voor bevalling? Veel vrouwen zijn bang voor de bevalling. In dit artikel vertellen we je graag wat je kunt doen tegen angst voor bevallen.

Afbeelding blog 'Bang voor bevalling: wat te doen?'

Bang voor bevalling aan het begin van de zwangerschap

Logisch dat je aan het begin van je zwangerschap bang bent voor de bevalling. Net zwanger gieren de hormonen immers door je lichaam. Je hebt misschien een relatie met de toiletpot opgebouwd of je bent de eerste drie maanden flierend en fluitend doorgekomen en dan ineens bekruipt je het gevoel…. "Slik!! Ehm…. Dat wondertje dat nu nog ienimini is moet straks uit mijn lichaam komen, maar hoe dan?" Een ding scheelt in deze fase, je hebt nog ruim 6 maanden te gaan om aan het idee te wennen. Het kan zijn dat het gevoel van angst je nu ineens aanvliegt, maar dat het in de maanden die gaan volgen vanzelf wegebt.

Angst voor de bevalling in het midden van je zwangerschap

Als je rond de zes maanden zwanger bent zit je meestal in de fase dat je je goed voelt, je buik zit nog niet zo in de weg en je hebt nog even te gaan voor de bevalling zich aankondigt. Toch kan het zijn dat je je helemaal niet zo happy voelt als de meeste zwangeren om je heen, omdat het voor jou nog maar 3 maanden zijn voordat je bevalling zich aankondigt. De één ziet de zwangerschap als een heerlijke belevenis en de ander als een hel. Als het voor jou tot nu toe plezierig is verlopen, dan is het jammer dat je plezier vergald wordt door je angst voor de aankomende bevalling.

Rond het einde van je zwangerschap kun je cursussen zwangerschapsgymnastiek volgen. Dit is allang niet meer bij het wijkgebouwtje om de hoek waar je je ademhalingstechnieken kunt oefenen/leren. Je hebt een diversiteit aan aanbod van zwangerschapscursussen. Misschien was je van plan om je wat later te verdiepen in deze trainingen maar als je angst voor je bevalling hebt is het misschien verstandig om je toch alvast in te lezen in de verschillende mogelijkheden. Er zijn namelijk tal van trainingen die je rust in je zwangerschap en rond je bevalling kunnen geven. Je hebt trainingen waar je je lichaam leert kennen, trainingen om je te leren om te gaan met pijn en je hebt trainingen die je leren met je angst voor de bevalling om te gaan. Als je echt ontzettend tegen de bevalling op ziet, is het raadzaam om een cursus te zoeken die is gespecialiseerd om de angst voor de bevalling weg te nemen zodat ook jij met een, voor zover mogelijk, positieve kijk op je bevalling terug te kijken.

Bang voor bevalling aan het einde van je zwangerschap

Bijna iedere vrouw heeft wel een bepaalde angst voor de bevalling. Iets wat je nog niet eerder hebt meegemaakt is alsof je een duik in het diepe neemt. Iedereen kent wel van die verhalen met de zin, "zodra je kindje er is, is de pijn weg!". En jij zit daar met je hoogzwangere buik en denkt, yeah right! En inderdaad pas als je het zelf hebt moeten doormaken dan kun je met zekerheid zeggen of het inderdaad zo is of niet.

De natuur regelt het zo dat als je rond je uitgerekende datum bent je je automatisch in jezelf keert. Je lichaam bereidt zich voor op de aanstaande bevalling. De bevalling begint met lichte kramp die je kunt omschrijven als een menstruatiepijn en zo bouwt het zich langzaam op. Het is dus niet zo dat je ineens een gigantische wee voor je kiezen krijgt en je kindje geboren wordt. Wel is het zo dat bij de één die lichte krampen heel snel overgaan in zwaardere weeën en dat de ander er juist heel lang over doet. Hoe je het ook went of keert: je kindje moet er uit, daar is geen ontkomen meer aan. De beste voorbereiding is om je te oriënteren op de diversiteit van informatie over een bevalling, maar laat je daarbij niet gek maken door de horrorverhalen van sommige vrouwen die zijn bevallen. Iedere bevalling is anders, als dit je tweede bevalling wordt dan is die ook weer anders dan je eerste bevalling.  Geen enkel kindje is hetzelfde en geen enkele bevalling is hetzelfde. Luister naar je eigen lichaam, doe wat je zelf prettig vindt en vertel vooral hoe je je voelt aan anderen om je heen. Jij bent degene die het kindje geboren laat worden en alleen jij voelt wat er gebeurd. Dus als je denkt dat je in paniek raakt laat dat de mensen om je heen weten zodat zij je kunnen helpen focussen op dat wat op dat moment belangrijk is. En als je op het punt bent dat je het allemaal niet meer aan kunt, bedenk dan dat dat echt laatste stukje van je bevalling is en je er bijna bent!

Heb of had jij angst voor de bevalling? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je